חששות מהאטה בפעילות התעשייתית הפילו את וול סטריט ביותר מ-1%
ביום הראשון של הרבעון הרביעי דאו ג'ונס ירד ב-1.3%, S&P 500 הפחית מערכו 1.2% ונאסד"ק איבד 1.1%. הטריגר לירידות: שפל של עשור שנרשם בספטמבר במדד ISM הבוחן את הפעילות התעשייתית בארה"ב. נתונים חלשים על הפעילות התעשייתית גם באירופה. בלטה במסחר בניו יורק: מניית צ'רלס שוואב שצנחה ב-9.7% לאחר שהודיעה כי תפסיק לגבות עמלות על סחר מקוון. מניית בנק אוף אמריקה ירדה ב-2.5%, ומניית וולס פארגו איבדה 2.7%
ניקיי האנג סנג שנגחאי פוטסי דאקס קאק דאו ג'ונס S&P 500 נאסד"ק
23:00- חששות מהאטה בפעילות התעשיית בארה"ב הפילו את וול סטריט הערב ביותר מ-1% - ביום הגרוע ביותר של בורסות ניו יורק זה 6 שבועות. דאו ג'ונס ירד ב-1.3%, S&P 500 הפחית מערכו 1.2% ונאסד"ק איבד 1.1% לאחר שפל של עשור שנרשם בספטמבר במדד ISM הבוחן את הפעילות התעשייתית בארה"ב.
בלטו היום במסחר: מניית מיקרוסופט שירדה ב-1.4%, פייסבוק שנחלשה ב-1.3%, וספקית השירותים הפיננסיים צ'ארלס שוואב שאיבדה 9.7% לאחר שהודיעה כי תחדל לגבות עמלות על סחר מקוון במניות, אופציות ותעודות סל בארה"ב וקנדה החל מהשבוע הבא. מניות הבנקים נחלשו גם הן: מניית בנק אוף אמריקה ירדה ב-2.5%, מניית וולס פארגו איבדה 2.7%. בגזרת הישראליות: טבע ירדה ב-1.7%, צ'ק פוינט נחלשה ב-2%.
21:35 - מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI ירד היום ב-0.8% ונקבע על 53.7 דולר לחבית. הירידה נרשמה על רקע חשש מירידה בביקוש העולמי לאנרגיה, על רקע הנתונים המדאיגים על הירידה בהיקף הפעילות התעשייתית בארה"ב שירדה בספטמבר לשפל של עשור (ראו עדכון קודם). במקביל הודיעה אקוודור על כוונתה לעזוב את ארגון יצואניות הנפט (אופ"ק) ב-1 בינואר 2020 - זאת על רקע רצונה להגדיל את הכנסותיה מנפט ורצונה שלא להיות כבולה בהסכמות לקיצוץ מכסות הנפט שאליהן הגיעו החברות בארגון במטרה להיאבק בירידה במחיר הזהב השחור. מוקדם יותר עלה מחיר הזהב ב-1.1% והוא נקבע על 1,489 דולר לאונקיה.
19:40 - מניית ספקית השירותים הפיננסיים צ'רלס שוואב יורד היום ביותר מ-9% לאחר שהודיעה כי תחדל לגבות עמלות על סחר מקוון במניות אופציות ותעודות סל בארה"ב וקנדה החל מהשבוע הבא.
19:00 - בורסות אירופה ננעלו הערב בירידות שערים, על רקע פעילות תעשייתית חלשה שנרשמה בספטמבר בארה"ב (ראו עדכון קודם) ובאירופה. הקריאה הסופית של מדד מנהלי הרכש (PMI) בגוש היורו בספטמבר עמדה על 45.7 נקודות - מעט מעל הצפי, אך עדיין ברמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2012. מדד ההזמנות החדשות בגוש היורו עמד על 43.4 נקודות - עדיין מעט טוב יותר מהערכות המוקדמות, אך הרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2012. גרמניה הובילה את חולשת הגוש עם רמה של 41.7 נקודות.
על רקע הנתונים, ננעל מדד הבנצ'מארק הפן-אירופי Europe Stoxx 600 בירידה של 1.2%. הוביל את הירידות מגזר השירותים הפיננסיים שאיבד מערכו 1.6%. מדד קאק האצרפתי ירד ב-1.4%, מדד דאקס הגרמני נחלש ב-1.3%, ומדד פוטסי הבריטי איבד מערכו 0.7%.
17:10 - המדדים המובילים בוול סטריט עברו לירידות, לאחר אינדיקציה חדשה לשפל בפעילות התעשייתית. מספר החוזים שעליהם חתומים מפעלים בארה"ב ירד בספטמבר לרמתו הנמוכה מאז 2009 על פי מדד של מכון ISM הבוחן את הפעילות התעשייתית על פי מספר החוזים החתומים. המדד ירד מרמה של 49.1 נקודות באוגוסט לרמה של 47.8 נקודות בספטמבר. "הסנטימנט בחודש ספטמבר מצביע על זהירות של המפעלים ביחס לצמיחה קצרת-טווח", אומר טימוטי פיור, ממכון ISM. לאחר פרום המדד - דאו ג'ונס מאבד 0.5%, S&P 500 יורד ב-0.3%.
