הקורונה גררה את סלקום להפסד של 43 מיליון שקל; 14 אלף מנויי טלוויזיה נמחקו
הרבעון הראשון של אבי גבאי כמנכ"ל מסתיים כמו החמישה הקודמים - בהפסד; את הרבעון המקביל סיימה החברה בהפסד של 16 מיליון שקל. ההכנסות ירדו ב-4%, הוצאות המימון עלו ב-137% - החברה רשמה הפסד של 37 מיליון שקל בתיק ההשקעות בגלל הקורונה
סלקום מסכמת את הרבעון הראשון של 2020 עם הפסד של 43 מיליון שקל - כך עולה מהדו"ח שפרסמה הבוקר (ה') חברת התקשורת בניהולו של אבי גבאי. זהו רבעון שישי ברציפות אותו סלקום מסיימת בהפסד, כאשר את הרבעון המקביל סיימה החברה בהפסד של 16 מיליון שקל.
- גל החילופים בסלקום בעיצומו: סמנכ"ל הכספים שלומי פרילינג עובר לפז
- אבי גבאי ישמש גם כסמנכ"ל השירות בסלקום
- סלקום השיגה ביקוש יתר של 560 מיליון שקל בשלב המוסדי
הרווח התפעולי הסתכם ב-18 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של 9 מיליון שקל ברבעון המקביל – גידול של 100%. ה-EBITDA הסתכם ב-244 מיליון שקל, גידול של כ-9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
ה-EBITDA הושפע לטובה בסכום של 28 מיליון שקל בעקבות עדכון רטרואקטיבי של תעריפי השוק הסיטונאי לשירותי בזק על ידי משרד התקשורת, אשר קוזז בחלקו בשל השלכות משבר הקורונה.
הכנסות החברה ברבעון ירדו בכ-4% לעומת התקופה המקבילה והסתכמו ב-892 מיליון שקל. הירידה מיוחסת לקיטון של 16% בהכנסות מציוד קצה (טלפונים למשל) לאור משבר הקורונה, שהסתכמו ב-210 מיליון שקל. הירידה קוזזה בחלקה על ידי עלייה של 0.6% בהכנסות משירותים, שהסתכמו ב-682 מיליון שקל.
ההכנסות ממגזר הסלולר רשמו ברבעון הראשון ירידה של 1.8% והסתכמו ב-552 מיליון שקל. ההכנסות מהמגזר הנייח (טלוויזיה, טלפוניה ואינטרנט) ירדו ב-6.8% והסתכמו ב-381 מיליון שקל, לעומת הרבעון המקביל אז עמדו על 409 מיליון שקל.
תזרים המזומנים נטו מפעילות שוטפת ירד ב-21% לעומת התקופה המקבילה והסתכם ב-240 מיליון שקל. תזרים המזומנים הפנוי הסתכם ב-57 מיליון שקל - עלייה של 24%. הגידול בתזרים נבע בעיקר מקיטון בתשלומים לספקי ציוד קצה וירידה בהשקעות שהסתכמו ב-118 מיליון שקל, לעומת 184 מיליון שקל בתקופה המקבילה. ההון של החברה הסתכם בסוף הרבעון ב-1.867 מיליארד שקל, לעומת 1.67 מיליארד שקל בסוף רבעון מקביל.
הוצאות המימון נטו עלו ב-137% לעומת הרבעון המקביל, והסתכמו ב-64 מיליון שקל. הגידול בהוצאות נובע בעיקר מהפסדים בתיק ההשקעות הסחיר של החברה שהסתכמו ב-37 מיליון שקל כתוצאה מהירידות בשווקים ברבעון עקב משבר הקורונה. באפריל קוזזו חלק מהפסדים אלו בעקבות עליות שערי ניירות הערך בשוק ההון.
החוב ברוטו של החברה עמד בסוף הרבעון על 3.1 מיליארד שקל, במקביל ליתרת מזומנים ושווי מזומנים של 1.2 מיליארד שקל, כך שהחוב נטו הסתכם ב-1.9 מיליארד שקל. בשבוע שעבר צלחה החברה גיוס חוב של 200 מיליון שקל. בסוף הרבעון המקביל החוב נטו עמד על 2.27 מיליארד שקל ובסוף 2019 על 1.9 מיליארד שקל.
