האם התיקון בארה"ב ידביק את שאר העולם?
הנשיא האמריקאי הודיע בסוף השבוע על מצב חירום בעקבות וירוס הקורונה והזרמת סיוע פדרלי של 50 מיליארד דולר. הבורסות בארה"ב הגיבו בעליות והמשקיעים מקווים שגם הבורסות בישראל ובאירופה יעלו
המשקיעים והחוסכים בשוק ההון ירצו לשכוח את שבוע המסחר שחלף, אבל אין להם באמת סיכוי להצליח. בימים האחרונים נשברו שיאים בבורסות ברחבי העולם שמבטיחים לנו שפע של מור"קים שיסופרו על ידי פעילי שוק ההון בשנים הקרובות.
- מכלכלת שפע לכלכלת מחסור: אופטימיות זעירה בדרך לתחתית
- פרארי, ניסאן וסיאט מפסיקות את ייצור כלי הרכב באירופה
- קבוצת פוקס תסגור את כל חנויותיה ומקפיאה חלוקת דיבידנד
בצל התפשטות נגיף הקורונה והפאניקה בשווקים, מדד ת"א־35 רשם את הצניחה השבועית החדה ביותר אי פעם וירד ב־18.6%. מדד ת"א־90 ירד ב־21.4%, ומדד מניות היתר ת"א SME60 הגדיל לעשות וירד ב־22.3%. מדדי מניות הנדל"ן והביטוח איבדו כל אחד 25%. אולם הירידה החדה ביותר נרשמה במדד ת"א נפט וגז, שצנח בשבוע שעבר ב־43%. את ירידות השערים במדד ת"א־35 הובילו קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה שמחקה בשבוע אחד 80% מערכה, וחברת המלונות של דוד פתאל, שנחתכה ב־56%.
גם במדדי האג"ח נרשמו ירידות שערים חדות. מדד אג"ח כללי ירד בשבוע שחלף ב־6%. האג"ח הממשלתיות הפגינו מידה מסוימת של חסינות וירדו ב־3.7%, ואילו האג"ח הקונצרניות רשמו ירידה של 9.4%. האג"ח שרשמו את ירידות השערים החדות ביותר הן אלו של קבוצת דלק, שצללו ביותר מ־60%, ושל אי.די.בי שבשליטת אדוארדו אלשטיין, שצנחו ב־50%.
חמש החברות שגילו עמידות יחסית למשבר הקורונה ושהמניות שלהן רשמו את ירידות השערים הקלות ביותר כוללות שתי קבוצות: האחת, חברות שעוסקות בתחום הרפואה ובהן אופקו שפועלת בתחומי הביו־פארמה והדיאגנוסטיקה, ובאטמ שפועלת בתחומי הסייבר והתקשורת, אך גם במכשור רפואי לבדיקות מעבדה. הקבוצה השניה כוללת חברות שעוסקות בתחום המזון, שנהנות מביקוש גבוה מצד האזרחים שצוברים מזון לשעת חירום. ברשימה זאת נמנות רשתות השיווק פרשמרקט וויקטורי ויצרנית המזון נטו מלינדה.
גם בבורסות המרכזיות של אירופה, בגרמניה, צרפת ולונדון נרשמו בשבוע שעבר ירידות שערים חדות, שנעות בטווח של 20%-17%. יוצאים מהכלל הם מדדי המניות המובילים בבורסות בארה"ב, שבסיכום שבועי איבדו "רק" 10%-8%. הסיבה נעוצה בהפרשי השעות בין היבשות.
ביום שישי, שבו לא מתקיים מסחר בישראל ובאירופה הבורסות כבר נסגרו, מדדי המניות בארה"ב זינקו בכ־9% על רקע ההכרזה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מצב חירום לאומי בעקבות נגיף הקורונה, שלוותה בהודעה על סיוע פדרלי של עד 50 מיליארד דולר לצורך ההתמודדות עם המגפה. הזינוק מחק חלק משמעותי מהצניחה ביום חמישי, כאשר מדד דאו ג'ונס קרס ב־10% - הירידה היומית החדה ביותר מאז יום שני השחור ב־1987. התקווה היא, שהאופטימיות האמריקאית מסוף השבוע תדביק את שאר העולם.