קרן המטבע: "הורדות הריבית הגדילו את שוק החוב המסוכן - ופגעו ביציבות הפיננסית"
הדוח החצי שנתי של קרן המטבע הבינ"ל מזהיר כי הריביות הנמוכות מעודדות את המשקיעים לחפש תשואה בנכסים מסוכנים, והכספים לשוק החוב בסיכון גבוה: "בכך גדלה הסבירות להתאמה חדה ופתאומית בתנאים הפיננסיים". על פי הדוח, 40% משוק החוב הקונצרני בכלכלות המובילות עלול להידרדר למצב של "סיכון" במקרה של הידרדרות כלכלית
קרן המטבע הבינ"ל חוזרת היום שוב עם דגש מיוחד על האזהרה שכבר פרסמה בעבר, על שוק החוב הקונצרני.
מול הורדות הריבית האחרונות של הבנק המרכזי, דוח מיוחד שמציגה הקרן בעניין מזהיר מהמצב שבו משקיעים רבים מוכנים להמר על נכסים בסיכון גבוה (אג"ח בתשואה גבוהה) לטובת הסיכוי לרשום רווח מהותי.
- קרן המטבע חותכת שוב את תחזית הצמיחה של ישראל - ל-3.1% ב-2019
- היו"רית החדשה של קרן המטבע: פעילת אקלים מבולגריה
הדברים נאמרו בדוח החצי שנתי שהוציאה הקרן, לקראת מפגש הסתו השנתי של ראשי הארגון וראשי הבנק העולמי בוושינגטון.
קרן המטבע וארגונים כלכליים נוספים כבר הביעו בעבר חשש מרמות הסיכון הגבוה של האג"ח הקונצרניות, בשוק האמריקאי ומחוצה לו. ואולם הפעם, כך טוען הדוח, יש מקום לדאגה של ממש, לנוכח צעדי הורדות הריבית על ידי בנקים מרכזיים ברחבי העולם. הורדות אלה תמכו באופן עקיף בהגדלת שוק החוב המסוכן והלא איכותי ובכך הגבירו את הרגישות של השווקים הפיננסיים בטווח הבינוני.
"עם ריביות שנשארות נמוכות לזמן ממושך יותר, התנאים הפיננסיים שופרו, וסייעו להתמודדות עם הסיכונים שעל הפרק ולתמוך בצמיחה הגלובאלית עד כה. ואולם התנאים הפיננסיים הללו עודדו משקיעים לקחת סיכונים גבוהים יותר", נאמר בדוח.
"החיפוש אחר תשואה בסביבת ריבית נמוכה, הובילה לעליית מחירים מוגזמת בשוק הנכסים בסיכון גבוה בכל השווקים הגלובאליים – ובכך גדלה הסבירות להתאמה חדה ופתאומית בתנאים הפיננסיים", נטען עוד בדוח.
עוד מציינת הקרן בדוח כי 40% משוק החוב הקונצרני בכלכלות המובילות עלול להידרדר למצב של "סיכון" במקרה של הידרדרות כלכלית - רמה גבוהה מזו שנרשמה במשבר הפיננסי של 2009-2008
קרן המטבע חזרה על הטענה שכבר הציגה בעבר – ושנשמעה מפי שורה ארוכה של גורמים ודמויות מפתח בשדה הכלכלה – לפיה הסיכון הגדול ביותר לכלכלה הגלובאלית הוא עימות הסחר ואי הוודאות בנוגע לשאלות של מדיניות כלכלית. עוד מבהירה הקרן - גם בכך היא לא היחידה - שיציאה של אירופה מהאיחוד האירופי ללא הסכם (או כל אירוע גאופוליטי בסדר גודל שכזה) עלולה להוביל להתכווצות חדה בתנאים הפיננסיים.