בנק אוף אמריקה: "בנק ישראל תומך בהתחזקות השקל, עליו להרגיע גישתו הניצית"
הבנק האמריקאי פרסם סקירה מיוחדת על ההתחזקות המתמשכת של המטבע המקומי, וביקר את התנהלות בנק ישראל - שהצהרותיו על העלאות ריבית עתידיות הובילו לעלייה של 6% בשקל מול הדולר מתחילת השנה
"בנק ישראל צריך להרגיע את גישתו הניצית", במילים אלה פותח בנק אוף אמריקה סקירה מיוחדת הנוגעת להתחזקות השקל מול הדולר. בביקורת גלויה על כוונות בנק ישראל להעלות את הריבית על השקל בהמשך השנה, מגדירים כלכלני הבנק את המדיניות הניצית הזו (Hawkish) כמהלך מנוגד למגמה היונית (Dovish) שמובילים הבנקים המרכזיים בעולם, של הרחבה מוניטארית והורדת ריבית.
- הפד מסנדל את בנק ישראל
- החלטת הריבית האחרונה: "אי ודאות גבוהה במיוחד לגבי ההתפתחויות הכלכליות בארץ ובעולם"
- מעלה ריבית או לא? הזיגזג של אמיר ירון הפיל את הדולר
לפי הניתוח של כלכלני הבנק, ההצהרות והכוונות שיוצאות מבנק ישראל על העלאות ריבית עתידיות צפויות להמשיך ולתמוך בטווח הזמן הקרוב בהתחזקות השקל.
בבנק אוף אמריקה מנתחים את החלטות הוועדה המוניטרית של בנק ישראל ומציינים שהופתעו מהאמירות בדיוני הוועדה. לדברי הכלכלנים, חברי הוועדה תומכים בהמשך הידוק המדיניות המוניטרית, כלומר בהעלאות ריבית בעתיד הנראה לעין. "אנחנו צפויים לראות את התחזקות במגמת הלחצים להתחזקות של השקל לעת עתה".
לפי סקירת הבנק, חבר אחד בוועדה תמך בדיון ביולי בהעלאה של הריבית על השקל כבר עתה, בזמן ש-4 חברים אחרים בוועדה המוניטרית של בנק ישראל בחרו לתמוך בהותרת הריבית ללא שינוי במקומה. אך גם הם מוצאים לנכון כי תנאים להעלאת הריבית ברבע אחוז יבשילו בחודשים הקרובים.
"אנו חושבים שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תהיה חייבת למתן את הטון", מציינים בבנק אוף אמריקה ומנמקים זאת בין היתר בנתוני מדד המחירים לצרכן - לדבריהם כעת קצב האינפלציה השנתי נמוך בישראל מהטווח שנע בין 1 ל-3 אחוזים שמוגדר כיעד של בנק ישראל. "זהו אתגר ישיר לועדה המוניטרית", מסבירים בבנק אוף אמריקה.
"אנחנו סבורים שהמגמה (של התחזקות השקל) עשויה להימשך", מציינים כלכלני הבנק ומוסיפים כי "התחזקות השקל קיצצה לפחות חצי אחוז מקצב האינפלציה השנה. הערכות בנק ישראל הן שסל המטבעות התחזק בשנים האחרונות, והשפעתו על התחזקות השקל גבוהה מהשפעתו על החלשותו".
השקל התחזק ב-6% ביחס לדולר מתחילת השנה. היורו נפל מול השקל ב-8.6% והליש"ט נחלשה ב-9.3% מתחילת 2019. היום (ג') נחלש הדולר מול השקל ב-0.7% לשער של 3.500 שקלים. הליש"ט, בעקבות ההתפתחויות בבריטניה, קרסה ב-1.9% ל-4.260 שקלים היום. היורו ירד ב-0.5% ל-3.901 שקלים.