$
בורסת ת"א

״בדרך לקיצוצים? בור השומן של מגדל וכלל: יותר מדי חברי הנהלה״

בעוד הבנקים נדרשו לחתוך את מספר חברי הדירקטוריון ל־10, ענף הביטוח מפגר מאחור. להפניקס אמנם די ב־10, אבל לכלל ביטוח יש 16 ולמגדל 17. חמישה מנהלים נכנסו השנה לבנקים ולחברות הביטוח - האם הם יקצצו בהנהלות שלהם?

רחלי בינדמן 14:2022.12.19

אחד התפקידים הכי נחשקים בגופים הפיננסיים הוא חבר הנהלה. אותם חברי סיירת - נושאי משרה בכירים בבנקים, בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות - מגיעים מדי שבוע (בחלק מהגופים שבועיים) לחדר ישיבות עמוס משתתפים ומדווחים על המתרחש בגזרתם. חבר הנהלה ירוויח סביב 20% יותר ממנהלים אחרים, אבל יש במינוי עניין של יוקרה, ולא פעם זוהי דרכו של מנכ"ל לפרגן למנהל. 

ביוני 2017 הודיעה המפקחת על הבנקים חדוה בר על הגבלת מספר חברי הדירקטוריונים בבנקים ל־10. הדירקטוריונים בבנקים עמדו אז על כ־15 חברים. בר סברה שאי אפשר לקיים ישיבה אפקטיבית ורצינית ודיון אסטרטגי מהותי בהרכב כה גדול. הבנקים נדרשו ליישר קו בתוך שלוש שנים, קרי עד יולי 2020.

 

בחברות הביטוח אין מגבלה דומה וכל גוף פועל כרצונו. בחברות עתירות פעילויות כמו בנקים וחברות ביטוח נדרש מנהל לכל אחת מזרועות הפעילות, ואלה צריכים לדווח ישירות למנכ"ל. אלא שאם בפיקוח על הבנקים סבורים שקשה לקיים ישיבת דירקטוריון אפקטיבית עם 15 חברים, איך זה אפשרי בחברות הביטוח?

 

  צילום: תומי הרפז, כפיר סיון, גדי דגון

 

כיום שלושה מתוך חמישה בנקים נסחרים ללא גרעין שליטה, ובעצם נשלטים על ידי הציבור. בחברות הביטוח רק חברה אחת, כלל ביטוח, נסחרת ללא גרעין שליטה. עולה השאלה אם בגופים פיננסיים בכלל, ובגופים הנמצאים בשליטת הציבור בפרט, יש מקום להנהלות כה מנופחות.

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בחברת הביטוח מגדל מספר חברי ההנהלה הגדול ביותר כולל המנכ"ל - 17. אחריהם כלל ביטוח עם 16, הראל עם 15 ובמנורה מסתפקים ב־12 חברי הנהלה (לצד עוד שלושה בעלי תפקידים בכירים). הפניקס, חברת ביטוח גדולה יותר ממנורה הן במונחי שווי שוק והן במונחי כוח אדם, מסתפקת בעשרה חברי הנהלה. אם הפניקס מסתדרת יפה עם עשרה, מדוע במגדל נדרשים 17 ובכלל ביטוח 16?

 

בבנקים שווי השוק ומספר העובדים כפול ומשולש מזה של חברות הביטוח, אבל ההנהלה קטנה יותר, גם לפני השלמת הצמצום הנדרש. בהפועלים יש 14 חברי הנהלה, בלאומי ובדיסקונט 13 ובקרוב גם במזרחי טפחות. בשבוע שעבר הודיע הבנק על מיזוג שתי חטיבות ופרישתה של חברת הנהלה, ריטה רובינשטיין, שלא ימונה לה מחליף; לפיכך גם בו ייוותרו 13 חברים.

 

בכירים בענף הביטוח טוענים כי "עם כל הכבוד לבנקים, לחברות ביטוח יש יותר תחומי פעילות, והפעילות שלהן הרבה יותר מורכבת ודורשת יותר חטיבות ומנהלים". מנגד גורמים בסביבת הבנקים אומרים: "בביטוח לא מעט מחברי ההנהלה קיבלו את הפוזיציה רק בשביל כיבודים ותארים ופחות כי באמת זקוקים להם שם בישיבות".

 

אקטואר ודוברת בהנהלה

 

בחברות הביטוח ניסו להסביר בימים האחרונים ל"כלכליסט" כי אין מנוס מפני העסקת חברי הנהלה רבים. "חייבים להחזיק מנהלים עסקיים לפנסיה ולגמל, לביטוח הכללי, לחיים ולבריאות, ומלבדם יש יועץ משפטי, מנהל סיכונים, מבקר פנים, משאבי אנוש, מנהל כספים, מנהל מחשוב, אקטואר, מנהל השקעות. זו ספינה גדולה שכדי להשיט אותה כולם צריכים להיות מסונכרנים", אמר אחד המנהלים.

