ראיון
"הקורונה עשתה יותר טוב מרע - לא פיטרנו ולא קיצצנו שכר. אנחנו רק מגייסים"
דורית דור, סמנכ"לית מוצרים, מחקר ופיתוח ומי שנחשבת למספר 2 בצ'ק פוינט, מסבירה בראיון לכלכליסט איך הצליחו בחברה להתמודד עם המשבר מבלי להוציא אף עובד לחל"ת, כמה מתסכל אותה מצב הנשים בהייטק ומה עושים עם בניין משרדים שנותר כמעט ריק; "איננו מייחלים לנפילתו של אף סטארט-אפ, אבל יש עכשיו כוח אדם איכותי בשוק"
"איננו מייחלים לנפילתו של אף סטארט-אפ כדי שנוכל לקטוף אותו. אם יהיו הזדמנויות אנחנו ערוכים לנצל אותן", כך אומרת ד"ר דורית דור, סמנכ"לית מוצרים, מחקר ופיתוח בצ'ק פוינט ומי שנחשבת למספר 2 אחרי מייסד ומנכ"ל החברה גיל שויד. בראיון מיוחד לכלכליסט בשיחת זום, על רקע מסך של יודה ממלחמת הכוכבים והכותרת "שאל אותי כל דבר".
- גיל שויד: העבודה מהבית העלתה ב-20% את הביקוש למוצרים שלנו
- צ'ק פוינט: "משבר הקורונה העלה את תקיפות ההאקרים פי שישה"
- חמשת כללי אצבע לעבודה מאובטחת מהבית
"יש לי כל מיני רקעים", אומרת דור בחיוך, "גם השיער הסגול שלי לא אמיתי, הוא שייך לסנאפ קאמרה. אתה יכול להיות כל מה שאתה רוצה, אז אני נהנית מההתנסות". דור, האישה הבכירה בחברת ההייטק הישראלית, נזהרת מלברך על תוצאות הקורונה אבל מודה כי "היא עשתה יותר טוב מרע" ומעריכה שעולם העבודה לא ייצא ממנה אותו דבר.
צ'ק פוינט, אותה ייסד גיל שויד, נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של למעלה מ-15 מיליארד דולר. לפחות מבחינת ביצועי המניה בניו יורק, החברה צלחה את המשבר בהצלחה, כאשר מחיר המניה חזר לרמה בו היתה באוגוסט 2019. ערך השוק של צ'ק פוינט הוא הגבוה ביותר לחברה ישראלית - אחריה נמצאות טבע ונייס.
אז רק טוב עשתה הקורונה, צרכי אבטחת המידע טסו.
"לא אתייחס למשהו שהרבה אנשים נפגעים ממנו בתור משהו טוב. הרבה בני זוג, גם של עובדי צ'ק פוינט, איבדו עבודה, אבל לי היא בוודאי עשתה יותר טוב מרע. בתחום האבטחה יש הרבה עבודה. הטרנספורמציה הדיגיטלית וכל המעבר לעבודה מהבית מייצר המון בעיות סקיוריטי. לא מדובר על פרויקטים שלא היו קודם, אלא שבבת אחת כל העולם נכנס לזה באופן מואץ. אומרים שאסור להחמיץ משבר טוב, זאת הזדמנות להתנסות בדברים - לחשוב על דברים מחדש ולצאת מהקורונה אחרת ממה שנכנסת אליה".
איזה תחומים לוהטים כרגע?
"הדבר הראשון הוא מעבר מאסיבי לעבודה מהבית. השני הוא האצת הטרנספורמציה הדיגיטלית בארגונים (יותר שימוש בענן, שלך או של חברות אחרות) עם גישה לרשתות שמשפיעות על סקיוריטי. החלק השלישי הוא התגברות חששות האבטחה של ארגונים שנפתחו בבת אחת באופן מאוד מהיר לעולם. השאלה אם יושמו סביבם מערכות ההגנה הראויות. אם העברת ארגון של 100 אלף איש לעבוד מהבית בענן בצורה יעילה והשארת דלת פתוחה – צריך לראות איך לסגור את זה. תוקפים מחפשים אחד כזה ודרכו נכנסים".