גבאי מחק 14 אלף מנויים לא פעילים בתחום הטלוויזיה
בתחום הסלולר גייסה החברה 3,000 מנויים ברבעון, כך שמספרם עמד בסופו על 2.747 מיליון, המציב את סלקום על כחברת הסלולר הגדולה בישראל, עם נתח שוק של כ-28%. קצב גיוס המנויים אינו יציב - ברבעון הקודם איבדה החברה 23 אלף מנויים וברבעון לפניו גייסה 22 אלף. שיעור הנטישה עמד בסוף הרבעון על 8.8%, לעומת 11% ברבעון המקביל אשתקד. ההכנסה החודשית הממוצעת למנוי (ARPU) עמדה על 48.1 שקל, לעומת רבעון מקביל אז עמדה על 47.2 שקל.
בתחום הטלוויזיה איבדה החברה 12 אלף מנויים נטו, כך שמספרם עמד בסוף הרבעון על 246 אלף. מתחילת רבעון זה שינתה החברה את אופן ספירת מנויי הטלוויזיה באופן שמנויים המחזיקים באפליקציית cellcom tv light ייספרו רק לאחר שיפעילו את השירות. החברה החילה את השינוי רטרואקטיבית, ועקב כך מחקה ממצבת הלקוחות הפעילים שלה כ-14 אלף מנויים, במקביל לגיוס של 2,000 מנויים. מדובר על האטה בקצב גיוס המנויים, שכן ברבעון הקודם הצטרפו לסלקום TV אחד עשר אלף מנויים וברבעון לפניו 8,000.
בתחום האינטרנט סלקום גייסה אלף מנויים, כך שמספרם עמד על 279 אלף. מדובר על אי יציבות בקצב גיוס המנויים, שכן ברבעון הקודם גייסה סלקום אלפיים מנויים וברבעון לפניו איבדה אלפיים. סלקום כבר לא פורסת סיבים אופטיים, לאחר שמכרה את תשתית הסיבים שלה ל-IBC, שנכון להיום נגישה לכ-350 אלף משקי בית.
זהו הרבעון הראשון עליו חתום גבאי כמנכ"ל החברה, לאחר שנכנס לתפקיד ב-19 בינואר, לאחר פרישתו של ניר שטרן. עם כניסתו חתם גבאי על הסכם קיבוצי חדש עם הוועד שכלל פרישה מרצון של כ-450 עובדים, אך ההפרשות לטובת ההסכם נרשמו בדוחות הרבעון הרביעי. בנוסף, גבאי חתם בפברואר על מזכר הבנות לרכישת חברת הסלולר גולן טלקום בשווי של כ-737 מיליון שקל - הצעה המחכה לאישור רשות התחרות ומשרד התקשורת. כמו כן, בסוף מרץ מונה דורון כהן ליו"ר סלקום, לאחר פרישתו של עמי אראל. עם תחילת משבר הקורונה הוציאה סלקום כ-1,200 עובדים לחל"ת, מתוך כ-3,500 עובדים, ובימים האחרונים החלה בהחזרתם ההדרגתית לעבודה מלאה.
גבאי אמר עם פרסום הדוחות: "ברבעון הראשון שמנו מאחורינו את המשבר ביחסים עם נציגות העובדים מה שאפשר לנו לבצע צעדים שישפרו את השירות שלנו ללקוחות, את המצוינות התפעולית ולבצע במהירות צעדים שיקזזו חלק מנזקי משבר הקורונה. בנוסף, חתמנו על הסכם הבנות מחייב לרכישת גולן טלקום ואנחנו פועלים במרץ להשגת האישורים הרגולטורים הנדרשים. אני מאמין שהצעדים האקטיביים שאנו נוקטים יאפשרו לחברה להתמודד עם משבר הקורונה ולהיכנס לשנת 2021 חברה ממוקדת וטובה יותר".
סמנכ"ל הכספים, שלומי פרילינג, שפרש אמש מתפקידו, מסר: "הרבעון הראשון התאפיין בהמשך התחרות העזה במגזר הסלולר ומנגד המשך צמיחה במגזר הנייח. תוצאות הרבעון הושפעו באופן חלקי ממשבר הקורונה, אנו צופים השפעה גדולה יותר ברבעון השני וכי המשבר ימשיך להשפיע לרעה על תוצאות החברה לאורך כל השנה. המשבר השפיע לרעה בעיקר על ההכנסות משרותי נדידה של לקוחות החברה בחו"ל והכנסות משרותי נדידה של תיירים שמגיעים ארצה. בנוסף, ישנה ירידה בתרומה ממכירת ציוד קצה ללקוחות כתוצאה מסגירת מרכזי השירות ונקודות המכירה במהלך חודש מרץ. הנהלת החברה נקטה בפעולות לצמצום הוצאות התפעול בתקופה זו בכדי למתן את ההשפעה של הירידה בהכנסות".