טבע: בונוס של 390 מיליון דולר על הפסד של 2.4 מיליארד דולר
טבע חתמה את המחצית הראשונה של 2019 עם הפסד של 794 מיליון דולר; זה לא הפריע להנהלה לשלם לעובדים בונוס על תוצאות 2018; אלא שגם את השנה הקודמת סיימה החברה בהפסד ענק; לצורך חישוב יעדי הבונוס טבע מבצעת התאמות חשבונאיות; לפי התאמות אלה, טבע בכלל סיימה את 2018 עם רווח של 2.9 מיליארד דולר
הצלילה המתמשכת במחיר המניות של טבע אולי מדירה שינה מעיניהם של המשקיעים, אבל בכל הנוגע לעובדי החברה המחצית הראשונה של השנה מסתיימת בטעם מתוק יותר.
- טבע: החוב לא ירד, סמנכ"ל הכספים נוטש אבל כולם קיבלו בונוסים
- קור שולץ אחרי הדו"חות: "החוזה שלי הוא ל-5 שנים, ואם יהיה צורך אשאר גם יותר"
- דוחות טבע: הרווח עלה על הציפיות, החוב גדל ב-100 מיליון דולר
אף שהחברה סיימה את הרבעון השני בהפסד של 689 מיליון דולר, היא הקפידה לקיים את מדיניות חלוקת הבונוסים לעובדים שלה שקיבלו 390 מיליון דולר על תוצאות 2018. העובדה שאת השנה שעברה סיימה טבע עם הפסד (GAAP) של 2.4 מיליארד דולר רק מוסיפה טעם רע להחלטה.
הנהלת טבע הגדירה את מדיניות הבונוסים לעובדים בפברואר 2018, והם משולמים לעובדי החברה בגין עמידה ביעדים עסקיים. בטבע מציינים כי לראשונה יעדי הבונוסים יהיו אחידים עבור כל העובדים לרבות ההנהלה. עם זאת, היעדים המדוברים לא דווחו רשמית אלא נותרו פנימיים. בנוסף, החברה לא מדווחת איזה נתח מהבונוסים יקבלו נושאי המשרה הבכירים בחברה ואיזה נתח יקבלו שאר העובדים.
לטבע יש יותר מדרך אחת לחשב את הרווח
הבונוס עבור 2018 שולם בשתי מנות. 315 מיליון דולר מתוכו שולמו ברבעון הראשון של 2019, והיתרה, 75 מיליון דולר, שולמה ברבעון השני שעל תוצאותיו דיווחה החברה בשבוע שעבר. מייק מקללן, סמנכ"ל הכספים הפורש של טבע, ניצל את הנתון הזה כדי להתגאות בשיחת הוועידה עם המשקיעים שהבונוס ששולם ברבעון השני נמוך ב־240 מיליון דולר מזה ששולם ברבעון הראשון. טבע חתמה את 2018 בהפסד מסחרר של 2.4 מיליארד דולר או 2.35 דולר למניה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עם זאת, לצורך חלוקת הבונוסים החברה נוהגת אבל להשתמש בנתון ה־Non-GAAP, שבו היא מבצעת התאמות חשבונאיות לצורך הערכת ביצועים בהתאם לעמידה ביעדים. וראו זה פלא. לפי נתוני ה־Non-GAAP טבע בכלל סיימה את 2018 עם רווח נקי מתואם של 2.98 מיליארד דולר, או רווח מתואם למניה של 2.92 דולר."כלכליסט" חשף בפברואר 2018 את היעדים הפנימיים של הבונוסים לאותה שנה, שעמדו על יעד רווח מתואם של יותר מ־2.5 דולר למניה ותזרים מזומנים חופשי של יותר מ־2.8 מיליארד דולר. לפי נתוני ה־Non-GAAP תזרים המזומנים החופשי של טבע ב־2018 עמד על 3.4 מיליארד דולר, הרבה מעבר ליעד האמור.
חלוקת הבונוסים לא סייעה, כמובן, למצבה העסקי של טבע שסיימה את הרבעון השני עם תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 227 מיליון דולר, בהשוואה לתזרים מזומנים חיובי של 162 מיליון דולר ברבעון המקביל. את המחצית הראשונה של 2019 סיימה טבע עם הפסד (GAAP) של 794 מיליון דולר לעומת רווח של 814 מיליון דולר בתקופה המקבילה.
