$
מט"ח וסחורות

אחרי המדד: השקל ממשיך להיחלש - הדולר ב-3.53 שקלים

הדולר מטפס ב-0.6% בשוק המקומי אחרי שננעל היום בצהריים בזינוק של 0.9%; היורו מתחזק ב-0.6% ונסחר בסביבת 3.93 שקלים; מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% ביולי והפתיע לרעה - התחזיות צפו רמה אפסית

מיקי גרינפלד 19:0315.08.19

השקל ממשיך להיחלש היום (ה') אחרי שנתוני מדד המחירים לצרכן הפתיעו לרעה. הדולר מטפס ב-0.6% מול המטבע הישראלי ונסחר ב-3.538 שקלים לדולר, היורו עולה ב-0.3% לרמה של 3.928 שקלים ליורו.

 

התחזקות המטבעות הבכירים לעומת השקל ממשיכה את העלייה המשמעותית שנרשמה מוקדם יותר היום בשערים היציגים: הדולר טיפס ב-0.9% ושערו היציג נקבע על 3.519 שקלים לדולר, היורו התחזק ב-0.5% ושערו היציג נקבע על 3.923 שקלים ליורו.

 

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% בחודש יולי 2019, כך דיווחה היום (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). זאת לעומת צפי למדד ללא שינוי (0%). מתחילת השנה (ינואר 2019) עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.6% וב-12 החודשים האחרונים (מיולי 2018 עד יולי 2019) עלה ב-0.5%.

 

 

במקביל, מדד מחירי הדירות לחודשים מאי-יוני שפורסם אף הוא היום, מלמד על עלייה של 0.5% לעומת החודשיים שקדמו להם (אפריל-מאי). בכך השלימו מחירי הדירות עלייה של 1.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (מאי 2018–יוני 2018).

 

עוד ברקע להתחזקות בדולר האמריקאי - אי הוודאות ביממה האחרונה בשווקים העולמיים והמעבר של המשקיעים למקלטים הבטוחים הקלאסיים - הין היפני ואגרות החוב האמריקאיות.

 

לאחר הירידה המפתיעה לרעה של 0.6% במדד חודש יוני, הפעם ציפו בשוק למדד בסביבה אפסית. לאחר פרסום המדד הקודם וההתחזקות המהירה בשקל הודיע נגיד בנק ישראל אמיר ירון כי אין בכוונת הבנק להעלות את הריבית "במשך זמן ממושך".

 

"מסתמנת האצה בקצב עליית מחירי הדירות לרכישה (0.5% בסקר האחרון ו- 2.5% מתחילת השנה) ועלייה בביקוש לדירות ולקיחת משכנתאות", אמר יונתן כץ מלידר שוקי הון בתגובה למדד. "התפתחות אשר צפויה להדאיג את בנק ישראל ולהקשות על מהלך של הרחבה מוניטרית, זאת למרות השמועות לגבי תוכנית להגדלת בסיס הכסף על ידי אי ספיגת שקלים מהתערבות בשוק המט”ח".

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, אמר בתגובה למדד כי "מגמת הורדת הריבית המחודשת בעולם תומכת בהתחזקות השקל ויחד עם המדד הנמוך לא תאפשר לבנק ישראל להעלות את הריבית בחודשים הקרובים. יותר מכך, סביר שנראה את בנק ישראל חוזר גם להתערב בשוק המט"ח במקרה שהייסוף יתחזק. להערכתנו, עליית מחירי הדירות אינה ברמה שמפריעה להתערבות שכזו".

 

לדברי ד"ר גיל מיכאל בפמן, העומד בראש חטיבת הכלכלה בלאומי שוקי הון, נדרשת "חשיבה מחודשת" בבנק ישראל על היעדים הרצויים של נתוני המאקרו: "הגיעה העת לחשיבה מחודשת ודיון ציבורי, כפי שעושים בנקים מרכזיים אחרים, בכל הנוגע ליעדים הרצויים בעידן הנוכחי של יציבות מחירים וריבית הקרובה לאפס כמו גם בכלים הדרושים להשגת היעדים.

 

"הדבר חשוב בפרט בעת הנוכחית, בה האינפלציה נמוכה, לאורך שנים ארוכות ממגוון סיבות שלא בהכרח תלויות בישום מדיניות ריבית כזאת או אחרת. התפתחות זו, עשויה לסייע בהתאמת רמת הריבית הריאלית, שכעת שלילית, לקצב התרחבות הפעילות הקרוב לפוטנציאל, נורמליזציה בריבית הנומינלית ובהפעלת כלי מדיניות אחרים.  

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

 

שווקים בינ"ל

 

המטבע היפני, המקלט הבטוח הבולט בשוק המטבעות העולמי, התחזק אתמול ב-0.8% מול הדולר - אך הדולר עצמו שמר על כוחו הסל של ששת המטבעות המובילים בעולם ועלה ב-0.2% (ל-97.955 נק'). היום מתחזק הדולר קלות מול מקבילו היפני, בשיעור של 0.2%, והצמד נסחר בסביבת 106 ין לדולר; באירופה נרשמות תנועות מתונות: היורו נחלש ב-0.3% ל-1.11 דולר, הפאונד עולה ב-0.5% ונסחר ב-1.211 דולר. 

 

תשואת אג"ח ארה"ב ל-30 שנה ירדה הבוקר מתחת ל-2% לראשונה אי פעם, ועלתה בהמשך לסביבת 2.02%, ושוב חזרה מתחתיה, עד לשפל היסטורי של 1.96%. הרמה הנמוכה ביותר בתשואת האיגרת עד כה, 2.09%, נרשמה ביולי 2016, לאחר ההצבעה בבריטניה בעד הברקזיט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x