$
בורסת ת"א

המוסדיים הפנו עורף להמלצת אנטרופי אך הדח"צ בלאומי מונה בתמיכת הזרים

הממונה על שוק ההון מתכוון לאסור על המוסדיים להיעזר בחברת הייעוץ, מחשש לניגוד עניינים, אבל מאופן ההצבעה בבנק לאומי עולה כי הם אינם חותמת גומי — רוב הגופים הישראליים הצביעו נגד ההמלצה

רחלי בינדמן 08:0530.12.19

אנטרופי הודיעה בשבוע שעבר ללקוחותיה כי מאפריל תחדל לספק המלצות לגופי הפנסיה על אופן הצבעתם באסיפות כלליות של חברות שהם מחזיקים במניותיהן. הרקע למהלך הוא כוונת הממונה על שוק ההון משה ברקת לאסור על המוסדיים להסתמך על חברות ייעוץ חיצוניות ולקבל את החלטות ההצבעה באופן עצמאי.

 

ברקת הביע חשש ממצב של ניגוד עניינים באנטרופי, שכן במקביל לייעוץ למוסדיים היא מייעצת בשכר גם לחלק מאותן חברות ציבוריות, שבאסיפות הכלליות שלהן המוסדיים מצביעים.

 

אבל מניתוח ההצבעה באסיפת בנק לאומי בשבוע שעבר עולה שמרבית המוסדיים הישראליים התעלמו מהמלצת אנטרופי. באסיפה הובאה לחידוש כהונתו של הדח"צ יצחק אידלמן, שמסיים כהונה של שלוש שנים, ולמולו הוצע המועמד החדש מוטי רוזן, בעבר מנכ"ל מנורה מבטחים.

 

התעלמה מעסקת בזק־yes

אנטרופי המליצה לתמוך באידלמן, למרות שבמהלך כהונתו כדירקטור בבזק עמד בראש ועדת הדירקטוריון שהכשירה את עסקת המיזוג בין בזק ל־yes, שאושרה ב־2015 — זו שהולידה בהמשך את חקירת רשות ניירות ערך. אנטרופי התעלמה מסוגיה זו ותמכה בכהונת אידלמן, בטיעון של רציפות בדירקטוריון על רקע חילופי היו"ר והמנכ"ל בבנק לאומי.

 

מהצבעות המוסדיים הישראליים עלה כי המחזיקים ב־202 מיליון מניות בלבד תמכו באידלמן לעומת מחזיקי 448 מיליון מניות שתמכו ברוזן. התפלגות זו מעידה כי המוסדיים לא בהכרח מסתמכים על ההמלצות של אנטרופי, ואינם מהססים לכנס את ועדת ההשקעות שלהם — הליך שנדרש היום במצב של הצבעה סותרת לחברת הייעוץ — ולהצביע בניגוד להן.

 

מי שלבסוף הכשירו את המשך כהונת אידלמן היו המשקיעים הזרים בבנק לאומי, הנסחר ללא גרעין שליטה. הם הצביעו על פי המלצת חברת הייעוץ הבינלאומית ISS, שכמעט תמיד ממליצה על המשך כהונת דירקטורים מכהנים, כשמחזיקי 446 מיליון מניות תמכו באידלמן ו־388 אלף מניות בלבד של זרים תמכו ברוזן.

תמכו במנהל לשעבר

 

כך, למשל, חברת הביטוח הראל, שאותה ניהל רוזן בעבר, העדיפה אותו על פני אידלמן, וכך גם מנורה מבטחים — שגם אותה ניהל רוזן בעבר. גם חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם, שמחזיקה ב־5% ממניות לאומי ואינה משתמשת בשירותי אנטרופי, תמכה ברוזן. גם בתי ההשקעות פסגות ומיטב דש תמכו ברוזן, וכמוהם בית ההשקעות מור, שבכלל עובד עם חברת הייעוץ המתחרה, עמדה. זו המליצה להתנגד לאידלמן ותמכה ברוזן. לעומת זאת, בהפניקס ובמגדל העדיפו להסתמך על המלצת אנטרופי ולתמוך באידלמן, וכך גם בילין לפידות ובהלמן־אלדובי. עם המוסדיים הזרים, שהכריעו את הכף לטובת אידלמן, נמנים בנק ג'יי.פי מורגן, הבנק של ניו יורק וקרנות פיקטה.

 

המשקיעים הזרים הם שהכריעו את הכף גם בהצבעות עבר בלאומי. למשל, לאחר שהוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה בבנק ישראל המליצה על מינוי יורם טורבוביץ' לדירקטור בבנק כמועמד המועדף עליה לכהן כיו"ר הדירקטוריון, העדיפו הזרים את הדירקטורים המכהנים — למרות תמיכת מוסדיים ישראליים רבים בטורבוביץ' — ומי שמונה לבסוף ליו"ר, ביוני השנה, היה הדירקטור המכהן הוותיק ד"ר סאמר חאג' יחייא.

יצחק אידלמן יצחק אידלמן צילום: צביקה טישלר

 

x