אתם עובדים עם זום בשוטף? כי זום מאוד פריצה.
"זום בתחילת הדרך יצרו אפליקציה מאוד נוחה לשימוש, לכן כל העולם משתמש בה. הגדרות ברירת המחדל של המערכת היו לטובת פתיחות וקלות שימוש, והיו בה מעט חלקים שדאגו לאיך אני מאבטח. היה קל לנחש שיחה (לנחש מספר ולעלות למספר) ולעלות עליה, לנחש מספר ולעלות עליו עם סרט לא הולם (פורנו). זום דווקא פעלה מהר ביחס לפרסום השלילי שקיבלה. הם שינו הגדרות ברירות המחדל של המערכת, והוסיפו אפשרויות אבטחת מידע שלא היו קיימות, כי הבינו את הקריטיות. בגלל איכות ומהירות התגובה נשארנו עם זום, כי הרגשנו שנתנו מענה מהיר מאוד והתייחסו מאוד ברציניות לבעיות שהעלינו".
בכיתת הזום של בני ילדים ראו איברים פרטיים של תלמיד מדומה במהלך שיעור.
"כשאתה עושה מערכת פתוחה, שמאוד קל לאנשים להתחבר אליה, צריך לייצר עוד בדיקות כדי שלא כל אחד יוכל להיכנס, למשל לתת סיסמה או להיכנס דרך חדר המתנה, ורק אחרי אישור תוכל להיכנס לכיתה. אם הלינק לפגישת הזום יפורסם בפייסבוק או בטוויטר, ומישהו מתחזה לתלמיד אמיתי – למורה יש יכולת מוגבלת להבין שזה לא הוא. אפשר להכניס כיתה בלי שישתפו את המסך שלהם ואז השמות לא גלויים. אז אין גבול לפרצות. כל אחד מוצא את נקודת הטרייד אוף שלך שהיא הגיונית, נוחות לעומת מורכבות השימוש. אגב, אלה דברים שיכולים לקרות בכל מערכת שיתוף וידאו, לא רק בזום. גם ב-Teams (של מיקרוסופט ד.ב)".
לא פיטרתם ולא הוצאתם לחל"ת. פריווילגיה גדולה בימים כאלה.
"גם לא קיצצנו בשכר. ניהלנו את עדכוני השכר כמו בכל שנה. אנחנו מגייסים גם למשרות חדשות. השפעה אחת של הקורונה היא שפחות אנשים עוזבים, שנית יש ניצול הזדמנות, יש אולי כח אדם איכותי שנפלט מסטארט-אפים צעירים, או אנשי תוכנה שעבדו בתעשיות שפחות טובה להם הקורונה, נניח תעשית ה-Travel, לכן אפשר לנצל הזדמנויות ולמצוא כח אדם יותר איכותי. אנחנו ממשיכים להסתכל גם על סטארט-אפים ורכישות כל הזמן. אנחנו חברה שלא פועלת לפי הייפ נקודתי, לכן אנחנו עובדים במודל שיגרה שעובד לנו גם בעת חירום. אם היה 'קראון ג'ול' היינו קופצים עליו קודם בדיוק כמו עכשיו".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מה אתם מחפשים? איזה סטארט-אפ יהיה מועמד לוהט לרכישה עבור צ'ק פוינט?
"אנחנו רוצים לחזק את פורטפוליו הסקיוריטי בכח אדם ומוצרים איכותיים. אז גם כאלה שממשיכים לפעול, וחלקם שפחות בגלל המצב מוזמנים לשיחה איתנו. רכישות איכותיות הוא נושא שאנחנו פתוחים אליו כל השנה ובוודאי עכשיו. אם יהיו הזדמנויות אנחנו ערוכים לנצל אותן. הצרכים היום הם לא צרכים חדשים לגמרי, אלא צרכים קיימים שמואצים".
למשל?
