מדרוג מותירה את דירוג בזק על AA2 עם אופק שלילי
במדרוג מעריכים שהפחתת השווי בפלאפון בעלת השפעה תזרימית מצומצמת על בזק בטווח הקרוב; הם מציינים כי התחרות במגזר הסלולר רחוקה מלהתייצב ומעלים את סיכון האשראי של בזק ללא שינוי בדירוגה
- מבוא לאדישות סלולרית: התגובה למחיקות הענק
- באוצר שואפים לקצר את הליכי הרישוי בחקיקת בזק
- המחיקה בפלאפון היא לא הטלטלה האחרונה בשוק הסלולר
בהמשך להודעת בזק כי היא צפויה למחוק בספרי החברה סכום שבין 0.8 ל1.1 מיליארד שקל משוויה של החברה הבת פלאפון, מעריכים במדרוג כי היקף המחיקה גוזר ירידה בשווי הפעילות של פלאפון בטווח שבין 1.6 ל-1.9 מיליארד שקל, וזאת בהמשך לירידה בשווי הפעילות של פלאפון בשנת 2018 בסכוום של כ- 2.5 מיליארד שקל.
מדרוג מעריכה כי הירידה בשווי פעילות פלאפון מצביעה על היעדר אופק לשיפור בשוק הסלולר בטווח הנראה לעין, מבלי שתחולנה תמורות מבניות בשוק. במדרוג מציינים כי ההפסד הצפוי כתוצאה מירידת ערך פלאפון בספרי החברה גוזר ירידה בהון העצמי של החברה אשר צפוי לעמוד על סכום אפסי או שלילי נמוך.
עיקר השפעת הירידה בהון העצמי, מציינים במדרוג, מתבטאת ביחס חוב ל-CAP אשר צפוי לעמוד בטווח שבין 110% - 115% וזאת בהשוואה לשיעור של 107% במסגרת המעקב הקודם. על אף השיעור הגבוה של יחס החוב ל- CAP של החברה, מידרוג מייחסת חשיבות גבוהה ליחסי הכיסוי התזרימיים של בזק, כמו גם להיתכנות לביצוע מחיקות נוספות בטווח זמן הקצר עד הבינוני, לרבות נכס המס הרשום בספרי החברה בהיקף של כ- 1.2 מיליארד שקל וכן הפחתות שווי נוספות בחברות הבנות.
בחודש אפריל מידרוג אישרה מחדש את דירוג בזק תוך שינוי אופק הדירוג מיציב לשלילי. אישור הדירוג נשען על הערכת מידרוג כי בזק תוסיף להיות השחקנית המובילה בענף התקשורת בישראל, בכל מגזרי הפעילות, וכי החברה עשויה להערכתם לבלום את שחיקת הרווחיות בטווח הזמן הבינוני באמצעות מהלכי התייעלות בהם נוקטת בזק ב-בזק קווי ובחברות הבנות, לצד ביטול חלוקת הדיבידנדים.
במדרוג מעריכים זאת על אף החרפת התחרות במרבית השווקים בהם פועלת בזק. האנליסטים מציינים שככל שלחצי המחירים בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית ובשוק הסלולר יימשכו, במקביל לרגולציה מעודדת תחרות ותמורות טכנולוגיות, עשוי לגדול הפער במצבן העסקי והפיננסי של החברות בשוק התקשורת. עם זאת, פערים אלו מבססים את היתרונות התחרותיים הקיימים לחברה ביחס לחברות המתחרות בענף ועשויים להשפיע על עוצמת התחרות בפריסת הסיבים האופטיים.
במדרוג מעריכים כי במצב הענף ניתן לצפות בטווח הזמן הבינוני לשינויים מבניים בדמות מיזוגים אשר יקטינו את מספר השחקנים בדומה למגמות בענף התקשורת העולמי. בחברה מציבים את הדירוג של בזק באופק שלילי בשל הכרסום המתמשך במצבה העסקי במרבית מגזרי הפעילות ובשל ההרעה בפרופיל הפיננסי של החברה. חברת הדירוג צופה כי החוב הפיננסי המותאם נטו יקטן בהיקף כולל של 500 מיליון שקל ועד 1.1 מיליארד שקל במצטבר בשנים 2019 ו- 2020. כמו כן, מידרוג מניינת שינוי השליטה בבזק הצפוי בעתיד הקרוב מהווה גורם סיכון באשר להמשכיות תכניות החברה הנוכחיות.