לחץ כבד על הבנק האירופי לפעול: המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית לגארד
לאחר ההורדות החדות של הריבית באנגליה ובארה"ב, ולנוכח העלייה המהירה ביורו: המשקיעים מצפים מנשיאת הבנק האירופי להרחיב את מדיניות ההקלה הקיימת - צעד הכרחי לדעת רבים בהתמודדות עם המכה שסופגת כלכלת אירופה ממגיפת הקורונה
הבנק האירופי המרכזי בראשות הנשיאה כריטסין לגארד יפרסם את החלטת הריבית שלו, תחת ציפייה גדולה של המשקיעים בגוש היורו לצעדי חירום של העמקת ההקלה המוניטארית, מול המכה שסופקת כלכלת אירופה ממגיפת הקורונה.
- בריטניה הורידה ריבית, בנקים יתנו פטור מהחזרי משכנתה
- בוול סטריט בטוחים: הפד יחתוך את הריבית בפגישתו הקרובה ב-0.75%
- הפד נכנע לבהלת הקורונה ולמכבש הלחצים של טראמפ
הלחץ על הבנק האירופי (ECB) גבר אתמול, לאחר שבבנק המרכזי של אנגליהי צא בהודעה מפתיעה על הורדת ריבית של 0.5%, שלא במסגרת פגישה קבועה בלו"ז - ו-10 ימים לאחר שהפד יצא במהלך דומה, עם הורדה של 0.5% בריבית בין שתי פגישות קבועות בלו"ז.
ההערכה הרווחת בארה"ב היא שהפד יבצע הורדה נוספת בפגישה המתוכננת לשבוע הבא, ב-18 במרץ. השורה התחתונה - בשוק מצפים מה-ECB לבצע מהלך חריף של הקלה נוספת, מעבר לתוכנית הקיימת, לנוכח המהלכים שמבצעים המקבילים המובילים בעולם.
לצעדים של הבנקים באנגליה ובארה"ב מצטרפת תמונת המצב המדאיגה ממילא באירופה, ובימים האחרונים גם ההתחזקות המפתיעה של היורו - שממנה חוששים מאד המשקיעים והמנהיגים במדינות האיחוד.
לאחר ירידה עקבית במטבע בחודשים האחרונים, עד ל-1.080 דולר ליורו ב-20 בפברואר (שפל של 34 חודשים), החל היורו להתחזק במהירות, והבוקר הוא כבר עומד על 1.129 דולר ליורו. עבור ה-ECB, הזינוק בדולר רק מגביר את הדחיפות לפעול כבר השבוע", אמר קלאוס ויסטסן (Claus Vistesen), הכלכלן הראשי בתחום אירופה בחברת ההשקעות Pantheon Macroeconomics (הדברים מובאים במרקטווטש).
לפי המדיניות המוניטארית בגוש היורו נכון להיום, הריבית על היורו היא ברמה אפסית, מזה שנים ארוכות, הריבית על הפיקדונות היא ברמה שלילית של 0.5% (ירדה ממינוס 0.4% למינוס 0.5% בספטמבר 2019). במקביל, בנובמבר פתח הבנק בתוכנית רכישות ני"ע חדשה, העומדת על 20 מיליארד יורו לחודש.
לגארד וההנהגה המוניטארית יוכלו לפעול בכל אחת מהחזיתות הללו – כלומר להוריד את הריבית על היורו לרמה שלילית, להעמיק את הריבית השלילית על הפיקדונות ולהרחיב את תוכנית הרכישות.