$
שוק ההון

הקורונה חיסלה את האקזיט של קיבוץ אפיקים ופורטיסימו

בעלי המניות של חברת LIC לא אישרו את רכישת 50% מחברת הרפתות הממוחשבות אפימילק תמורת עד 70 מיליון דולר; קרן ההשקעות היתה אמורה למכור את כל אחזקותיה (30.8%) והקיבוץ היה אמור למכור 19.2%

גולן חזני 08:4807.06.20

האקזיט של קרן ההשקעות פורטיסימו וקיבוץ אפיקים בחברת הרפתות הממוחשבות אפימילק בוטל בשל הקורונה. בעלי המניות של חברת LIC הניו־זילנדית הצביעו נגד אישור העסקה ברוב של 70%, לעומת 27% שתמכו באישורה, וזאת בשל החשש מההשלכות של התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם על הכלכלה העולמית.

 

במסגרת העסקה שנחתמה בפברואר האחרון ונחשפה ב"כלכליסט", פורטיסימו, שבניהולו של יובל כהן, וקיבוץ אפיקים, היו אמורים למכור לחברה מניו זילנד 50% מאפימילק תמורת 54 מיליון דולר, כשבכפוף לכמה אבני דרך הרוכשת היתה אמורה לשלם עוד 16 מיליון דולר. במסגרת העסקה פורטיסימו היתה אמורה למכור את כל אחזקותיה בחברה (30.8%), בעוד הקיבוץ היה אמור למכור 19.2% מהמניות ולהישאר עם 50% ממניות החברה. שווי החברה בעסקה - 140 מיליון דולר - שיקף אקזיט נראה לקרן ההשקעות שרכשה את האחזקות בחברה בשני שלבים במהלך 2010 לפי שווי של 35 מיליון דולר בלבד.

 

 

יובל כהן, מנהל קרן פורטיסימו יובל כהן, מנהל קרן פורטיסימו צילום: אוראל כהן

 

 

ההודעה על ביטול העסקה התקבלה באכזבה רבה בקיבוץ אפיקים, חרף הידיעה שמשבר הקורונה הוביל לביטולן של עסקאות רבות ואף גדולות יותר, כמו מכירת ריווליס לחברת טמסק הסינגפורית — עסקה שהיתה אמורה לשלשל לכיסה של קרן פימי שבניהול ישי דוידי 400—450 מיליון דולר.

 

פורטיסימו, שהובילה את העסקה, תנסה להניע את התהליך מחדש מול גורם אחר. לחלופין, היא תבחן אפשרות להנפיק את אפימילק בבורסת תל אביב או בבורסת לונדון.

 

המערכות של אפימילק מותקנות ברפתות ב־50 מדינות ברחבי העולם. החברה מפתחת, מייצרת ומשווקת מערכות ממוחשבות לניהול עדרים ברפתות ומחלבות. המוצר המוביל שלה עונה לשם אפי־פארם (AfiFarm), והוא מסייע בייעול של ניהול העדר. התוכנה מנתחת את המידע שמפיק מד החלב האלקטרוני שמחובר לפרה באמצעות חיישנים שמספקים נתונים בנוגע לתפוקת החלב, הרכבו, מצב בריאותה של הפרה והפוריות שלה. המוצר פותח על ידי אלי פלס, בן קיבוץ אפיקים.

 

 

רפת ממוחשבת של אפימילק רפת ממוחשבת של אפימילק צילום: אפימילק

 

 

בימים אלו החברה מפתחת רובוט חדשני שיחובר למסילה על רצפת מכון החליבה, שיוכל לחבר את עטיני הפרה למכונת החליבה באופן אוטומטי, כך שניתן יהיה לחסוך בכוח האדם הנדרש. עלות של כל רובוט תעמוד על כ־150 אלף דולר.

 

הכנסות אפימילק, שמנוהלת על ידי יובל רחמילביץ', הסתכמו ב־55 מיליון דולר ב־2019, והרווח התפעולי־תזרימי (EBITDA) הגיע ל־9 מיליון דולר.

 

חברת LIC הניו־זילנדית היא למעשה קואופרטיב שהוקם לפני 100 שנה, והוא מספק שירותי השבחת עדרים לחקלאים, בין היתר באמצעות בדיקות, וטרינריה, ניתוח דנ"א לשיפור תנובת החלב, הרבעה מאלכותית ועוד. הכנסות החברה עומדות על 21—25 מיליון דולר בשנה.

x