בלעדי לכלכליסט
נופר אנרגיה נערכת להנפקה לפי שווי של מיליארד שקל
חברת האנרגיה הירוקה, המתמקדת בפאנלים סולאריים, בונה על כוונת המדינה להכפיל ולשלש את מספר המתקנים הללו בישראל. בינתיים היא כבר נהנית מתעריף מוגדל ממנה נוכח התמחותה במאגרי מים ובגגות
חברות האנרגיה המתחדשות הנסחרות בתל אביב עשויות לקבל בקרוב שחקנית חדשה: ל"כלכליסט" נודע שחברת נופר אנרגיה החלה בקידום הנפקה ראשונית (IPO) בבורסה. זאת במטרה לנצל את הפריחה בתחום ולמנף את הצהרות המדינה להכפיל ולשלש את מספר המתקנים הסולאריים שפועלים כיום, הן על גגות והן על הקרקע.
- תזכיר חוק: רוצים מערכת סולארית בבניין? לא תצטרכו חתימה של כל הדיירים
- וולטה סולאר וסינרג'י אנרגיה מתחדשת מקימות גוף השקעות למתקנים סולאריים ב-150 מיליון שקל
- היעד החדש של משרד האנרגיה: הכפלת ייצור החשמל והפקתו ממתקנים סולאריים
נופר אנרגיה סיכמה את שנת 2019 עם מחזור של 250-225 מיליון שקל, ועל פי ההערכות' ההנפקה תתבצע לפי שווי של 1.2-1 מיליארד שקל. בחודש האחרון החלה החברה לעשות את ההתאמות ברמה התאגידית, ועורכי דין כבר פתחו בהכנת תשקיף. לתפיסת החברה, היא יכולה לנצל את התועלות היחסיות שלה בתחום החשמל הסולארי - לא רק בייצור אלא גם את היותה זרוע קבלנית שמעניקה שירותי אחזקה ובנייה, גם בלי להיות בהכרח היזמית של כל פרויקט.
החברה מתמחה במאגרי מים ובגגות, מה שמועיל לה לאור העובד שבשנה האחרונה המדינה החליטה לנצל שטחים מופרים (כלומר כאלה שכבר קיים עליהם מתקן תשתית, דוגמת מאגר מים) ולהקים עליהם מתקנים סולאריים.
התעריף עובד לטובתה
באוקטובר 2018 הקימה נופר אנרגיה את אחת המערכות הראשונות שהוצבו בישראל על גבי מים באזור עמק הירדן. המערכת מספקת עד כ־5 מגה־ואט. לנופר כבר 40 מגה־ואט מחוברים לרשת (מערכות מים ומערכות "רגילות"), 60 מגה־ואט בהקמה ועוד כ־200 מגה־ואט בשלבי יזמות שונים. בסביבת החברה מחדדים שהתעריף שהמדינה העניקה לתחומי הגגות או המים ישרת אותם, כיוון שבהם משלמים כ־40 עד 45 אגורות לקילו־ואט/שעה שמיוצרים בפועל, לעומת כ־16 אגורות שהמדינה מוכנה לשלם על פרויקט סולארי קרקעי "רגיל".
החברה נוהגת לקבץ מספר גגות ונכסים תחת התעריף הגבוה. בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" שנופר אנרגיה חתמה עם חברת מבנה על פרויקט להקמת מערכות סולאריות בהספק כולל של 22 מגה־ואט ועל 180 מבנים, בתעריף ייצור ממוצע של 42 אגורות לקילו־ואט/שעה. נתון זה כשלעצמו עשוי לשרת אותה בהשגת יעדי ההנפקה ביחס לשווי החברה המשוער.
נופר אנרגיה הוקמה בשנת 2012 על ידי עופר ינאי, יו"ר החברה המחזיק בה ב־100%. מנכ"ל החברה הוא נדב טנא, ששימש ראש אגף פיתוח עסקי בסופרגז בעברו. במהלך פעילותה העסיקה החברה מנהלים מהתחום, בעיקר מהחברות אנלייט וגדות סולאר, חברה בתחום ייצור החשמל הירוק שהיתה בעבר בבעלות יוסי מימן. לפי אתר החברה, המעסיקה 35 עובדים, יש ברשות נופר אנרגיה כ־420 פרויקטים בהשקעה של כ־440 מיליון שקל, עם כ־110 שותפויות שונות.
שתי הנפקות רק ביוני
ההנפקה האמורה, ככל שתתקדם, מצטרפת לשורת חברות שבחרו לנצל את הפריחה בענף ולהhכנס לבורסה. רק בחודש יוני האחרון השלימה דוראל אנרגיה הנפקה של 126 מיליון שקל לפי שווי של כ־575 מיליון שקל; וכן חברת משק אנרגיה, שבשליטת משקי הקיבוצים, שגייסה 141 מיליון שקל לפי שווי של כ־376 מיליון שקל. בגזרת החברות הוותיקות יותר רשמה אנלייט עלייה של 21.6% מתחילת השנה, בדומה לעלייה שרשמה אנרג'יקס.
משרד האנרגיה הכיר בכך שיעדי הממשלה בתחום ייצור החשמל הירוק לא הושגו. אלה כללו לפחות 5% מסך הייצור בחשמל ירוק עד 2014, וכפול מזה בשנת 2020. אלא שנכון להיום, ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות מגיע לכ־7% בלבד. לפי משרד האנרגיה, ובתמיכת הרגולטור רשות החשמל, המדינה תשיק עד 3,000 מגה־ואט של חשמל סולארי בשנים הקרובות; חלק מהמערכות ישלבו אפשרות אגירת חשמל באמצעות סוללות ליתיום יון, מה שיאפשר להם לפעול גם בחורף או בשעות הלילה למשך 6-4 שעות.