ניתוח כלכליסט
טבע: החוב לא ירד, סמנכ"ל הכספים נוטש אבל כולם קיבלו בונוסים
עם תזרים מזומנים שהפך לשלילי, סמנכ"ל כספים שהחליט לפרוש, והאיום המתרחב בתביעות ענק על משככי הכאבים בארה"ב, מנכ"ל טבע קור שולץ מיהר להבהיר היום שלא יעזוב את התפקיד: "אני לא בחור שפורש לפני שהג'וב נעשה". הוא רמז להמשך הפיטורים, אך אצל הבכירים העסקים כרגיל עם בונוסים של 240 מיליון דולר
לטבע היו כל כך מעט בשורות להציע היום, עד כי המנכ"ל קור שולץ נאלץ לסחוט מעצמו את המיטב כדי להרגיע את השוק. "אני לא בחור שפורש לפני שהג'וב נעשה", הצהיר לאחר פרסום התוצאות הכספיות לרבעון השני של 2019, "יש לי חוזה לחמש שנים ואם אני צריך להישאר אני אשאר עוד. אני דווקא אוהב כשזה קשה". מדובר בדברים מלאי רגש עבור מי שמתואר על ידי אנשים שפגשו אותו כ"אישיות קרה" וזה עוד במלים עדינות.
- קור שולץ אחרי הדו"חות: "החוזה שלי הוא ל-5 שנים, ואם יהיה צורך אשאר גם יותר"
- זעזוע בטבע: סמנכ"ל הכספים פורש "מסיבות אישיות"
- דוחות טבע: הרווח עלה על הציפיות, החוב גדל ב-100 מיליון דולר
את הדברים האלה כמובן שולץ לא אמר מיוזמתו, אלא בתגובה לשאלה מאחד האנליסטים בשיחת הוועידה שהתקיימה לאחר פרסום הדו"חות שבמבט הראשון נראו אולי כטובים יחסית מכיוון שעקפו מעט את התחזיות בשוק, אך מבט מעט מעמיק יותר חושף במהרה שכל הבעיות של טבע עדיין רחוקות מלהיפטר.
הקשיים הוותיקים בדמות החוב שנלקח לצורך רכישת אקטביס הכושלת עוד שם, הברבורים השחורים שנחתו השנה בדמות תביעות האופיאוידים בארה"ב וחקירת משרד ההגבלים העסקיים בחשד לתיאום מחירים בתעשיית התרופות מעיבים על מעט ההישגים שהושגו והמנועים החדשים שאמורים לחפות על הצרות הישנות, עדיין לא התניעו. על אף שקשה לדמיין עוד תרחיש שלילי ובלתי צפוי לטבע, הרי שהמשקיעים קיבלו גם אותו כאשר סמנכ"ל הכספים של ענקית התרופות מייק מקללן הודיע במפתיע על עזיבתו.
לא מנומסים, אובדי עצות
את הביטוי לכל אלה אפשר היה לקבל הן בקריסת המניה של טבע ב־8% בתחילת המסחר בניו יורק, זינוק בתשואה על האג"ח שוב אל מעבר ל־9% אך לא פחות מכך גם בטון ואופי השאלות של האנליסטים שהשתתפו בשיחת הוועידה. אלה, שתמיד מנומסים עד כדי סכריניות ונוטים לשאול שאלות ממוקדות מאוד במספרים כאלה או אחרים, נשמעו אובדי עצות. הם עדיין התנצלו מראש על השאלות שהם עומדים לשאול, אבל בשונה מהרגיל לא עשו חיים קלים לא לשולץ ולא למקללן שניהלו את השיחה והתמקדו בשאלות קיומיות במקום בתפעוליות.
"כשבאת לטבע ידעת שתהיה אמון על שיפור תפעולי, אבל לא חתמת על בעיות משפטיות, האם אתה עדיין מחויב להישאר?" הטיחו האנליסטים בשולץ.
"כשלקחתי את התפקיד ידעתי שיש אתגר גדול בצד ההכנסות, משום שהן יורדות וצריך יהיה לדחוף חזק כדי להשיק את התרופות החדשות. אבל זה דבר נורמלי. ידעתי גם שאצטרך לעשות אופטימיזציה לעלויות והשקות מוצלחות ובאותה העת לנהל את החוב ולשפר את המצב", ענה שולץ, "חשבתי שאלה יהיו האלמנטים המרכזיים. אני מכיר גם תהליכים משפטיים ואני זוכר אפילו כאלה שנמשכו עשר שנים, אבל כעת אנחנו מתמודדים עם משהו אחר", הפתיע שולץ בהתייחסות ראשונה למעשה לפרשת האופיאוידים שהתפוצצה בחודשים האחרונים ויש מי שחושבים כי מאיימת על עצם קיומה של טבע לאור קנס גבוה מאוד שהחברה עלולה להידרש לשלם. "כמי שבא מעולמות של שמירה על החוק והקפדה על כללי תאגיד (compliance) מטריד מאוד למצוא את עצמי מתמודד עם התביעות האלה שירשתי".
