בלעדי לכלכליסט
סיכום עקרוני למכירת אפימילק: הרפתות הממוחשבות הניבו לקיבוץ אפיקים 100 מיליון שקל
קואופרטיב LIC מניו זילנד רוכש 50% ממפתחת ומשווקת הרפתות הממוחשבות תמורת 70 מיליון דולר. קיבוץ אפיקים ימכור 19.5%. קרן ההשקעות פורטיסימו תמכור את כל אחזקתה (30.5%), ותרשום רווח של פי 8 על ההשקעה. ל־LIC יש אופציה להגדיל את חלקה
בשורות טובות לחברי קיבוץ אפיקים ולקרן פורטיסימו של יובל כהן. ל"כלכליסט" נודע כי הקיבוץ ופורטיסימו מצויות על סף חתימה למכירת 50% מחברת אפימילק, המפתחת ומשווקת רפתות ממוחשבות, לקבוצת LIC מניו זילנד תמורת 70 מיליון דולר, המשקפים שווי חברה של 140 מיליון דולר; זאת, לאחר שהצדדים הגיעו לסיכום עקרוני.
- קיבוץ אפיקים בדרך לאקזיט של עשרות מיליוני שקלים
- ישראלים יבנו "בתי אבות" לפרות בהודו
- קרן פורטיסימו השלימה גיוס של קרן חמישית בהיקף של 650 מיליון דולר
קרן פורטיסימו תמכור את כל אחזקותיה באפימילק (30.5%) ואילו קיבוץ אפיקים (69.5%) ימכור 19.5% מאחזקותיו, כך שהבעלות בחברה תתחלק באופן שווה בין הקיבוץ לחברה הניו זילנדית. עם זאת, ל־LIC תינתן אופציה להגדלת אחזקותיה בחברה ולנטילת השליטה. אפיקים התנגד בתחילה למכירת מניות בעסקה, אך ריכך את עמדתו והודיע לפרוטיסימו כי במחיר מתאים ושותף ראוי הקיבוץ יסכים למכור 19.5% מהמניות שלו בחברה. לאחר חשיפת המו"מ ב"כלכליסט" לפני תשעה חודשים, שווי החברה בעסקה זינק מ־110 מיליון דולר ל־140 מיליון דולר. יש לציין כי לאחר הפרסום, גורם נוסף נכנס לתמונה וניסה לרכוש את המניות במהלך החודשים האחרונים. העסקה משקפת מכפיל EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של 14-13 לאפימילק.
הכנסה של 28 מיליון דולר לקיבוץ אפיקים
קרן פורטיסימו, שמנוהלת ע"י יובל כהן, תרשום הכנסה של 42 מיליון דולר (כ־144 מיליון שקל) עבור מניותיה, ואילו קיבוץ אפיקים יקבל כ־28 מיליון דולר (כ־96 מיליון שקל). פורטיסימו רכשה את מניותיה באפימילק מידי אפיקים בשני שלבים ב־2010 תמורת 40 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 130 מיליון שקל (35 מיליון דולר).
בסך הכול פורטיסימו השקיעה באפימילק 10 מיליון דולר. מנגד, הקרן משכה דיבידנדים ודמי ניהול בגובה של 5 מיליון דולר לאורך השנים, כך שהיא רושמת תשואה של פי 8 על ההשקעה.
אפימילק, המנוהלת מזה שמונה שנים בידי יובל רחמילביץ', לשעבר מפקד סיירת מטכ"ל ומבכירי האתלטים בישראל למרחקים ארוכים, מפתחת כאמור מערכות חליבה ממוחשבות. המוצר המוביל שלה הוא תוכנת אפיפארם (AfiFarm) שמנתחת את המידע שמפיק מד חלב אלקטרוני, המחובר לפרה. המד מספק נתונים בנוגע לתפוקת החלב, הרכב החלב, מצב בריאותה של הפרה ופוריותה. המידע המנותח מסייע בייעול ניהול העדר.
המוצר העיקרי שהניו זילנדים תימחרו בעטיו את החברה בשווי גבוה יחסית נוגע לרובוט חדשני שהחברה מפתחת. הרובוט מחובר למסילה, שמותקנת על רצפת מכון החליבה, ומבצע את החיבור של עטיני הפרה לחליבה אוטומטית.