"תחום ה-IT. ענן היה תחום חם ממקודם ואנחנו ממשיכים לטפל בו, יש תחומים שהתחממו יותר ויש שפחות. רפואה מרחוק לצורך המחשה - יש בה הרבה פרמטרים דומים לדברים אחרים שעושים מרחוק, למשל - בביטוח ובבנק דיגיטלי יש בעיות דומות שצריך לפתור. בסוף בהרבה מהתחומים האלה בעיית השורש של אבטחת המידע היא דומה. יכולים להיות פתרונות חדשים ומענים. לכן אני לא נוקבת בתחום ספציפי. זה לא שיש היום תחום שאני מעוניינת בו ואתמול לא הייתי".
בנק דיגיטלי? (אחד העיסוקים של היו"ר הפורש ואחד המייסדים, מריוס נכט) רפואה מרחוק?
"בנקים זה אחד הסקטורים המאוד משמעותיים שלנו, ובנקים דיגיטליים לא נוצרו היום. גם קנייה מקוונת, תחום שהיה חשוב גם קודם. הקורונה רק האיצה אותו. אבל ההאצה הזאת כן מגבירה את מידת חיפוש הפתרונות. החדש הוא רק שמאסה של אנשים עברו לתוכם. רפואה מרחוק שהעולם היה ספקן לגביה היא תחום שהעולם נפתח אליו. אחרי שהתרגלתי ייראה לי שגרתי לעשות את זה מה שקודם נראה לי בעייתי. רמת העניין בטכנולוגיה מסוימת כן משפיעה על השוק שלה".
מה עם נסיעות לחו"ל, את מתגעגעת לחלק הזה בעבודה?
"הייתי 7 פעמים בחו"ל מאמצע דצמבר עד תחילת מרץ. כשחזרתי בפעם האחרונה סגרו את השמיים. אני בתהליך גמילה קשה, ברגע שהשמיים נפתחים - אני עולה על מטוס. פגשתי לקוחות בזום מספרד, איטליה, גרמניה, צרפת, פורטוגל, הודו, ועוד הרבה מדינות. הייתי שמחה לפגוש אותם בחיים האמיתיים".
איך נערכתם להדממה של העולם: לעבודה מהבית?
"באמצע מרץ הדבר הראשון שעמד לנגד העיניים הוא איך לעזור ללקוחות. הקמנו ועדת היגוי כדי להבין מה נכון לעשות בכל מקום בעולם. נדרשנו לשינוי חד ומהיר. במקביל העברנו את כל 5,400 העובדים לבצע עבודה מהבית - מתוכם 2,400 בארץ. יכולנו להביא כמה עובדים שרצינו למשרד כגוף חיוני, אבל הגענו למצב שרק אנשים שממש רצו באו למשרד.
אמרנו לעובדים: אם אתם מרגישים יותר יעילים ואפקטיביים לעבוד מהבית אתם מוזמנים להישאר. לא הגדרנו דד ליין כמו שחברות אחרות. קרוב ל-50% מהעובדים היו במשרד בשבועיים האחרונים אבל יש להם את הבחירה, ובסוף כ-25% מגיעים למשרד בכל יום, ברובם זה מבחירה אישית. היתר עובדים מהבית".
העזיבה של מריוס נכט, אחד מהשלישיה המייסדת, תחזק את הזיהוי הכמעט מוחלט שלה עם המייסד והמנכ"ל שויד. הופתעת מן העזיבה? זה ישפיע על החברה?
"מריוס כבר הרבה זמן מפתח עוד כל מיני עסקים במדינת ישראל, ואפילו עסקים שתורמים למטרות חשובות. היה בנק דיגיטלי שממנו הוא פרש, אבל הצליח לבנות כוח משמעותי בעיקר בתחום הביומד - כח רציני מאוד שאני שומעת עליו גם בעולם. זו השקעה בתחום שלא קל להשקיע בו. כמה זמן הוא חשב על עזיבה? תשאלי אותו. הוא אדם מאוד משמעותי, עבדנו מקרוב, תרום לחברה אבל הלך לעסקיו שגם ההם משמעותיים למדינת ישראל. אנחנו נשארים משפחה, זה לא כ"כ תלוי בתפקיד. ברור לי שאם נרצה את עזרתו הוא יהיה פה לעזור. לגבי הזיהוי עם גיל: צ'קפוינט שאותה הוא מוביל יום יום שעה שעה תמשיך להיות מזוהה איתו באופן טבעי".
