בלעדי לכלכליסט
ברקת בודק ניגודי עניינים בגיוס של דלק
הממונה על שוק ההון משה ברקת דורש מהמוסדיים לחשוף אם השתתפו בהנפקה
משה ברקת, הממונה על שוק ההון, שיגר ביום חמישי האחרון מכתב לגופים שעליהם הוא מפקח - בתי ההשקעות וחברות הביטוח - ובו דרש לדעת מי מהם השתתף בגיוס ההון של קבוצת דלק. ברקת ביקש לקבל מענה מפורט לשתי שאלות - האם הגוף המוסדי השתתף בהנפקה, ואם כן אז באיזה היקף וכיצד חולק הסכום בין כספי הנוסטרו וכספי העמיתים; ומהם הנימוקים שעמדו בבסיס החלטת ההשקעה. ברקת אף ביקש לצרף לכך אסמכתאות.
- ג'ורג' חורש במגעים להצטרף לרכישת תמלוגי כריש־תנין
- דיבידנד מפתיע לדלק: 20 מיליון דולר מאיתקה
- קשר התרומות המטריד בין יצחק תשובה והדח"צ
בשבוע שעבר גייסה החברה שבשליטת יצחק תשובה הון באמצעות הנפקת מניות בהיקף של 137 מיליון שקל. 34 מיליון שקל מתוך סכום זה הגיעו מתשובה, ששיעור אחזקתו ירד בעקבות הגיוס ל־57%. הנפקת המניות, שבאמצעותה החברה ביקשה לגייס 200 מיליון שקל, היא חלק מהמתווה לחיזוק ביטחונות מצד החברה לבעלי האג"ח שלה, שלהם היא חייבת כ־6 מיליארד שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
נראה כי הכוונה של ברקת היא לבדוק אם היו ניגודי עניינים מצד הגופים המוסדיים, שכן ייתכן מצב שבו גוף מוסדי שחשוף בצורה משמעותית לחוב של דלק, ואף מאיים להעמיד את החוב כלפיו לפירעון מיידי, השתתף בהנפקה כדי לשפר את מצבו של החוב.
חלק מהגופים המוסדיים קיבלו את מכתבו של ברקת במורת רוח וטענו כי דרישות מסוג זה עלולות להוביל לשיתוק של שוק ההון.
בתוך כך, לאחר שנציגות המחזיקים הגיעה להסכמות מול קבוצת דלק, בימים האחרונים עסוקים חבריה בהסדרת היחסים בין מחזיקי הסדרות הארוכות ומחזיקי הסדרות הקצרות. מחזיקי הסדרות הארוכות טוענים שבמתווה הנוכחי אין התייחסות לכך שהחשיפה שלהם לחוב של דלק גדולה יותר, ושהחוב כלפיהם נמצא בסכנה גדולה יותר לעומת החוב כלפי מחזיקי הסדרות הקצרות. משום כך נקבעה אסיפת המחזיקים הבאה לעוד עשרה ימים, וזאת במטרה לאפשר לצדדים להגיע להבנות.
במקביל, קבוצת דלק תנסה להגיע בפרק הזמן הזה להבנות מול חמשת הבנקים הנושים שלה, שלהם היא חייבת 1.8 מיליארד שקל, שאמורים לשחרר לה שעבוד על 40% מיחידות ההשתתפות של דלק קידוחים בתמורה לשעבוד על דלק ישראל, וזאת כדי שאת יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים קבוצת דלק תוכל לשעבד למחזיקי האג"ח. קבוצת דלק רוצה שבתמורה לשעבוד על מניות דלק ישראל היא תקבל מהבנקים חמישה חודשי שקט שבהם הם יתחייבו לא לממש בטוחות ולא להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי. המחלוקת - בין הבנקים לבין עצמם ובינם לבין החברה - נוגעת למחיר הרצפה של דלק קידוחים, שאם תגיע אליו, הבנקים יוכלו להשתחרר מההסכמות.
בפרק הזמן הזה קבוצת דלק תנסה למכור את דלק ישראל ב־900 מיליון שקל לפחות, שישמשו לפירעון לבנקים.