$
שוק ההון

פרשנות

הדחת לפידות: ההבטחה שהכזיבה

אייל לפידות הצהיר על מעבר מהגנה להתקפה, ממדיניות של מימוש נכסים להשקעות, אלא שהחוב הפיננסי של שיכון ובינוי מעיד על דריכה במקום

יניב רחימי 08:3318.06.20

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

אייל לפידות הגיע למקום הנכון בזמן הנכון. ערב כניסתו לתפקיד המנכ"ל, שיכון ובינויעוד התמודדה עם החקירה של להב 433 ורשות ני"ע בחשד להעברת תשלומי שוחד באפריקה ונוהלה על ידי בכירים שנחשדו ונחקרו בפרשה. חוסר היציבות בשיכון ובינוי בא לידי ביטוי בעובדה שלפידות היה המנכ"ל הרביעי של הקבוצה בארבע שנים. 

 

 

 

מה דעתך על מניית שיכון ובינוי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

לפידות, עטור התהילה אחרי שנים מוצלחות בחברת הפניקס, היה אמור להוציא את שיכון ובינוי מהבוץ האפריקאי ולהוביל אותה לדרך חדשה. הציפיות באו לידי ביטוי במניה של שיכון ובינוי, שמאז היוודע על הכוונה למנות את לפידות ועד כניסתו למשרד המנכ"ל זינקה ב־51%. זה לא נגמר שם. מהיום הראשון של לפידות בתפקיד עד לסימנים הראשונים של משבר הקורונה באמצע פברואר השנה המניה של שיכון ובינוי זינקה ב־94% נוספים.

 

אם הקפיצה הראשונה במניית שיכון ובינוי היתה רק על המוניטין של לפידות, את הזינוק השני במניה אפשר לייחס לרוח ולאסטרטגיה שהוא ביקש להטמיע וליישם בקבוצה. זמן קצר אחרי כניסתו לתפקיד המנכ"ל המילה "קיימות" יצאה מהלקסיקון של שיכון ובינוי ופינתה את מקומה לטובת הערך "ערך". תחת כל עץ רענן לפידות הקפיד שלא לפספס אף הזדמנות להצהיר שמשימתו היא להציף ערך לבעלי המניות.

 

אייל לפידות אייל לפידות צילום: אביגיל עוזי

 

את היעד המקודש הזה לפידות התכוון לכבוש באמצעות האסטרטגיה שאומצה על ידי הדירקטוריון של הקבוצה שנחשפה ברוב טקס והדר בכנס משקיעים ב־28 בנובמבר 2019 בבורסה לני"ע. הרבה מילים ולא פחות מכך שקפים יועדו להצגת האסטרטגיה החדשה של שיכון ובינוי, שניתן לזקק למשפט אחד: מעבר מהגנה להתקפה. בתחום העסקי המשמעות היתה שינוי ממדיניות של מימושים לאסטרטגיה של השקעות, ייזום והשאת ערך בטווח הארוך. בתחום הפיננסי התוכנית התבססה על גיוס חוב בחברות־הבנות כדי להביא לחיסכון בהוצאות המימון בטווח הארוך.

 

אלא שהתוכניות המרשימות נשארו ברובן על הנייר. שיכון ובינוי לא רק שלא מימשה נכסים, היא גם לא מימשה את האסטרטגיה שלה. השינוי במחיר המניה שלה היה משמעותי לאין ערוך מהשינויים שחלו במצבה הפיננסי של החברה. החוב הפיננסי, עקב אכילס של הקבוצה, הוא הביטוי המובהק לכך שהחברה שממנה יוצא לפידות לא שונה מהותית מזאת שהוא נכנס אליה. ביוני 2019 הסתכם החוב ב־8 מיליארד שקל. לפי הדו"חות האחרונים, החוב האמיר ל־8.4 מיליארד שקל.

 

התוכנית היצירתית של לפידות לצמצום החוב של החברה־האם על ידי הרחבת החוב בחברות־הבנות החלה לקרום עור וגידים, ובפברואר השנה כבר פורסמו הדירוגים לקראת הנפקות אג"ח של שיכון ובינוי נדל"ן ושיכון ובינוי אירופה. אלא שאז הופיע נגיף קורונה ותקע וירוס בתוכניות של לפידות.

 

האסטרטגיה שאומצה בעידן לפידות איננה בגדר מדע טילים או תורת קוונטים, ויישומה הלכה למעשה אינה שמורה ליודעי ח"ן ואינה מותנית בהכרח בנוכחותו של מי שהגה והוביל אותה. בהנהלת שיכון אפשר עדיין למצוא מנהלים מוכשרים עם רקורד מוכח שיכולים לתרגם שקפים במצגות למעשים בשטח. אחד מהם הוא מנכ"ל סולל בונה, אהוד דנוך, שמצליח להציג שיפור עקבי ויציבות בביצועים של פעילות התשתיות בישראל.

 

יהיה המנכ"ל הבא של שיכון ובינוי אשר יהיה, מוטב לו לדבוק באסטרטגיה שכבר אומצה על ידי הדירקטוריון וחובקה על ידי המשקיעים, ולהימנע מעוד ניסיון להמציא את הגלגל מחדש. כמו כל תוכנית, גם האסטרטגיה של שיכון ובינוי לא מושלמת, אבל היא עדיפה על פני הזיגזוג שמאפיין את הקבוצה בחצי העשור האחרון.

x