נפילה חופשית בשקל: הדולר מזנק ב-3.3%, היורו חוצה את ה-4 שקלים
יום לאחר הרחבת המגבלות ומול הקריסה בשווקים הבינלאומיים: הדולר נסחר ברמה של 3.62 שקלים, היורו מתחזק ב-1.8% ונסחר ב-4.07 שקלים; עוד על הפרק: המשקיעים בעולם ממתינים להחלטת הריבית של הבנק האירופי
נפילה חופשית בשקל בשוק המטבעות: הדולר מזנק מול המטבע המקומי ב-3.3% ל-3.623 שקלים, היורו מתחזק ב-1.8% ל-4.072 דולר.
בשווקים העולמיים: היורו נחלש ב-0.1% ל-1.123 דולר, הפאונד נחתך ב-0.5%, נסחר ב-1.275 דולר.
- הקורונה מחקה 10% מתיק הנוסטרו של בית ההשקעות IBI
- אסותא רמת החייל יצמצם היקף הניתוחים: "28 אחיות נשלחו לבידוד"
- טראמפ עצר טיסות מאירופה לארה"ב וקרא לאחדות: "ננצח את הנגיף"
החמרת ההגבלות בישראל
אתמול בערב הוחמרו ההגבלות שהוטלו עד כה בשל התפשטות המגיפה - הצעד המרכזי נוגע להתכנסויות, שמוגבלות מעתה ל-100 איש בלבד. המשמעות של המהלך היא רחבת היקף, כולל סימן שאלה על פתיחת סמסטר ב' באוניברסיטאות ובמכללות.
במוקד בשוק המטבעות העולמי היום, המתנה להחלטת הריבית של הבנק המרכזי באירופה - יום לאחר שבבנק המרכזי של אנגליה יצאו בהודעה מפתיעה על הורדת ריבית של 0.5%, שלא במסגרת פגישה קבועה בלו"ז, ו-10 ימים לאחר שהפד יצא במהלך דומה, עם הורדה של 0.5% בריבית בין שתי פגישות ( וכאשר הציפיה בארה"ב שהפד יבצע הורדה נוספת בפגישה המתוכננת לשבוע הבא, ב-18 במרץ).
בשוק מצפים מה-ECB לבצע מהלך חריף של הקלה נוספת, מעבר לתוכנית הקיימת, לנוכח המהלכים שמבצעים המקבילים המובילים בעולם. לפי המדיניות המוניטארית בגוש היורו נכון להיום, הריבית על היורו היא ברמה אפסית, מזה שנים ארוכות, הריבית על הפיקדונות היא ברמה שלילית של 0.5% (ירדה ממינוס 0.4% למינוס 0.5% בספטמבר 2019). במקביל, בנובמבר פתח הבנק בתוכנית רכישות ני"ע חדשה, העומדת על 20 מיליארד יורו לחודש.
לגארד וההנהגה המוניטארית יוכלו לפעול בכל אחת מהחזיתות הללו – כלומר להוריד את הריבית על היורו לרמה שלילית, להעמיק את הריבית השלילית על הפיקדונות ולהרחיב את תוכנית הרכישות.
אשר למהלכי בנק ישראל בהמשך הדרך, גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי מציין הבוקר, כי "נראה שאין מקום רב להפחתת ריבית שכן כבר כעת היא נמוכה וקרובה לאפס וגם לא ברור אם מהלך כזה יהיה בעל משמעות ותרומה למצב. לא מן הנמנע שהפחתת ריבית משמעותה יצירה של בעיות שונות, כמו ליבוי של אינפלציה של מחירי נכסים (נדל"ן, אג"ח), ולכן יתכן שהנזק יעלה על התועלת".
בפמן מעריך עוד כי צפויה האטה ניכרת של הצמיחה ב-2020 כתוצאה ממשבר ווירוס הקורונה, הן בתרחיש מרכזי (חזרה מהירה יחסית לשגרה, ברביע השלישי של 2020) והן בתרחיש פסימי (מתמשך תוך החזרת השליטה רק במהלך 2021), אך בתרחיש המתמשך מדובר בהאטה חריפה עד כדי צמיחה שלילית לנפש ועלייה ניכרת בשיעור האבטלה.
בינתיים בעולם, ארגון הבריאות העולמי הכריז אתמול על הקורונה כמגיפה עולמית. מספר הנדבקים ברחבי העולם חצה את סף ה-126 אלף, מספר המתים עבר את ה-4,600. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, עצר הלילה (בין רביעי חמישי) טיסות מ-26 מדינות באירופה לארצות הברית החל מיום שישי ולמשך 30 ימים בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ביבשת. במקביל, נמשכת הקריסה בשווקים הבינ"ל- דאו ג'ונס צנח אתמול ב-5.9% ונכנס לטריטוריה דובית (20% פחות מהשיא האחרון שלו); נאסד"ק איבד 4.7%, ו-S&P 500 נחתך ב-4.9%.