לא מתסכל אותך שההייטק שלנו דל בנשים ברמת התפקידים המקבילים לשלך?
"זה הולך אחורה: אחוז הנשים במקצועות הליבה הטכנולוגים הוא בערך 20%, וגם האחוז הנמוך הזה מצטמצם בהמשך הדרך. אני שותפה בפעילות כמו "she codes“ שמנסה להביא נשים להיות מפתחות ולעסוק במחשבים. כמו כן, בצ'ק פוינט עשיתי תוכנית מנטורינג של להתפתח בתוך החברה להובלה טכנולוגית לנשים. זה כן זה מתסכל, לא חושבת שמצאתי תרופת פלא, אבל המודעות עוזרת. בהנהלת צ'ק פוינט יש מספר יפה של נשים, אבל הדרך למצב של 50-50 עוד ארוכה".
מה עזר לך באופן אישי?
"התפתחתי במסלולים שבהם כמעט כולם היו גברים: במגמה בבית ספר התיכון, בצבא. כיוון שברמה האישית לי זה לא הפריע לקח לי זמן להכיר בבעיה. מקומות עבודה מחמיצים טלנטים, נשים מחמיצות עבודה מתגמלת כספית, מעבר לכך שארגון צריך גוון. צריך לטפל גם בהגדלת כמות הנשים במקצוע וגם בשימור והטיפוח המקצועי שלהן. חלק מזה קשור גם לתרבות. כשגבר חדש שמגיע לחברה ישר חושב איך יהפוך לסגן נשיא בעתיד, בזמן שאישה תתחיל משיח הרבה יותר צנוע. כדי שהיא תצליח אתה צריך להקפיד להזכיר לה את האיכויות שלה".
שלושת רבעי הבניין הירוק והמושקע שלכם בת"א הוא פיל לבן. מה לומדים מזה ליום שאחרי?
"בסקרים שעשינו 60% מהאנשים מעדיפים לעבוד מהבית במצב הנוכחי. 20% אמרו שיעדיפו מהמשרד ו-20% אמרו שלא משנה להם. אולי כשתהיה תחבורה ציבורית וילדים בבית ספר המספר יגדל. יהיו אנשים שיבינו מזה שמתאים להם לעבוד מרחוק, אבל לדעתי יותר אנשים יעדיפו לעבוד במודל היברידי, זה יחייב מודלים שהם לא שחור לבן קיצונים שהיו פעם. ארגונים שהניחו שכל האנשים חייבים כל יום לבוא למשרד יצטרכו לייצר גמישות נוספת. דור ה-Z אוהב את הגמישות. הקורונה תעבור אבל האפקט שלה ישאר (במובן של סביבת העבודה, עולם האבטחה והמוצרים במובן של הפורטפוליו העתידי ומה להדגיש בו וגם בתחום האינטראקציה עם לקוחות ואיך הם היו רוצים שנעבוד איתם".
איך את מסבירה את האופוריה שבה מדד הנאסד"ק עלה כבר ב-9% מתחילת השנה בשעה שאנחנו יודעים שיש חברות הייטק שכן נפגעו מהמשבר.
"המספרים לא בהלימה לבעיות שיש בעולם כרגע כאשר יש חברות שנסגרות, תחומים שלמים שהפכו פחות רלוונטים, כח אדם שנשר ומובטל בכל העולם. העולם אוהב לעבוד לפי הייפ, וחדשות טובות. ברגע שפותחים לנו את הדלת אנחנו יוצאים ורואים שאין קורונה, אז אנחנו אוהבים להיות אופטימיים. אם חברה עשתה תוצאות טובות יש מייד אופטימיות בשוק. לאורך זמן מצב השוק יצטרך לייצג נכונה את מצב העולם, לי נראה שיש קצת עודף אופטימיות ביחס למצב של הכלכלה הריאלית. אבל אני מבינה מאיפה זה בא, אנשים רוצים שיהיה טוב. כולם מתכננים כבר את חופשות הקיץ למרות שעוד לא חל עוד שינוי מהותי במצב. תחושה של תכף יוצאים מהמשבר. אבל ההשלכה של מה שעבר עלינו עוד לא הסתיימה".