המשמעות היא הקטנת כוח האדם שמועסק בתהליך, ונמצא בישראל ובעולם במחסור הולך וגובר. היתרון הגדול ברובוט הוא שאינו דורש לבצע השקעות משמעותיות באוטומציה של מכון החליבה מעבר לרכישתו, במחיר של 200־100 אלף דולר.
אפימילק הוקמה ב־1977, ומעסיקה 200 עובדים, 40 מהם חברי קיבוץ אפיקים. מחזור המכירות שלה ב־2108 הסתכם ב־200 מיליון שקל, והרווח התפעולי התזרימי (EBITDA) ותזרים המזומנים שלה מפעילות שוטפת הגיע ל־40־35 מיליון שקל.
בשנים האחרונות חתמה אפימילק על הסכמים להקמת מכוני חליבה ב־10 רפתות ענק בווייטנאם, רוסיה וסין. 95% ממכירות אפימילק הן בחו"ל והן מבוצעות באמצעות אנשי שיווק ב־50 מדינות שונות. הקיבוץ מחזיק גם ברפת חלב גדולה של 500 פרות שמניבות 4.5 מיליון ליטר חלב בשנה.
בראש החברה הכלכלית של הקיבוץ, נכסי אפיקים, עומד אריק שור, לשעבר מנכ"ל תנובה, שמכהן גם כיו"ר חברת אפימילק.
המתחרה של אפימילק היא חברת SCR הישראלית, המספקת פתרונות לניטור פרות וחלב במשקים. בינואר 2015 רכשה קבוצת אנטליק, באמצעות חברת־הבת אולפלקס, את החברה הישראלית מנתניה תמורת 250 מיליון דולר. לפני שנה נמכרה אנטליק לחברת MERCK העולמית תמורת 3.25 מיליארד דולר.
הרוכשת: קואופרטיב של 11 אלף עובדים
LIC הוא קואופרטיב ניו־זילנדי בן 100 שנים, שנסחר בבורסה המקומית ונמצא בבעלות של 11 אלף חקלאים. כיום שווי השוק שלו עומד על 100 מיליון דולר. הוא עוסק בייצור פתרונות לשיפור הפרודוקטיביות של הרפתנים.
בין היתר, הקואופרטיב פיתח מערכות לבדיקה של איכות חלב, טכנולוגיות DNA לזיהוי פרות שמניבות חלב משובח ואף הביא לכך שזמן ההיריון יהיה קצר ב־10 ימים מהממוצע. השירותים שהקואופרטיב מציע נעים בין גנטיקה של חלב ואימות הורות, לשירותי ייעוץ בחוות וסיפוק מערכות אוטומטיות לבדיקות חלב. נתח השוק של חלק ממערכות הקואפרטיב בניו זילנד מגיע ל־80%. המערכות של LIC מנתחות 10.7 מיליון דגימות של חלב בכל שנה, וכן מנתחות DNA של 827 אלף פרות בשנה במטרה למצוא מחלות.
המטה של החברה נמצא בהמילטון, ניו־זילנד, אך יש לקואופרטיב משרדים גם בבריטניה, אירלנד, אוסטרליה, ברזיל וארה"ב. LIC מייצאת את מוצריה ל־20 מדינות. למרות השווי הנמוך יחסית בו נסחרת החברה, שהתוצאות שלה מרשימות. ההכנסות עומדות על 320 מיליון דולר ניו זילנדי בשנה (200 מיליון דולר אמריקאי), והרווח הנקי על 60 מיליון דולר ניו זילנדי בשנה (כ־38 מיליון דולר אמריקאי). לפי נתונים אלה, שנוגעים לשנה שהסתיימה בדצמבר 2019, אין לחברה הניו זילנדית שום בעיה לעמוד בתשלום של 70 מיליון דולר.
זו העסקה המהותית הראשונה של חברה מניו זילנד בישראל. העסקה כפופה לאישור אסיפת בעלי המניות של LIC.
העסקה נחתמה לאחר מו"מ שארך למעלה משנה בהובלת השותף בפורטיסימו יוחאי כהן, אריק שור יו"ר אפימילק וסימון אוקונור מ-LIC.
עורכי הדין יורם ראב"ד, מאיה קובי ברא-נס, עופר מנור ואפרת דייגי ממשרד שבלת ייצגו את LIC. עורכי הדין אריאל עמינצח, אסף נווה, דוד פרוכטמן ודוד כהנא ממשרד מיתר ייצגו את פורטיסימו וקיבוץ אפיקים.