16:30 - המדדים המובילים בוול סטריט פתחו את הרבעון הרביעי בעליות שערים. מדד S&P 500 עולה ב-0.4%, דאו ג'ונס מוסיף לערכו 0.3%, ונאסד"ק מתחזק ב-0.6%. מניות הבנקים נסחרות בעליות, על רקע זינוק בתשואות האג"ח. מניית בנק אוף אמריקה, ג'יי.פי.מורגן צ'ייס וסיטי גרופ נסחרות כולן בעליות של יותר מ-1%. תשואת האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים עלתה ל-1.75%, בעוד איגרת החוב לשנתיים נסחרה בתשואה של 1.67%. עוד בולטות במסחר: מניית אמזון עולה ב-1%, מקדונלד'ס יורדת ב-2.7%, סנאפ עולה ב-3.3%.
13:35 - האופטימיות הזהירה בכל הנוגע לשיחות הסחר הקרובות בין ארה"ב לסין ממשיכה לדחוף את וול סטריט, שצפויה לפתוח את הרבעון הרביעי בצבע ירוק: החוזים העתידיים על המדדים המובלים בניו יורק עולים ב-0.3%.
אתמול הכחישו גורמים רשמיים בבית הלבן (בהם היועץ הכלכלי פיטר נבארו) דיווחים שיצאו בשישי בתקשורת לפיהם הנשיא דונלד טראמפ מתכוון להגביל בחקיקה השקעות אמריקאיות בסין.
הדולר נסחר ביציבות מול היורו ומול הפאונד אולם הדולר אינדקס עלה מוקדם יותר היום ב-0.2% ל-99.58 נק', הרמה הגבוהה ביותר מאז מאי 2017. בהמשך התמתנה העלייה ל-0.1% והמדד עומד עתה על 99.13 נק' (הדולר אינדקס - שער הדולר מול סל מטבעות של שותפות הסחר המובילות של ארה"ב).
לצד העליות בחוזים על המדדים נרשמת עלייה חזקה בתשואות האג"ח בארה"ב ובאירופה: תשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים עולה ב-7 נק' ל-1.74%, תשואת האיגרת המקבילה בגרמניה עולה ב-5 נק', בבריטניה ב-7 נק' ובצרפת ב-54 נק'. לרוב נרשמת וירידה בערך האג"ח ועליית התשואות עליהן כאשר הסנטימנט בשוק המניות חיובי, אולם הפעם לירידה בערך האג"ח הממשלתיות תרמו גם הביקושים הנמוכים שנרשמו מוקדם יותר היום במכרז שהוציאה ממשלת יפן לאג"ח ממשלתיות חדשות שלה - הביקושים הנמוכים הקפיצו את תשואת אג"ח יפן ל-10 שנים ב-5 נק' בסיס לרמה שלילית של 0.16%-.
בארה"ב צפויים היום שלשה בכירים בפד לשאת נאומים בפורומים שונים, סגן יו"ר הפד ריצ'ארד קלרידה, חברת מועצת המושלים של הבנק המרכזי מישל באומן ונשיא הפד בסנט לואיס ג'יימס בולארד - שלושתם חברים בועידת השוק החופשי הקובעת את המדיניות המוניטארית של הפד.
באירופה המדשדשת נרשמת אכזבה מנתוני מדד המחירים לצרכן - שיעור האינפלציה השנתי בגוש היורו עמד בחודש ספטמבר על 0.9%, בשעה שתחזיות הכלכלנים עמדו על 1%, ולאחר שבאוגוסט נרשמה עלייה שנתית של 1%. היעד של הבנק המרכזי האירופי עומד על מעט מתחת ל-2%. עם זאת, בבנק אוף אמריקה פרסמו היום תחזית מעודכנת לגבי שוק המניות האירופי, ולשיטתם המדד האירופי סטוקס 600 יגיע עד לחודש מרץ ל-415 נק' - המדד עומד היום על סביבת 392 נק'.
13:20 - המסחר בבורסות המובילות באירופה עבר לירידות בשעה זו. ברקע למסחר: מלחמת הסחר הנמשכת בין סין לארה"ב, המהומות האלימות בהונג קונג בין האזרחים לשוטרים וחקירת ההדחה נגד הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ על רקע פרשת אוקראינה גייט. מדד יורו סטוקס 600 נחלש בשיעור של 0.2%, כשמניית נסטלה משילה 1.4% מערכה. מדד דאקס הגרמני יורד ב-0.1%, קאק הצרפתי יורד ב-0.2% ופוטסי הבריטי מאבד 0.3%.
