"קיימת כיום דרישה של 150% לאשראי לעומת יום רגיל"
מניות החברות הציבוריות בענף, המתרסקות הגדולות בת"א בגלל משבר הקורונה, חוות בעצמן קושי בקבלת אשראי בנקאי למימון פעילותן. הדבר צפוי להביא למחנק מימון לעסקים קטנים ובינוניים ולקריסתם; כעת האוצר בוחן את בקשתן להעניק ערבות מדינה לאשראי שהן מספקות לעסקים קטנים
- ירידות חדות בנעילה בבורסת ת"א: מדד הבנקים צנח ב-7.2%
- אחרי שישה ימי ירידות: בורסת ת"א סיימה יום תנודתי בקפיצה של 3.6%
- הירידות התמתנו אבל האדום הכהה נשאר: בורסת ת"א מחקה 6.5%
מניות חברות האשראי החוץ־בנקאי שזינקו כל עוד המוזיקה התנגנה, היו אלו שרשמו את ירידות השערים החדות ביותר כשהיא נפסקה באבחת נגיף. חמש חברות האשראי החוץ־בנקאי הגדולות בבורסה בתל אביב איבדו מתחילת השנה 53% בממוצע, בעוד מדד המניות הכללי רשם באותה תקופה ירידה של 31.6% "בלבד". את ההשפעות הכלכליות השליליות של נגיף הקורונה אפשר לראות בכל עבר, אולם מידת הנזק שהוא גורם משתנה מענף אחד למשנהו. מטבע הדברים, הרעה מהותית בפעילות המשק הישראלי לזמן ממושך צפויה להביא גם להרעה בתוצאות פעילות החברות בענף האשראי החוץ־בנקאי.
בקשות לפדיון ניירות ערך מסחריים
בשלב זה משבר הקורונה מביא לשתי תופעות שפועלות בכיוונים מנוגדים על חברות האשראי החוץ־בנקאי. מחד, הביקוש לאשראי מצד הלקוחות גדל והתמשכות המשבר צפויה להגדיל את הדרישה של עסקים בישראל לאשראי החוץ־בנקאי, זאת לאור ההאטה החריפה בפעילות העסקית ולנוכח הקושי שבו החברות ייתקלו בקבלת אשראי בנקאי. מנגד, חברות האשראי החוץ־בנקאי חוות בעצמן ירידה בהיצע האשראי שבאמצעותו הן מממנות את פעילותן. עובדה זאת באה לידי ביטוי בבקשות לפדיון סדרות ניירות ערך מסחריים (נע"מים), ובעליית התשואות האג"ח של החברות שפועלות בענף.
כך, לדוגמה, נאוי נדרשה לפרוע את הנע"מים שלה בהיקף של 400 מיליון שקל, ופנינסולה פרעה ניירות ערך מסחריים בסכום של 125 מיליון שקל. במקביל, בשבועות האחרונים נרשמה צניחה במחירי איגרות החוב של החברות בענף. בעקבות הזינוק בתשואות האג"ח של שוהם ביזנס, שהגיעו ל־29%, החברה שבשליטת ובהנהלת אלי נידם פרסמה בשבוע שעבר תוכנית רכישת אג"ח בהיקף של 75 מיליון שקל.
צמצום האשראי לחברות האשראי החוץ־בנקאי צפוי להביא לייבוש האשראי לעסקים הקטנים. החברות בענף נערכות להתמודד עם המציאות החדשה באמצעות דרישה לעיבוי ביטחונות מצד הלקוחות, הגדלת המרווח הפיננסי על האשראי שיועמד ללקוחות וטיוב תיקי האשראי, לרבות בדרך של אי־חידוש אשראי ללקוחות מסוימים. בשורה התחתונה, שילוב של עלייה בביקוש לאשראי לצד ירידה בהיצע הכסף צפוי להביא לצמצום בפעילות ענף האשראי החוץ־בנקאי, אבל עלול להיות קטלני עבור הלקוחות שלו.
מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני, שמכהן גם בתפקיד יו"ר איגוד חברות האשראי, התייחס בשיחה עם "כלכליסט" לאתגרים של החברות בענף ולהשלכות של המשבר על הלקוחות שצורכים את האשראי. לדבריו, "חברות האשראי החוץ־בנקאי נמצאות בחוד החנית של המימון לעסקים קטנים ובינוניים. לי זה ברור שיהיה מחנק אשראי כי כבר עכשיו רואים שחלק לא מבוטל מהעסקים הקטנים והגדולים לא פועלים. זה אירוע יוצא דופן שדורש התערבות ממשלתית עד שירימו מחדש את השאלטר של המשק. כמו שהמדינה בונה בית חולים שדה, וכמו ששולחים מטוסים להביא אזרחים שנתקעו בחו"ל, כך המדינה צריכה לספק גם פתרונות לעסקים".
הלוואות גישור ממשלתיות בגובה ההון העצמי
על רקע המשבר הכלכלי וחוסר הוודאות שבו נמצאים עשרות אלפי בעלי עסקים באיגוד חברות האשראי עלתה הצעה, שנבחנת כעת על ידי משרד האוצר, ולפיה המדינה תעמיד רשת ביטחון לחברות האשראי החוץ־בנקאיות הציבוריות. המודל המוצע, שכולל ערבות מדינה לאשראי החוץ בנקאי שהחברות מעניקות לעסקים קטנים, משקף מעין הלוואת גישור בגובה ההון העצמי, שבמסגרתה יקבלו גרייס לשנתיים ולאחר מכן תשולם הקרן בפריסה לחמש שנים. ההלוואות הללו יספקו כרית הונית שתאפשר לשוק האשראי החוץ־בנקאי להזרים אשראי לעסקים הקטנים והבינוניים גם בעיצומו של המשבר. לדברי אבני, "זו הדרך היחידה והיעילה לאפשר לנו לפעול במהירות וללא דיחוי לטובת הלקוחות שלנו — שמהווים למעשה את עמוד השדרה של מעמד הביניים
במשק הישראלי".
ביחס למצבה של פנינסולה עצמה אבני מביע אופטימיות וביטחון ביכולתה של החברה להתמודד עם משבר הקורונה. "ההון העצמי של פנינסולה עומד על 450 מיליון שקל ובקופת החברה יש 200 מיליון שקל מזומנים פנויים, וזה אחרי שהחברה פרעה את ניירות הערך המסחריים שלה".
דני מזרחי, מנכ"ל ומבעלי השליטה באופל בלאנס, התייחס בשיחה עם "כלכליסט" למתח שבין הרצון לספק שירות לדורשי האשראי לבין הצורך לנהוג באחריות כלפי ספקי האשראי של החברה עצמה. "אנחנו לא חווים כרגע משהו מהותי, יש בקשות סבירות של דחיית תשלומים. אנחנו מתעדכנים באופן רציף בהתפתחויות, והסיטואציה יכולה להשתנות בכל יום".
"אנחנו מנמיכים את הלהבות עד יעבור זעם"
לדברי מזרחי, אופל בלאנס מחמירה את תנאי החיתום בזמן שהביקוש לאשראי גדל. "אנחנו מרגישים אחריות כלפי הלקוחות, ועם זה יש לנו גם אחריות לכספי הציבור. אנחנו דוחים 70% מהעסקאות, אבל מקבלים דרישה לאשראי של 150% בהשוואה ליום רגיל. אנחנו מנמיכים את הלהבות עד יעבור זעם". מזרחי מציין שאופל בלאנס לא הוציאה את עובדיה לחופשה ללא תשלום והיא ממשיכה לתפקד.
"יש לנו 50 אנשי צוות ואנחנו מנהלים מלחמה. הכי קל זה לסגור את השערים, ויש מתחרים בענף שעשו את זה. העסקים הקטנים יהיו הראשונים ליפול, אבל אלה אנשים טובים שיכולים להמשיך לייצר. נכונה לנו שנה מאתגרת, שנה למקצוענים בלבד. אנחנו צורכים אשראי מבנקים שמלווים אותנו שנים. אין להם חשש מאיתנו והמגמה הפוכה, אומרים לנו 'אנחנו כאן איתכם'. כשאני אומר לא לעסקת אשראי אני נושך שפתיים, אבל זה מתוך אחריות לבנקים שנותנים לנו אשראי וכך מצופה מאיתנו שננהג".