 

אלא שבחלק מההנהלות לא נכללים רק ראשי החטיבות, הייעוץ המשפטי ומשאבי האנוש, אלא גם בעלי תפקידים שלא קשורים בהגדרה לפעילות הליבה. בכלל ביטוח, למשל, מנהלת אגף השיווק והאסטרטגיה ודוברת הבנק היא גם חברת הנהלה, וגם במזרחי טפחות דובר הבנק הוא חבר הנהלה. במגדל מנהל תחום האסטרטגיה והפיתוח העסקי הוא גם חבר הנהלה. במנורה, בניגוד לחברות ביטוח אחרות, יש רק 12 חברי הנהלה, והאנשים המכהנים בתפקידי מבקר הפנים, הממונה על האכיפה הפנימית והציות ומנהל הסיכונים אינם נכללים בה. הפניקס מחזיקה במטה ההנהלה המצומצם ביותר, של עשרה אנשים בלבד, והוא כולל רק את המנכ"ל, סמנכ"ל הכספים, מנהל ההשקעות הראשי, מנהל התפעול והשירות, מנהל הביטוח הכללי, מנהל ביטוחי החיים, מנהל ביטוחי הבריאות, מנהל חטיבת הלקוחות, היועץ המשפטי ומנהל מערכות המידע. בהנהלה הבכירה אין נוכחות של מנהל אסטרטגיה ופיתוח עסקי, של מנהל שיווק או של דובר; מנהל הסיכונים, מנהל מערך התביעות ומבקר הפנים אינם חברי הנהלה.

מה דעתך על מניית מנורה מב החז:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

במנורה, שמחזיקה בקרן הפנסיה הגדולה בישראל מבטחים, מנכ"ל קרן הפנסיה איננו חבר הנהלה; ומנגד במגדל, מנכ"ל קרן הפנסיה מקפת נמנה עם חברי ההנהלה. במגדל גם האקטואר הראשי הוא חבר הנהלה ואילו בכלל ביטוח האקטואר כפוף לחטיבת הכספים.

 

גם בבנקים יש חברי הנהלה שלא קשורים לליבת הפעילות. בהפועלים יש חברת הנהלה שממונה על חטיבת מחזיקי העניין שהוקמה בבנק לפני כמה שנים. בדיסקונט יש חברת הנהלה שעומדת בראש חטיבת "ניהול קבוצתי ורגולציה".

 

"עדיף לחכות שיעזבו"

 

"קשה לקצץ במספר חברי ההנהלה", אומר מנהל בענף. "צעדים שנקטו מנהלים בעבר, כמו הכפפה של מנהל למנהל אחר, עוררו הרבה זעם פנימי. בלתי אפשרי לשנמך מנהל מבלי שהוא ייקח זאת כרמז לכך שעליו לעזוב, ולרוב הם עוזבים".

 

אחר הוסיף: "אסור להכפיף מנהלים שעבדו ישירות תחת המנכ"ל, כמו חברי הנהלה, לחברי הנהלה אחרים, גם אם המהלך נכון. עדיף לחכות שהם יעזבו ואז לא להביא להם מחליפים. בכל הנהלה יש 4-3 חברי הנהלה מיותרים שניתן לחסוך, אבל זה כסף קטן לארגונים מהסוג הזה. עדיף להשאיר אותם כדי להימנע מהפוליטיקה שבשינוי". מנהל נוסף ציין: "חתכתי במנהלים ושילמתי מחיר אישי כבד. בזבזתי שנים על מלחמות מיותרות ובמבחן הזמן, טעיתי".

 

בשנים האחרונות בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות נאלצים להתייעל. העובדים בתחתית סולם הדרגות הם לרוב הראשונים ללכת, אף שלא פעם, שכר של עשרה מהם שווה לשכר בכיר אחד. צמצום מטה ההנהלה יכול לסייע לתוכנית פיטורים לעבור בשקט יחסי ולמנוע טענות של ועדי העובדים, שלפיהן הזוטרים משלמים את המחיר בזמן שהמנהלים מרוויחים משכורות עתק.

 

לרוב, ההזדמנות הטובה ביותר לחברות לצמצומים היא בעת חילופי מנהלים. מנהל חדש מבחוץ יכול לחולל שינוי ביתר קלות ופחות "מחויב" למנהלים הוותיקים. בשנה החולפת בוצעו חילופי גברי בצמרת הפניקס, מגדל, לאומי, דיסקונט והפועלים. מעניין אם המנהלים החדשים שלהם יצמצמו את מספר חברי ההנהלה שלהם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x