כצמן קנה מכצמן: גזית גלוב השלימה רכישת מניות של עצמה מנורסטאר
תזרים לחברה האם 280 מיליון שקל מקופתה עבור רכישת עצמית של 16 מיליון מניות; נורסטאר תרד בשיעור ההחזקה שלה בגזית גלוב מ-58.4% ערב המכירה ל-53.42% (בדילול מלא) לאחריה; השפעת המהלך על שלוש אגרות החוב של נורסטאר - עליות סביב 2%, אך התשואה עליהן עדיין דו-ספרתית; טרם הושלם הצעד, יצאו גורמים בשוק ההון בביקורת; מניית נורסטאר קופצת סביב 6%
הושלם מהלך הרכש העצמי של מניות גזית גלוב שיזמה החברה, המנוהלת בידי חיים כצמן: גזית גלוב השתמשה ב-280.8 מיליון שקל מהמזומנים שלה כדי לרכוש מניות של עצמה מהחברה השולטת בה - נורסטאר. הצעד זוכה לביקורת בקרב גורמים בשוק ההון.
- בצל הביקורת: אלטשולר שחם חיסל את אחזקותיו בגזית גלוב
- "הרכישה העצמית מנוגדת למה שגזית גלוב צריכה לעשות"
- כצמן מגייס את גזית גלוב כדי להזרים חמצן פיננסי לנורסטאר
התגובה בבורסה לא איחרה להגיע - מניית נורסטאר מזנקת ב-6%, לאחר שמתחילת השנה ירדה בשיעור חד של 76%, בשל המינוף הגבוה של החברה ותמונת המאקרו הלא פשוטה שבה פועלת גזית גלוב, המפעילה מרכזים מסחריים בארץ ובעולם. מניית גזית גלוב עולה בשיעור מתון של כ-2%. אגרות החוב של גזית גלוב מטפסות במהלך המסחר, כאשר הסדרה הרחוקה ביותר (י"ד) נסחרת בתשואה של 5.5%.
ההשפעה על שלוש אגרות החוב הסחירות של נורסטאר דרמטית בהרבה: תוספת המזומנים מעלה צבע ללחיים של המשקיעים ואג"ח י' של נורסטאר מזנקת ב-1.89%, אג"ח י"א עולה ב-2.2% ואג"ח י"ב עולה ב-1.2%. התשואה של שלושתן עדיין דו ספרתית, כשהגבוהה מבין שלוש הסדרות היא אג"ח י"א שנסחרת בתשואה של 16%.
גזית גלוב מדווחת כי להצעת הרכש העצמית של מניותיה, שעליה דיווחה בסוף יוני לרכישה עצמית של 20 מיליון מניות, התקבלו הודעות קיבול בהיקף של 56.13 מיליון מניות. קרי, גזית גלוב קיבלה הצעות בהיקף גדול יותר ממה שתכננה לרכוש.
ההצעות הגיעו מהשוק ומחברת נורסטאר, בעלת השליטה בה. בסיכומו של דבר, המהלך עלה לגזית גלוב בהוצאה כוללת של 345.8 מיליון שקל. מתוך הסכום הזה, היא תשלם לנורסטאר סכום של 280.8 מיליון שקלים, בתמורה לרכישה של 16.24 מיליון מניות גזית גלוב שבידי נורסטאר.
כתוצאה ממהלך הרכישה, נורסטאר תרד בשיעור ההחזקה שלה בגזית גלוב מ-58.4% ערב המכירה ל-53.42% (בדילול מלא) לאחריה, כשהיא מחזיקה ב-83.8 מיליון מניות של גזית גלוב כעת.
גזית גלוב, מוחזקת על ידי נורסטאר, שבה כצמן הוא בעל המניות המרכזי. הוא מחזיק ב-24.9% מהון המניות שלה, בנוסף לקרן של משפחת כצמן שיש לו חלק בה, שמחזיקה בעוד 4.69% ממניותיה. הפעילות של גזית גלוב עוסקת בתחום המרכזים המסחריים בארץ ובחו"ל. משבר הקורונה השפיע על הסקטור שבו נמצאת גזית גלוב בשל הסגרים שהוטלו בחודשים האחרונים. בימים אלה העלייה בתחלואה בישראל וגם במדינות זרות נוספות, עדיין מטילה עננה של אי ודאות על הענף.
על הצעד הנוכחי, שמהווה סוג של הזרקת מזומנים לנורסטאר, שאגרות החוב שלה נסחרות בתשואה דו-ספרתית, נמתחה ביקורת מצד המוסדיים והמחזיקים בניירות הערך בתחילת החודש. כך למשל אמר ל"כלכליסט", מנכ"ל ובעלים משותף בבית ההשקעות ילין לפידות, יאיר לפידות, כי "אנו מושקעים בחברה בשל ההערכה למקצועיותה ולהגינות בה מתנהל בעל השליטה שלה אל מול שוק ההון. אבל אנו סבורים שההתרכזות צריכה להיות בפיתרון נזילות הנכסים והזרמת אקוויטי פנימה, כדוגמת הנפקת זכויות, ולא בהזרמת אקוויטי החוצה".