פרשת האופיאוידים נוגעת לשנים 2012-2006 שבהן נרשם שימוש יתר תרופות לשיכוך כאב שגרמו למגיפת התמכרות ולמוות של אלפי אמריקאים. במסגרת זו הוגשו 2000 תביעות והחשיפה של טבע עלולה להגיע אף ל־4 מיליארד דולר.
"איך אתה מבטיח שהעובדים המרכזיים ישארו גם?", נשאל שולץ מיד לאחר מכן. "כדי לשמור על הצוות הניהולי אני מבין שצריך להיות בוס טוב ולתת הזדמנות לעבוד באופן עצמאי וזה מה שאני עושה", ענה שולץ, "חשוב לי לציין כי פרט למייק שעוזב, יש לי את אותו הצוות הניהולי כמו לפני שנתיים, כשנכנסתי לתפקיד".
גם ההסבר הראשוני לעזיבתו של סמנכ"ל הכספים כמי שמאס בחיים על הקו ורוצה לחיות בארה"ב יחד עם משפחתו התקבל בספקנות, עד כדי כך ששולץ נאלץ להתערב ולחשוף כי אחד מבני משפחתו של מקללן סובל מבעיה רפואית שדורשת טיפול ותשומת לב והיא זו שעומדת מאחורי עזיבתו. "אנחנו התחלנו בתהליך איתור סמנכ"ל הכספים הבא, מייק ישאר איתנו לדו"חות של הרבעון השלישי ואת הדו"חות השנתיים של 2019 בפברואר נציג כבר עם סמנכ"ל כספים חדש", אמר.
פרישה של סמנכ"ל כספים בעיתוי הנוכחי היא מכה מהותית לטבע. על אף שההסברים שניתנו תרמו מעט להבנת הסיטואציה, אך עדיין מחברה בסדר גודל של טבע ניתן היה לצפות להתנהלות מעט יותר מתוכננת. על אף הצורך של מקללן לעזוב, ניתן היה להציג לפחות סמנכ"ל כספים זמני שיחליפו בתפקיד כדי שלא תיווצר הרגשה בלתי נמנעת כי הספינה המתנדנדת של טבע תחת עומס חוב של קרוב ל־27 מיליארד דולר מתנהלת ללא השגחה צמודה.
"מוטרדים מהלא נודע"
מה שמפחיד את המשקיעים ובצדק הוא שטבע מתקרבת לנקודה שבה כפי שהגדיר זאת מקללן עצמו כבר לא יהיו לה "מקורות אורגניים" לתשלום החוב, כלומר יתרות המזומנים והתזרים לא יספיקו כדי לעמוד בעומס הפרעונות: "אנחנו יודעים שב־2021 ו־2023 יהיה יותר צורך במזומנים ממה שיכולים לייצר אורגנית, כשיהיה הזמן הנכון לממן מחדש צריך יהיה לבחון את האפשרויות. המצב מתוח אבל אנחנו כל הזמן מדברים עם השותפים בבנקים, עם הבורד ועם ההנהלה", אמר מקללן והתכוון לסכומים מעל 4 מיליארד דולר שתצטרך החברה לשלם בכל אחת מהשנים האלה.
מקללן אמר היום ל"כלכליסט" כי עדיין אין לחץ של ממש על החברה על אף התשואה הגבוהה באג"ח שמסווגת אותו כבר כמעט כאג"ח זבל, אך הודה כי מדובר במצב מורכב. "המשקיעים במניה ומחזיקי האג"ח מוטרדים מהלא נודע, ובזמן האחרון אף ראינו יותר חרדה. אבל כולם מבינים את המצב ואף אחד לא רוצה להקשות עוד על החברה", ציין. "אנחנו נצטרך לממן מחדש 2–3 מיליארד דולר בשנים הקרובות ונתחיל לעבוד על זה כבר בסתיו הקרוב לאור הריביות הנמוכות בשוק. אנחנו מחפשים את ההזדמנות הנכונה בשוק, אבל ברור שהפתרון יבוא רק מעולמות החוב וכמו שקאר ציין לא אחת, לא יהיה דילול של המשקיעים וגיוס במניות". אחת הבעיות שעמה תצטרך להתמודד טבע היא הפער האדיר בין הריבית הנמוכה שבה גויס החוב המקורי כשטבע היתה בשיא איתנותה ב־2015 לבין הריביות שתיאלץ לשלם על החוב החדש ואשר צפויות להגיע לרמות של 6%–9% בניגוד לריבית המירבית של 3% הקיימת על החוב היום.
