$
בורסת ת"א

דור גז וישראמקו הציעו הנחה על גז בלי לדבר עם השותפות

המחזיקות במאגר תמר לא קיבלו את הסכמתן של שתי השותפות הגדולות, דלק קידוחים ונובל אנרג'י, לפני שהציעו לחברת החשמל חוזה חדש. דיווח על חוזה חדש לכאורה מול חברת החשמל עשוי לעזור לשותפות במאגר, ששוויו נחתך בחצי מ־2016

ליאור גוטמן 08:0625.09.19

ישראמקו, תמר פטרוליוםודור גז, המחזיקות בנתח ממאגר הגז תמר, פנו לחברת החשמל בהצעה חריגה: הנחת מחיר ברכישת גז. אלא שלפני כן הן לא טרחו לקבל את הסכמתן של שתי השותפות הגדולות, המחזיקות יחד ב־51% מהשותפות, דלק קידוחים ונובל אנרג'י. לא ברור מהו המעמד של ההצעה והאם דלק או נובל יקבלו אותה. דלק מצידה הזדרזה לדווח אתמול (ג') שלא מובטח כי ההצעה תתקבל, וכי ממילא נדרש אישורה המלא לכך.

 

 

 

המהלך הפתיע את דלק קידוחים, שחלק מבכיריה למדו על הפנייה מהתקשורת. אין זו הפעם הראשונה שהצדדים לא רואים עין בעין. רק לפני שנה שותפות תמר תבעה את שותפות לוויתן לאחר שהפסידה לה חוזה של חברת החשמל בהיקף כמיליארד שקל. דלק ונובל מחזיקות בשתי המאגרים ולפיכך היו אדישות להפסד. מנגד השותפות האחרות הפסידו ופנו לבית המשפט המחוזי לביטול החוזה. לאחר שעתירתם נדחתה, הגיע ערעור לבית המשפט העליון, המצוי בדיונים.

 

כך, בעלי השליטה במאגר - בראשם יצחק תשובה מדלק וקובי מימון מישראמקו - הפסיקו ללכת יד ביד. לאחרונה הם אף הפרידו את הייעוץ התקשורתי: דלק ונובל אנרג'י נשארו לעבוד עם רונן משה, ואילו ישראמקו, תמר פטרוליום, אוורסט ואלון גז עברו לייצוגו של מוטי שרף.

 

מאין נולדה ההצעה המשופרת לחברת החשמל? ביולי נחשף ב"כלכליסט" כי חברת החשמל ושותפות תמר החליטו לפתוח את החוזה המיתולוגי שקיבל חסינות במתווה הגז הממשלתי ב־2015, ולהקפיא את המחיר לשלוש שנים. לפי דיווחי חברת החשמל, התמחור יתקבע על 6.1 דולר ליחידת חום עד אמצע 2021, אז נקבעה מראש פתיחת חוזה ואפשרות להוזלה של עד 25%. בתמורה, חברת החשמל תשחרר אחזקות בצנרת ההולכה ששריינה לעצמה בעבר, כך ששותפות תמר תוכל למכור יותר גז לשוק המקומי או לייצא. המהלך, המגלם אפשרות לירידה של 2% בתעריף החשמל ל־3 שנים, היה חוסך לחברת החשמל 175 מיליון דולר.

 

מה דעתך על מניית ישראמקו יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

רשות החשמל לא היתה שבעת רצון מהקפאת המחיר, והסבר שניתן אתמול מציג את הפנייה של ישראמקו ודור גז כפתרון להתנגדותה. חברת החשמל תקנה עוד גז, אך במחיר מוזל הקרוב לרף במשק, סביב 4.8 דולר ליחידת חום; זה יתבצע בכמות קטנה, ויזכה את חברת החשמל בהנחה של כ־70 מיליון דולר.

 

לא בטוח שזהו שיפור ביחס להסדר הקודם. גם לא ברור אם חברת החשמל תרצה לרכוש עוד גז, כשעליה למכור חמש תחנות כוח במסגרת הרפורמה במשק החשמל, אבל היא תקועה עם חוזי הגז הישנים. אלון תבור כבר נמכרה למאיר שמיר, רפ"ק ו־MRC ב־1.9 מיליארד שקל.

 

מה שמוביל להסבר השני להצעה. ישראמקו, דור גז, תמר פטרוליום ואוורסט סובלות בחודשים האחרונים מצניחה קשה בשווי המאגר. בנובמבר 2016 רכשו הראל וקרן תשתיות ישראל 3.5% מתמר לפי שווי של כ־12 מיליארד דולר. פחות משלוש שנים לאחר מכן, השווי צנח בחצי לפי דיווחי החברות לבורסה. דיווח על חוזה חדש לכאורה מול חברת החשמל עשוי לשפר את המצב.

 

למשוואה ניתן להוסיף תשלום מס ששינסקי משנה הבאה ואת עזיבתו המיועדת של מנכ"ל ישראמקו ערן סער לטובת ניהול אי.די.בי פתוח. זו עלולה להשאיר את המנהלים שאחראיים על מאגר תמר חשופים בצריח, מתקשים לספק הסברים למשקיעים. לתמר צפויים בקרוב שני מתחרים חדשים: לוויתן, שאמור להזרים גז בעוד כחודשיים, ומאגרי כריש ותנין של אנרג'יאן היוונית, שאמורים לספק גז למשק בעוד כשנה וחצי.

 

קובי מימון ויצחק תשובה קובי מימון ויצחק תשובה צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ'יק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x