הנפט לא עוצר: איבד 43.4% מערכו וננעל ב-11.6 דולר לחבית
מדובר בחוזה העתידי מסוג WTI למסירה בחודש יוני. אתמול החוזים למאי נפלו לראשונה בהיסטוריה אל מתחת ל-0. הנפט מסוג ברנט צלל ב-27% ל-18.5 דולר לחבית
הירידות בחוזים העתידיים על הנפט המשיכו גם היום (ג') והתפשטו גם למטבעות של היצואניות הגדולות ולמניות של חברות האנרגיה.
- ותודה למחירי הנפט: מדד ת"א 35 צלל ב-2.3%, דלק נפלה ב-15.7%
- איך יכול להיות שמחיר הנפט ירד מתחת לאפס? שאלות ותשובות
- יום היסטורי בשוק הנפט אבל הסוחרים צופים ראלי
החוזים למסחר בנפט מסוג ברנט, המהווה את מדד הייחוס לשוקי הנפט, ירדו ב-27% למחיר של 18.5 דולר לחבית, המחיר הנמוך ביותר מאז 2002. ירידת מחירי הברנט הגיעה יום לאחר שהחוזים העתידיים למסחר בנפט מסוג WTI המשמש כמדד הייחוס האמריקאי, נפלו אתמול לראשונה בהיסטוריה מתחת לאפס.
היום המשיך הלחץ על שוקי המסחר בנפט בארה"ב, והחוזים למסירה ביוני של נפט מסוג WTI נפלו ב-43.4% למחיר של 11.6 דולר לחבית. החוזים למאי, שסגרו אתמול במינוס 37.63 דולר היסטורי, טיפסו למינוס 1.50 דולר לחבית ביום המסחר האחרון שלהם - אולם כמעט ואין נפח מסחר בחוזה זה.
תמונת המצב העגומה בשוקי הנפט היא תוצאה של הסגר שממשלות רבות הכריזו עליו במטרה לבלום את התפשטות מגיפת הקורונה. החברות לא הספיקו לעצור את הייצור בזמן, בעוד שהקיצוץ המתוכנן בייצור של המדינות החברות בקרטל אופ"ק+ מתוכנן להיכנס לתוקף רק בתחילת מאי, כך שלפי הסוחרים הולך ואוזל המקום לאחסן את מלאי הנפט המתרבים. "כל מה שהאנליסטים וסוחרי הנפט למדו ב-50 או 100 השנים האחרונות הוטל פתאום בספק בגלל מחירי הנפט השליליים", הגיב לוול סטריט ג'ורנל יוג'ין ויינברג מקומרזבנק. "כולם הופתעו".
הירידה במחירי הנפט חלחלה גם למסחר במטבעות של המדינות המייצרות נפט. כך למשל, הרובל הרוסי נחלש ב-1.7% ונסחר ברמה של 76.81 רובל מול הדולר. בכך התרחב הפיחות של המטבע מול הדולר ל-19% מול תחילת השנה.
כלכלת רוסיה, יצרנית הנפט השנייה בגודלה בעולם, צפויה להיפגע ממחירי הנפט הנמוכים. לפי האנליסט פיוטר מאטיס מרבובנק, מטבע חלש עלול למנוע מהבנק המרכזי להוריד ריבית כפי שתכנן לעשות בפגישתו הקרובה ביום שישי.
הבעיה העיקרית של שוקי האנרגיה היא צניחת הביקוש בשל מגיפת הקורונה, שהובילה לקרקוע של מטוסים, צמצום בנסיעות במכוניות וטלטלה את המסחר העולמי. הכלכלנים מעריכים כי צפוי מיתון קשה, בעוד שארגוני הנפט הבינלאומיים חוזים ירידה נוספת בביקוש בשבועות הקרובים.
"הולך ואוזל לנו המקום", הסביר בוב מקנאלי, נשיא חברת הייעוץ רפידיאן אנרג'י. "הביקוש פוחת בשיעור הגבוה פי 2 או 3 מההצע". לדבריו, הירידה במחירים היא מנגנון "כואב אך יעיל" לשכנע את היצרניות לצמצם ייצור. עוד הוסיף, כי הירידה במחיר מתחת לאפס מגבירה משמעותית את הסיכוי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ישית מכסים על ייבוא נפט לארה"ב.
במקביל, החלו דיונים בקרב המדינות החברות באופ"ק+ להקדמת התאריך לקיצוץ בייצור לפני ה-1 במאי. כמו כן, חברות הנפט הגדולות, ביניהן שברון וקונוקו פיליפס (ConocoPhillips) הודיעו כי בכוונתן לצמצם בייצור. אך הסוחרים טוענים כי התעשייה לא מתקדמת מהר מספיק כדי לבלום את הירידות. לפי אדוארד מרשל, סוחר סחורות בחברת ההשקעות Global Risk Management, הירידות השבוע צריכות לשמש כקריאת השכמה למנכ"לים של חברות הנפט. "אם הם לא יעשו כלום ורק ישבו על הכביש ויחכו שהמכונית תפגע בהם, הם באמת יפגעו", הסביר. "אני לא אופתע לראות עוד קיצוצים ואפילו פיטורים ואפילו עוד קיצוצים מצד אופ"ק. זה כבר לא צחוק".