אחת הנקודות המאכזבות בתוצאות שפירסמה טבע חשפה שברבעון השני היא עברה לתזרים שלילי מפעילות שהסתכם ב־227 מיליון דולר, וזאת בניגוד לתזרים חיובי של מאות מיליוני דולרים עד היום. עבור טבע מדובר בנתון קריטי, שכן הישרדותה הפיננסית מתבססת על הנחת תזרים חיובי של 2–3 מיליארד דולר שיאפשר לה לעמוד בתשלום החוב.
בטבע בעצם הודו שלא יעמדו ביעד זה ובכך מתרחקת הגאווה הישראלית עוד מן המועד המשוער לחזרה ל"שגרה" שתאפשר לה להיות שחקנית מן המניין בשוק התרופות שגם מבצעת רכישות. גורמים המכירים את טבע מקרוב סבורים כי ברמת חוב של 10 מיליארד דולר, כלומר כמעט שליש לעומת היום, היא תוכל לשוב לבצע רכישות ולמנף הזדמנויות עסקיות.
בהיעדר כאלה, עסוקים בטבע בעיקר בכיבוי שריפות והתמודדות עם איומים. לצד החוב, מה שמטלטל את טבע בימים אלה הוא נושא תביעת האופיאוידים בארה"ב. למעשה, התוצאות הכספיות שטבע פירסמה היו רק התירוץ לשיחה שמהותה היא עוצמת האיום המשפטי על טבע שעדיין נותרת בגדר תעלומה. במספרים של טבע אין הפתעות גדולות, הם מספרים את הסיפור של חברה שמאבדת גובה במהירות בכל הקשור לקופקסון, נאבקת ברווחיות קורסת ולא מצליחה עדיין לפצות על שני אלה באמצעות שתי תרופות אינובטיביות מבטיחות – אג'ובי לטיפול במיגרנה ואוסטדו לטיפול בדיסקינזיה.
מה שבאמת מעניין את המשקיעים הוא להבין מה קורה בגזרת משככי הכאבים, מדוע טבע הגיעה לפשרה המפתיעה באוקלהומה ושילמה 85 מיליון דולר ובעיקר מה עוד צפוי שם. עד היום טבע שמרה על שתיקה בנושא, אך גם לאחר שפתחה צוהר קטן, התמונה לא בדיוק התבהרה, אלא התברר בעיקר שגם בטבע עוד לא יודעים להעריך כמה חריפה עלולה להיות המכה.
"אני מופתע מאוד מן ההתפתחות במשפט על משככי הכאבים", קבע שולץ, "זהו מצב פוליטי ויש תחושה שמחפשים מישהו להאשים", הוא הוסיף וחזר על טענת חברות התרופות כי הן הפכו לאשם המרכזי בסוגיה, על אף שהרופאים הם אלה שנתנו את המרשמים לתרופות המסוכנות וחברות התרופות רק סיפקו את ההזמנות בהתאם למה שהתבקשו על ידי בתי המרקחת.
טבע הודיעה היום על הפרשה של 646 מיליון דולר לכיסוי הוצאות משפטיות הקשורות למשככי הכאבים והמספר הזה נדמה כשרירותי למדי שכן הוא רחוק מהמספרים האדירים במיליארדים שנזרקים לחלל האוויר. "מאיפה הביטחון שזה יסתכם ב־600 מיליון דולר ולא במיליארדים?" הקשו האנליסטים המבוהלים. "עשינו נורמליזציה לסכום ששילמנו בהסדר באוקלוהמה כהסדר ראשון. הטווח אמנם יכול להיות רחב, אבל במונחי חשבונאות אם אין נקודות עוגן לטווח הרחב וכרגע אין לנו , הולכים לקצה התחתון", הסביר מקללן ולא הוסיף ביטחון למשקיעים, "לאף אחד אין באמת הערכה מדויקת והכל ספקולציות".
שולץ הסביר כי טבע החליטה להגיע להסדר באוקלהומה על אף שהיא ממשיכה לטעון כי איננה אשמה במותם של מיליוני האמריקאים שנפטרו כתוצאה משימוש במשככי הכאבים, מכמה סיבות נקודתיות ואין משמעות ההסדר הזה אומרת שיהיו הסדרים נוספים. "באוקלהומה היה מדובר רק בשלוש חברות (פרדו וג'ונסון אנד ג'ונסון שמתמודדת עכשיו במשפט – ס.ש) ובשופט מקומי שהוא לא חלק מהמערכת הפדרלית", הסביר שולץ, "מנקודת המבט שלנו עדיף לצאת למאבק משפטי על הסדר גלובלי ולא להשקיע משאבים דווקא באוקלהומה. במבט קדימה אנחנו לא הודינו ולא מודים בדבר ועדיין חושבים שהפתרון הוא לא בבית משפט, הרי לא עברנו על חוק כלשהו. אנחנו רוצים לפעול לשינוי ושיפור במצב בשוק משככי הכאבים באופן הוליסטי, אך מוקדם לומר מה יהיה הפתרון", סיכם שולץ והותיר את כולם להתחבט במה עשוי להיות הפתרון ההוליסטי במצב כזה.