11:00 - המסחר בבורסות המובילות באירופה נפתח היום (ג') בעליות שערים. מוקדם יותר ננעל המסחר באסיה בעליות, כשמדד ניקיי היפני הוסיף לערכו 0.6% ומניית סופטבנק עלתה ב-1.8%. השווקים בסין ובהונג קונג היו סגורים היום לרגל חג.
9:10 - המסחר בבורסות אסיה מתנהל היום (ג') בעליות שערים, על רקע הודעת הבנק המרכזי של אוסטרליה על הורדת הריבית ב-0.25% לשפל היסטורי של 0.75%, בהתאם לציפיות השווקים. בסין ובהונג קונג השווקים הפיננסיים סגורים היום לרגל חג. ביפן, מדד הניקיי עולה ב-0.7%, כאשר מניות הקונגלומרט סופטבנק רושמות עלייה של 2%. מדד הטופיקס עולה ב-0.99%. מדד הקוספי הדרום קוריאני עולה ב-0.51% לאחר שמניות LG Chem עולות ב-1.84%. בסך הכול, מדד ה-MSCI Asia ללא יפן עולה ב-0.24%.
הנגיד האוסטרלי פיליפ לואו (Philip Lowe) אמר שהורדת הריבית בוצעה מכיוון שהוא רוצה לראות את הכלכה צומחת מהר מספיק כדי לדחוף את האבטלה מתחת לשיעור של 4.5%. האבטלה באוסטרליה עומדת כעת על 5.3%. הכלכלה האוסטרלית סובלת מסיום תנופת הכרייה, שהובילה את המדינה בזמן המשבר הכלכלי העולמי ללא מיתון.
שר האוצר האוסטרלי ג'וש פרידנברג הגיב להורדת הריבית בהדגשת הצד החיובי שלה, ואמר שהיא "נקודת מפנה עדינה בכלכלה המקומית". הוא אמר שהבנק האוסטרלי הלאומי הבחין ב"רווחים החיוביים שהושגו על ידי הכלכלה בזכות הורדת שיעורי הריבית, הורדת המסים, והוצאה מוגדלת על תשתיות, החל מייצוב שוק הדיור ועד העליה בהשקעות בתעשיית הכרייה.
סקר Tankan של הבנק הלאומי של יפן לרבעון השלישי פורסם היום, והוא מצביע על ירידה במדד היצרניות הגדולות זה הרבעון השלישי ברציפות, וירידה שלו לרמתו הנמוכה ביותר מאז יוני 2013. "אנו חושבים שהתמ"ג ייפול בכמעט 1% ברבעון הרביעי ואז יישאר ללא שינוי במשך המחצית הראשונה של 2020", כך אמר מרסל תיליאנט, כלכלן בכיר בחבקת קפיטל אקונומיקס ל-CNBC היום. בינתיים, העלייה במס המכירה ביפן שנדחתה כבר פעמיים - מ-8% ל-10%, נכנסה לתוקף היום, מהלך שהצית חששות במשך זמן מה בקרב קמעונאים, מסעדות ועסקים אחרים במדינה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
טבע וארבע חברות תרופות בוחנות הזרמת כסף לפרדו כחלק מהסדר כולל בפרשת משככי הכאבים. לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, טבע, ג'ונסון אנד ג'ונסון, אנדו, אלרגן ולמלינקרודט ירכשו את פרדו פארמה מהבעלים שלה, משפחת סאקלר, וכחלק מהרכישה יגיעו להסדר עם חלק נכבד מהמדינות והתובעים הכלליים באופן שאולי ייתר את המשפט שצפוי להתחיל החודש באוהיו.
אתמול ננעל המסחר בבורסות וול סטריט בעליות שערים על רקע האופטימיות בנוגע לשיחות הסחר בין סין וארה"ב. דאו ג'ונס עלה ב-0.4%, S&P 500 התחזק ב-0.5% ונאסד"ק הוסיף לערכו 0.8%. מניות הטכנולוגיה בלטו לחיוב במדד S&P 500, כשעלו ב-1.1%. מניית אפל עלתה ב-2.4% לאחר תחזית אופטימית של ג'יי.פי מורגן לפיה המניה תעלה ביותר מ-20% ב-12 החודשים הקרובים. שווי השוק של החברה חצה את הטריליון דולר. בסיכום הרבעון, דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו ב-1.2% כל אחד, ברבעון השלישי ברציפות של עליות, בעוד שנאסד"ק נחלש ב-0.1% במהלך הרבעון. מדד S&P 500 רשם את היום הגרוע ביותר שלו השנה עד כה ב-5 באוגוסט, כשאיבד מעל 3% באותו יום על רקע דאגות מהכלכלה העולמית.