$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ברקת מטרפד לכלל אחזקות מינוי דירקטורים בחברה־הבת

דירקטוריון כלל אחזקות מאס בחופש שנטל דירקטוריון החברה־הבת כלל ביטוח, וביקש להכניס אליו שלושה חברים מטעמו. בהיעדר גרעין שליטה בחברת הביטוח ונוכח סכנה לניגודי עניינים, הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת מתנגד

גולן חזני 06:5105.07.20

דירקטוריון כלל אחזקות מבקש לחזק את דירקטוריון כלל ביטוח בשלושה חברים חדשים, אבל נתקל בהתנגדות של הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת. ברקע לבקשה ניצבות החלטות שקיבל לאחרונה דירקטוריון החברה־הבת כלל ביטוח באופן עצמאי, ומבלי לשתף את דירקטוריון כלל אחזקות.  

ל"כלכליסט" נודע כי ביום חמישי האחרון פנה דירקטוריון כלל אחזקות לברקת והודיע לו כי בכוונתו לכנס אסיפת בעלי מניותיו כדי לאשר מינוי שלושה דירקטורים בכלל ביטוח. כל השלושה, ורדה אלשיך, מלי מרגליות ואבי קנובל, מכהנים כחברי דירקטוריון כלל אחזקות.

 

יו"ר כלל ביטוח דני נוה והממונה על רשות שוק ההון משה ברקת יו"ר כלל ביטוח דני נוה והממונה על רשות שוק ההון משה ברקת צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

 

ברקת השיב במכתב באותו הערב כי הוא אוסר מינוי דירקטורים חדשים בכלל ביטוח. הוא נימק את התנגדותו בשלוש סיבות: ראשית, מינוי דירקטורים בחברת ביטוח ללא גרעין שליטה יוכל להתקבל רק באישור ועדה מיוחדת בראשות השופט ספי אילון שתדון בכך. אולם הוועדה לא החלה את עבודתה משום שלא אושרה עדיין בכנסת. שנית, כלל אחזקות טרם קיבלה היתר שליטה בחברת כלל ביטוח, מאז שזו הפכה לחברה ללא גרעין שליטה. תנאי ההיתר מגובשים בימים אלה ברשות שוק ההון ויפורסמו בקרוב, ורק אז ניתן יהיה לדון במינוי דירקטורים. הסיבה השלישית שנקב ברקת להתנגדותו היא שמינוי דירקטורים משותפים בשתי החברות יוצר ניגוד עניינים בפעילות של שתיהן.

 

שליטה דה־פקטו

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", לפני כעשרה ימים התכנס דירקטוריון כלל ביטוח וקיבל כמה החלטות, שבראשן ההחלטה שלא לדון בהפסקת כהונת המנכ"ל יורם נוה בעקבות דו"ח דנציגר עד סוף השנה. הדו"ח בחן את התנהלות ההנהלה, לאחר שהיו"ר דני נוה דרש מהמנכ"ל להתפטר, וזה האחרון העלה טענות משלו. דירקטוריון כלל ביטוח פעל בניתוק מוחלט מדירקטוריון החברה־האם, שלא היה מודע להתכנסות, ודיווח רק בדיעבד על ההחלטות שהתקבלו בה. הדבר גרם לזעם בקרב הדירקטורים בכלל אחזקות.

 

דירקטוריון כלל ביטוח מונה שבעה חברים, שניים מהם דירקטורים גם בכלל אחזקות: יוסי יגיל, שאמור לפרוש בינואר, ודני נוה, שכבר ביקש לשחרר אותו מיידית מתפקידו כיו"ר וכדירקטור. מינוי שלושה דירקטורים נוספים היה מאפשר להחזיר את השליטה דה־פקטו של כלל אחזקות על כלל ביטוח, שעברה להתנהל עצמאית עם רוח גבית מרשות שוק ההון.

 

השפעה על הענף כולו

 

הרוח הגבית הזו מרשות שוק ההון עלולה להיות לכאורה בעייתית. מדובר בהתערבות בניהול החברה מצד דירקטוריון שנושא באחריות ישירה מול בעלי המניות, ועלול להיתבע על פעולות והחלטות שאין לו שליטה בהן. לפיכך יצטרכו הדירקטורים בכלל אחזקות להחליט אם הם ממשיכים בפעילותם עם החשיפה המדוברת, או מתפטרים מתפקידם.

 

לרשות שוק ההון יש סמכויות פיקוח רק על חברות הביטוח, שנשלטות בידי חברות האחזקה. הנימוק לניגוד עניינים שהציב ברקת בפני כלל אחזקות עלול להשפיע על כל חברות הביטוח, אם רשות שוק ההון תחליט שעקרונית לא ניתן לשמש בדירקטוריונים של שתי החברות. כל חברות הביטוח הגדולות - הפניקס, הראל, מנורה, מגדל - פועלות בדומה ומחזיקות דירקטורים משותפים, חלקן גם יו"רים משותפים. דרישה להפרדה מלאה בין הדירקטוריונים עשויה להחליש את כוחם של בעלי השליטה בחברות.

 

דני נוה לא היה שותף לדיונים בכלל אחזקות וכלל ביטוח. זאת כי במרכז הוויכוח בין שתי החברות ניצב המשך פעילותו של יורם נוה, שאותו ביקש היו"ר לפטר בתמיכתם של בעלי מניות מיעוט בחברה, ולאחר שסורב החליט להתפטר בעצמו. הדירקטורים בכלל אחזקות חוששים מתביעות בעלי מניות על שלא ערכו דיון מסודר לגבי תפקודו של יורם נוה כמנכ"ל.

 

רשות שוק ההון פועלת לקיים אסיפת בעלי מניות בהקדם האפשרי, כדי למנות דירקטוריון לכלל אחזקות. כלל ביטוח לא יכולה להמשיך לתפקד ללא דני נוה משום שבלעדיו יישארו בה שישה דירקטורים בלבד, ולא שבעה כפי שמתחייב כמינימום בתקנון החברה. ייתכן שזו הסיבה שהדירקטוריון טרם קיבל את בקשתו של נוה לעזוב לאלתר.

x