$
בורסת ת"א

שוק האג"ח הקונצרניות חוגג בחסות מסע הרכש של נגיד בנק ישראל

ביומיים שחלפו מאז הודיע אמיר ירון כי הבנק ירכוש אג"ח בהיקף של 15 מיליארד שקל הגיב מדד תל בונד 60 בעלייה של 2.56% — זאת אחרי חודש וחצי של ירידות. אתמול כבר הגיע שלב המימושים והמדד ירד ב־0.87%

חזי שטרנליכט 08:1909.07.20

יום של מימושי רווחים עבר אתמול על שוק איגרות החוב הקונצרניות בבורסת תל אביב, ומדד תל בונד 60 ירד ב־0.87%. ביומיים שחלפו מאז ההודעה המפתיעה של נגיד בנק ישראל אמיר ירון, בדבר השקת תוכנית לרכישת אג"ח קונצרניות בשוק ההון, רשם המדד עליות והחל את המסחר אתמול בנקודה שבה לא ביקר מאז סוף מאי. התגובה הסוערת של השוק הזניקה אותו בשיעור של 2.56% בתוך יומיים — זינוק שנחשב חד למדי בעולם איגרות החוב הצנוע והסולידי. 

ביום שני הודיע הנגיד שבנק ישראל ירכוש אג"ח קונצרניות בהיקף של עד 15 מיליארד שקל על בסיס מה שהוגדר "סמן רחב של ניירות ערך". הרכישות הן של אג"ח המדורגות ברמה של A מינוס ומעלה, ולא יכללו אג"ח של חברות זרות. כלומר, החברות האמריקאיות, שגייסו כאן חוב למימון פרויקטים ואחזקות בארה"ב — מחוץ לתחום. הכללים והסייגים שקבע בנק ישראל למהלך הופכים 75% משוק האג"ח הקונצרני, שהיקפו הכולל 341 מיליארד שקל, לרלבנטיים לצורך הרכישה. 

 

 

בלטו בירידות גזית גלוב ושיכון ובינוי

 

מי שבלטו אתמול בירידות היו האג"ח של סקטור הנדל"ן, זאת לאחר עליות חדות למדי שרשמו יומיים קודם לכן. את המגמה הובילו האג"ח של גזית גלוב ושיכון ובינוי. תחום הנדל"ן ממשיך להיות אחד הפגיעים במשבר הנוכחי, במיוחד לנוכח המגבלות החדשות שהוטלו, וירחיקו בשנית קונים פוטנציאליים מבתי עסק ויעכבו את ההתאוששות. האג"ח הסולידיות יותר, שירדו אתמול בשיעורים מתונים, היו של חברות אחזקות, כמו החברה לישראל ושל הבנקים.

 

את גודל ההשפעה של הכרזת הנגיד אפשר לראות בסדרה י"ב של גזית גלוב, שביום שני עלתה ב־6.8% ולמחרת טיפסה ב־2.52% נוספים. אתמול כבר מימשו המשקיעים חלק מהרווחים והאיגרת ירדה ב־4%. התשואה של האג"ח בסדרה זו, שעמדה בסוף יוני על 7.12%, ירדה בתום שני ימי המסחר לאחר ההודעה מרמה של תשואה ברוטו של 6.28% ביום ראשון ל־5.23% בסגירת המסחר אתמול.

 

מדובר בנתונים די דרמטיים לסדרה עם מח"מ של 4.95 שנים, שמדורגת בדירוג גבוה של AA מינוס.

 

"המהלך של בנק ישראל גורם, למעשה, לריבית האפקטיבית להיות נמוכה — צעד חיובי באופן כללי, וברוח התקופה בפרט", אמר לכלכליסט מנכ"ל חברת החיתום ווליו בייס פלג פאר. "הוא מיטיב מאוד עם המשקיעים בשוק ההון ועם החברות המנפיקות, אולם אינו יכול לעמוד לבדו אל מול המצוקה של העסקים הקטנים. למהלך הזה חייבים להתלוות צעדים משלימים — ולא מסובכים — של ממשלת ישראל, שיעזרו לאזרחים ולעסקים הקטנים באופן מיידי, ולא רק בעקיפין באמצעות הירידה בריבית האפקטיבית״.

 

 

נגיד בנק ישראל אמיר ירון נגיד בנק ישראל אמיר ירון צילום: רויטרס

 

מחזור המסחר היומי מאפשר מרחב פעולה

 

בשוק ההון מתקשים להעריך את מסגרת הזמן שבה מתכוון הבנק לבצע את הרכישות, אולם מחזור המסחר היומי ב־60 האג"ח הקונצרניות המובילות, שמסתכם בעשרות מיליוני שקלים בלבד, מאפשר מרחב פעולה משמעותי. נראה כי עצם העובדה שהנגיד נקב במספר הזה היה בו די כדי להוזיל לחברות בשוק את עלויות גיוס ההון.

 

במיטב דש ברוקראז' התייחסו לשינוי במרווחי התשואות באג"ח הקונצרניות, שנסחרות ברמה הגבוהה של AA פלוס, לעומת אג"ח ממשלתיות דומות, שירדו כתוצאה מהודעת הנגיד לרמה הנמוכה מזו של טרום הקורונה. בקבוצות דירוג נמוכות יותר נרשמה ירידה של כמעט 0.5% נקודת בסיס, לרמה שהיתה במהלך הגל הראשון של התחלואה בתחילת מרץ. היקף הפירעונות באג"ח הוקנצרניות עד סוף השנה מסתכם ב־26 מיליארד שקל, כך שהצעד של בנק ישראל בהחלט פותח את התיאבון ועכשיו גם את היכולת של החברות למחזר חובות.

x