$
שווקי חו"ל

קרן הפנסיה הגדולה בעולם מקפיאה את ההלוואות לקרנות שורטיסטיות

ההחלטה התקבלה על ידי קרן הפנסיה הממשלתית של יפן, המנהלת נכסים ב-1.6 טריליון דולר; הנימוק: 'הלוואת מניות' לקרנות הגידור לצורך שורט חסרת שקיפות - כמו כן היא פוגעת בהתנהלות של קרן הפנסיה מול החברות שבהן היא מושקעת

שירות כלכליסט 17:1803.12.19
קרן הפנסיה הגדולה בעולם תפסיק להעביר את המניות שלהן בהלוואה לקרנות גידור – במטרה לחדול מהפרקטיקה של מימון עסקאות שורטים ענקיות בסיוע הקרן.

 

את ההחלטה קיבלה קרן הפנסיה הממשלתית של יפן (Japan Government Pension Investment Fund - GPIF), המנהלת נכסים בשווי בהיקף של 1.6 טריליון דולר. ההחלטה תפגע משמעותית בתעשיית השורטים אם כי בשלב זה לא ניתן להעריך את היקף הפגיעה.

 

קרנות גידור היוצאות לשורטים קצרי מועד על מניות של חברות בשוק - הימור על ירידה בשווי המניה - תלויות בגופי השקעה גדולים, בהם קרנות פנסיה, על מנת להוציא לפועל את המהלך. מבצעי השורט לווים את המניות מהגופים האמורים ומוכרים אותן לגופים אחרים, עם תאריך יעד למימוש אופציית השורט. בתאריך האמור הן יכולות לרכוש את המניות חזרה במחיר הנמוך יותר שנקבע מראש ובכך לרשום רווח על מחיר המניה.

 

קרן הפנסיה של יפן, מגופי ההשקעה הגדולים בעולם, הודיעה כאמור כי תפסיק להעניק בהלוואה את מניותיה, מתוך רצון להציג התנהלות תקינה ומכבדת של ההון שבבעלותה. בהצהרה שפרסמה היום ציינה הקרן כי "השעתה את הלוואת המניות עד להודעה חדשה". ההחלטה של הקרן פוגעת קשות באופציות השורט בשוק היפני, ועשויה לסמן כיוון למשקיעי ענק נוספים בתעשייה.

 

בהודעה נאמר עוד שכחלק מהאחריות הניהולית שלה, הקרן מעוניינת שמנהלי הקרנות שבבעלותה יצביעו באופן עקבי באסיפות בעלי המניות ולקיים "דיאלוג מועיל" עם החברות במהלך כל השנה. עוד הסבירה הקרן, כי הלוואת המניות "מייצרת בפועל פערים בין התקופות שבהן המניה מוחזקת על ידי GPIF והדבר עלול להיראות לא תואם לאחריות הניהולית של משקיע לטווח ארוך".

 

מעבר ל'פערי הבעלות' האמורים והרצון לדו שיח עם החברות, ב-GPIF ציינו עוד כי פרקטיקת ההלוואות מאופיינת בחוסר שקיפות בכל הנוגע לזהות הלווה והמטרה שלו. טענה זו נובעת מהמכשירים הפיננסיים שבהם נעשה שימוש בפעולות ההלוואה, שלא מאפשרות לקרנות הפנסיה לדעת בכל זמן נתון מי מחזיק במניות המולוות שלהן.

 

ההחלטה שהתקבלה אינה בהכרח סופית. הקרן הבהירה כי היא עשויה  לבחון מחדש את ההחלטה בעתיד, "אם יעשו שיפורים שיקדמו את השקיפות ויתייחסו לבעיות הפערים שהוצגו".  

 

 צילום: Nikkei Asian Review

 

x