למרות הקורונה: שיא ההנפקות החודשי בארה"ב נשבר במאי
החברות הציבוריות בארה"ב ניצלו את הראלי בבורסה והנפיקו בחודש מאי מניות בהיקף של 63.5 מיליארד דולר ‑ שיא כל הזמנים לחודש בודד. הראלי בשווקים נתמך בריבית האפסית ובטריליוני הדולרים שהפד הזרים להם
נגיף הקורונה הדביק יותר מ־2 מיליון אמריקאים וגבה את חייהם של 116,567 איש בארה"ב - מספר מתים גבוה יותר ממספר האמריקאים שנהרגו במלחמת העולם הראשונה, ושיעור האבטלה ממשיך להיות דו־ספרתי, אך נדמה שבשווקים המשבר פשוט לא קיים: הבורסה בארה"ב נמצאת בראלי, מדד S&P 500 מתקרב לשיא של כל הזמנים ואילו מדד הנאסד"ק אף חצה אותו.
- "החברה שסייעה לארה"ב לתפוס את בן לאדן - לקראת הנפקה"
- למונייד הישראלית הגישה תשקיף לקראת הנפקה בניו יורק
- הנפקת ההייטק הגדולה של השנה: ZoomInfo גייסה לפי שווי של 8 מיליארד דולר
החברות הציבוריות בארה"ב מנצלות את המצב הזה כדי לגייס הון ולשבור שיא אחר - את זה של הנפקת מניות בחודש בודד. בחודש מאי, שבו מדד S&P 500 עלה בכ־8% ומדד הנאסד"ק זינק ב־12%, הונפקו מניות בהיקף של 63.5 מיליארד דולר. מדובר בהיקף ההנפקות החודשי הגבוה בתולדות השווקים בארה"ב. בכך הגיע היקף ההנפקות במהלך חמשת החודשים הראשונים של שנת 2020 ל־112.4 מיליארד דולר. כלומר, יותר מחצי מהיקף הגיוסים השנה נעשה בחודש בודד.
נתון זה מאותת על כך שהיקף ההנפקות ב־2020 יהיה גבוה מבשנה הקודמת, שכן ב־2019 היקף ההנפקות הסתכם ב־172 מיליארד דולר, ואילו בחמשת החודשים הראשונים בשנה הנוכחית, היקף ההנפקות עומד כבר על 65.3% מכך. למעשה, בקצב הנוכחי 2020 עשויה לעקוף את השיאנית של שנות האלפיים, שנת 2013, אז הונפקו מניות בהיקף של 235 מיליארד דולר.
רק 4.8 מיליארד דולר גויסו בהנפקות בחודש מרץ
כשבוחנים את מה שהתרחש בשווקים בחודשים האחרונים, ואת העובדה שהעולם כולו חסה בצל התפשטות נגיף הקורונה, היקף ההנפקות ב־2020 עד כה מרשים אף יותר.
בחודש מרץ, כשהשווקים רעדו והמדדים המובילים צנחו בחדות, היקף הגיוסים באמצעות הנפקת מניות בארה"ב עמד על 4.8 מיליארד דולר בלבד. אולם מסוף חודש מרץ השווקים החלו להתאושש, וגיוסי ההון התאוששו בהתאם. בחודש אפריל ההנפקות כבר הסתכמו ב־22.3 מיליארד דולר, ובחודש שעבר, כאמור, ההיקף יותר מהוכפל לשיא של כל הזמנים.
בהתחשב בכך שהראלי רק התחזק ביוני, סביר להניח שחברות נוספות יקפצו על עגלת הגיוסים. מי שכבר ידוע שמתכננת לעשות זאת היא ענקית הליסינג הרץ, שהגישה במהלך חודש מאי בקשה להגנה מפני נושיה (פשיטת רגל במסגרת מה שמכונה צ'פטר 11). בכוונת הרץ לגייס עד מיליארד דולר באמצעות הנפקת מניות חדשות.
"החברות הגדולות מעדיפות להצטייד במזומנים"
אסף בראל־חנדלי, אנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר, אמר לכלכליסט כי "מדובר על היקפי גיוס חריגים. ניכר שהחברות הגדולות מעדיפות להצטייד במזומנים, לכל מקרה שלא יבוא. מה גם שהן יכולות לעשות את זה עכשיו יחסית בזול, בוודאי שבהשוואה לחברות הקטנות". לדבריו, "לכך צריך להוסיף את החוב שגוייס באמצעות הנפקת אג"ח".
לעליות בבורסות בארה"ב, שתומכות בהיקפי הגיוסים, יש שתי סיבות מרכזיות. הראשונה היא הפדרל רזרב (פד), הבנק המרכזי, שהזרים מאז חודש מרץ כ־3 טריליון דולר לשווקים, תוך שהוא קונה מכל הבא ליד, כולל אג"ח בדירוג זבל. בנוסף, הפד, בראשות הנגיד ג'רום פאוול, הוריד את הריבית בחזרה לאפס, כדי לתמרץ את הכלכלה.
הסיבה השנייה היא מניות חברות הטכנלוגיה, שרבות מהן אף נהנות מרוח גבית לעסקיהן בשל מגפת הקורונה, כמו פייסבוק וזום. המניות האלו דוחפות כלפי מעלה את הנאסד"ק ואת ה־S&P 500, שעלו בעשרות אחוזים מאז השפל שאליו הגיעו בסוף מרץ.