טבע נושאת על גבה חוב עצום כתוצאה מרכישתה הכושלת של חטבת הגנריקה של אלרגן תמורת יותר מ־40 מיליארד דולר ב־2016. מאז החוב לא יורד בקצב מספיק, בכדי לשפר את יחס החוב הפיננסי ל־EBITDA. החוב הפיננסי נטו של טבע בעמד בסוף יוני על 26.6 מיליארד דולר, ביחס של 5.7 ל־EBITDA בקצב שנתי, לעומת יחס של 4.6 ברבעון המקביל, כאשר יחס של יותר מ־3 נחשב למדאיג.
מקללן התייחס בשיחת הוועידה עם המשקיעים לנטל של חלוקת הבונוס על תזרים המזומנים החופשי של החברה שהדרדר ל־168 מיליון דולר בלבד בתום הרבעון השני, לעומת 360 מיליון דולר ברבעון הראשון ו־559 מיליון דולר ברבעון השני של 2018.
"אנחנו מצפים שתזרים המזומנים החופשי ישתפר משמעותית במחצית השנייה של השנה" אמר מקללן, שייחס את השיפור הצפוי בתזרים לפעילות העסקית וכן לעובדה שתשלום הבונוסים לא יחזור על עצמו במחצית השנייה.
ועד העובדים נלחם על הבונוסים של 2017
מבחינת טבע, 2017 שבה בוטל תשלום הבונוסים היתה שנה קטסטרופלית שהסתיימה עם הפסד (GAAP) קולוסלי של 16.3 מיליארד דולר. החברה גם הפסיקה את חלוקת דיבידנדים מאותה השנה.
ביטול הבונוסים עורר תרעומת בקרב העובדים, וועד העובדים בכפר סבא, בראשותו של אלירן קוזליק, אף הגיש תביעה בנושא לבית הדין לענייני עבודה בתל אביב בטענה שהעובדים עמדו ביעדים שהחברה הציבה להם ל־2017.
בנובמבר הקרוב ידון בית הדין בתביעה, כאשר הוועד הגיש לביהמ"ש חוות דעת של פרופ' ירון זליכה שנועדה להראות שגם בשנים קשות בעבר עדיין חולקו בונוסים לעובדים.
מדיניות תשלומי הבונוסים של טבע לפי דו"חות 2016, כללה רכיב (60%) של עמידת החברה ביעדים פיננסיים שהורכבו מ־35% עמידה ברווח למניה, 20% מהרווח הנקי, 15% הקשורים לתזרים, והיתרה לפי רכיבי ביצוע נוספים בהם שמירה על בטיחות (5%) וציות לנהלים (5%).
עוד 20% מהבונוס ל־2016 שולם בגין יעדי היחידה העסקית שאליה השתייך העובד והיתרה (20%) שולמה בגין הערכה אישית לעובד. הנתונים שלפיהם חושב הבונוס של 2018, שחשפנו בכלכליסט אשתקד, ולא דווחו ופורטו רשמית בדיווחי החברה באופן רשמי, מחצית מהבונוס שולמה בגין שני יעדים פיננסיים עיקריים - רווח למניה (Non-GAAP) ותזרים מזומנים חופשי. רבע מהבונוס שולם לעובד בגין הערכה אישית והשאר בגין רכיבי הערכה נוספים.
טבע מתמודדת עם שתי תסבוכות משפטיות גדולות שניצבות לפתחה בארה"ב. האחת כוללת 2,000 תביעות בפרשת משככי הכאבים הממכרים (אופיואידים) שיידונו כמקשה אחת בביהמ"ש בארה"ב באוקטובר הקרוב. הסדרים שמבשילים לקראת אותו משפט, בהם אחד המוצע על ידי של חברות הפצת התרופות שהסכימו לשלם 10 מיליארד דולר להסדר, מבעיתים את המשקיעים.
פרשה אחרת נוגעת לתביעה אזרחית שאליה הצטרפו יותר מ־40 מדינות בארה"ב, בגין האשמות כי טבע יחד עם חברות תרופות גנריות נוספות, פעלו לחלק ביניהן את השוק ולתאם לכאורה את מחירי התרופות הגנריות, לתזמן למועדים נוחים השקה של תרופות וצעדים נוספים. גם תביעה כזאת עשויה להסתיים בהסדר פשרה שיחייב את החברות לשלם קנסות של מיליארדי דולרים.