בכל הקשור למספרים עצמם של טבע לשולץ היו תשובות נחרצות יותר, אך גם שם לא היו בשורות. "ידענו שההכנסות יפלו בגלל השחיקה בקופקסון ואנחנו אכן מאבדים מחצית מן ההכנסות כל שנה", אמר שולץ. טבע הציגה היום הכנסות של 4.3 מיליארד דולר לרבעון השני, מעט יותר מהתחזיות ומעט יותר מהרבעון הקודם, אבל מדובר בפערים שהם בשוליים. מכירות הקופקסון בצפון אמריקה הסתכמו ב־274 מיליון דולר, ירידה של כמעט 50% לעומת התקופה המקבילה בהתאם לדבריו של שולץ.
גם בכל הקשור לרווחיות לא היו הפתעות. הרווח התפעולי הסתכם במיליארד דולר ושיעורו נשחק ל־23.3% מתוך ההכנסות לעומת 26.3% לפני שנה. "אנחנו עובדים על שיפור הרווחיות לטווח הארוך כדי להגיע לשיעור של 27% בטווח של השנים הקרובות, אך 2019 אכן תהיה השנה הגרועה ביותר במונחי רווח תפעולי", הסביר שולץ.
הוא הוסיף כי תוכנית הקיצוצים הנרחבת שעליה הכריז עם הכניסה לתפקיד בתחילת 2017 מתקדמת כמתוכנן ובסיס ההוצאות צומצם ל־13.2 מיליארד דולר, ירידה של 3 מיליארד דולר בהוצאות השנתיות. אבל כאן דווקא שולץ הכין הפתעה מרומזת לעתיד לבוא שצריכה להטריד גם את העובדים של טבע באתרים שעוד נותרו בישראל: "כאשר נסכם את תוכנית הקיצוצים עם פרסום הדו"חות השנתיים ל־2019, נעשה עוד אופטימיזציה של ייצור ונציג תוכנית סגורה לייעול הייצור", אמר שולץ והדהד את דבריו לפני שנתיים כאשר אמר כי לחברה מסדר הגודל של טבע יספיקו 12 מפעלים ולא יותר מ־80 שהיו לה נכון לסוף 2016.
טבע חזרה היום על התחזית השנתית להכנסות של 17 מיליארד דולר, רווח תפעולי בין 3.8–4.2 מיליארד דולר ותזרים מזומנים חופשי של 1.6–2 מיליארד דולר. בדו"חות הרבעון השני הנתון של התזרים החופשי היה אחד המאכזבים לצד התזרים השלילי מפעילות שכן הוא הסתכם ב־168 מיליון דולר בלבד לעומת חצי מיליארד דולר ברבעון המקביל. אחת הסיבות המפתיעות לירידה החדה היא הסכום הנדיב של 240 מיליון דולר שיצא מהקופה לתשלום בונוסים עבור השגת יעדי 2018 ושולם באפריל האחרון. מקללן ציין היום כי במחצית השנייה צפוי שיפור בתזרים החופשי שיאפשר עמידה בתחזיות.
מה שעומד להפוך לאכזבה בכל הקשור לתחזית היא ההבטחה הגדולה של טבע שאמורה להחזיר אותה לפסי הצמיחה – תרופת אג'ובי לטיפול במיגרנה. הכנסות התרופה כמעט ולא צמחו ברבעון השני והסתכמו ב־23 מיליון דולר לעומת 20 מיליון דולר ברבעון הקודם. שולץ הודה היום כי טבע לא תצליח לעמוד ביעד מכירות של 150 מיליון דולר ב־2019, אך תלה זאת בכך שהחברה רוצה להיות רווחית בגזרה זו ולכן מתמקדת במרשמים שמכוסים על ידי חברות ביטוח.
האור הקטן בקצה המנהרה הוא דווקא אוסטדו, תרופה לדיסקינזיה, שוק קטן יותר מזה של אג'ובי, אך אשר מוכיחה את עצמה בינתיים יותר מהצפוי ולדבריו של שולץ מכירותיה יהיו גבוהות יותר מהתחזית ל־350 מיליון דולר בסיכום 2019. "אנחנו רק מגרדים שם את השוק הראשוני ויש עוד הרבה חולים שניתן לפנות אליהם".