$
מט"ח וסחורות

פרשנות

יום היסטורי בשוק הנפט אבל הסוחרים צופים ראלי

מחיר הנפט מסוג WTI, המופק בצפון אמריקה התאפס לראשונה אי פעם והפך "שלילי" - מציאות שכנראה רק הקורונה הייתה יכולה ליצור. הסוחרים מעדיפים לרכוש היום את הנפט ולאחסנו מתוך מחשבה שהראלי יגיע במחצית השנייה של השנה - ואז יוכלו למכור את "הזהב השחור" במחירי רווח

דורון פסקין 21:3520.04.20

יום שני ה-20 באפריל ייכנס להיסטוריה של המסחר העולמי בנפט, וזאת לאחר שמחיר הנפט מסוג WTI המופק בצפון אמריקה התאפס לראשונה אי פעם. מדובר בצלילה יומית של למעלה מ-100%, שהציבו את מחיר החבית בשפל וברמה דומה לזו של מחיר ספל קפה – מציאות שכנראה רק מגפת קורונה יכולה הייתה ליצור.

 

 

כל זה קורה כשתוקף החוזים העתידיים של הנפט מסוג זה לחודש הבא, פג עד מחר. בשוק לא שוללים כי המחיר עוד לא הגיע לקרקעית. מי היה מאמין שרק בתחילת השנה הנוכחית מחיר הנפט המופק בארה"ב נע סביב רמה של 60 דולר לחבית.

  צילום: בלומברג

 

קריסת המחיר של הנפט היום מהווה אינדיקציה נוספת לזעזוע שנוצר בשוק כתוצאה מהנגיף המשתולל והיא בצד של הביקוש ולא בצד של ההיצע. החשש בשוק התגשם - ומחיר הנפט הפך "שלילי". בשל ההצפה בחביות כתוצאה ממלחמת המחירים שזה עתה הסתיימה בין סעודיה לרוסיה, אתרי האחסון של הנפט ברחבי העולם מגיעים לתכולתם המקסימלית, ולכן ייתכן שלא ירחק היום ויצרנים ישלמו לסוחרים כדי שייקחו מהם את הסחורה.

 

בעוד הנפט האמריקאי מאבד במהירות את ערכו, מחיר חבית מסוג ברנט שהוא בעצם הנוסחה לחישוב כשני שליש מהיצע הנפט העולמי אמנם ספג מהלומה במסחר של יום שני (למעלה מ-5%) וירד לרמה של 26 דולר, אם כי הוא רחוק מרמת השפל שלו בכל הזמנים (כ-12.70 דולר). הברנט שומר על "יציבות" יחסית בשל העובדה שברובו מופק באזורים קרובים יותר להעמסתו על גבי מכליות.

 

בעיית ההיצע העודף לא צפויה להיעלם בקרוב. לפי הערכות בשל השלכות נגיף קורונה חלה ירידה בצריכה היומית של 30 מיליון חביות ביום. הקיצוצים בתפוקה עליהם הכריזו סעודיה ורוסיה אמנם ייכנסו לתוקף בתחילת מאי אבל כרגע הם עומדים על 10 מיליון חביות ביום בלבד. כל זה נכון אם הצדדים אכן יכבדו את ההתחייבויות שלקחו על עצמן. ניסיון העבר מוכיח שפני הדברים אינם כך.

 

לצד הדרמה האדירה של היום בסחר הנפט, הפעילות התזזיתית בשוק מאותתת גם על הלך הרוח בקרב הסוחרים. הם מעדיפים לרכוש היום את הנפט ולאחסנו מתוך מחשבה שהראלי יגיע במחצית השנייה של השנה ואז יוכלו למכור את "הזהב השחור" במחירי רווח.

 

לפי מיטב ההערכות, הביקוש לנפט יחל להתאושש עם חזרתה של סין לפעילות מלאה ועם הסרת המגבלות והסגרים במדינות אירופה וארה"ב. החדשות הרעות הן שגם תרחיש חיובי זה כבר לא יועיל לחברות אנרגיה קטנות ובינוניות בעיקר בארה"ב שיימחקו מהשוק וישלחו עשרות אלפים מעובדיהן לאבטלה.

 

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

x