$
שווקי חו"ל

לראשונה זה עשור: הפד הוריד את הריבית; פאוול: "לא רואה פתיחת מהלך של הורדות"

הבנק המרכזי האמריקאי בראשות ג'רום פאוול הוריד את הריבית ב-0.25% לטווח שבין 2% ל-2.25%, בהתאם לציפיות; זוהי הורדת הריבית הראשונה מאז דצמבר 2008 - בזמן המשבר הפיננסי; יו"ר הפד פאוול מבהיר שלא לקח בחשבון את עמדת הנשיא טראמפ בהחלטה: "השיקולים המקצועיים קובעים את המדיניות המוניטרית". לדבריו, "באופן כללי, הסיכונים ליציבות נמוכים"

מיקי גרינפלד ושיר רייטר 22:2431.07.19

הורדת ריבית ראשונה בארה"ב זה עשור: ועדת השווקים הפתוחים (ה-FOMC) של הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב בראשות היו"ר ג'רום פאוול, הורידה הערב (ד') כצפוי את שיעור הריבית במשק האמריקאי ב-25 נקודות בסיס לטווח שבין 2% ל-2.25%. זוהי הורדת הריבית הראשונה מאז דצמבר 2008 – בזמן המשבר הפיננסי. 

 

 

      

ההודעה הרשמית של הפד הותירה את השווקים ואת שוקי המט"ח רגועים בשלב ראשון, שכן היא היתה מספיק מעורפלת על מנת להותיר על הפרק אפשרות להמשך הורדות ריבית בהמשך השנה.

 

זמן קצר לאחר פתיחת מסיבת העיתונאים התמונה השתנתה – האמירה הכמעט אגבית של היו"ר פאוול על כך שהורדת הריבית שבוצעה היום אינה בהכרת מסמנת פתיחת תקופה של הרחבה מוניטארית גררה ירידה מיידית במדדים המובילים, התחזקות של הדולר, ירידה בזהב ונסיגה בתשואות האג"ח, בעיקר של הממשלתיות הקצרות.

  

 

  

 

בהודעה שהתלוותה להורדת הריבית ציינה הוועדה כי החלטה נתמכה על ידי "ההשלכות של ההתפתחויות הגלובליות על התחזית הכלכלית, כמו גם לחצים אינפלציוניים מושתקים". ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה מול שניים, כשנשיא הפד בבוסטון ונשיאת הפד בקנזס סיטי התנגדו והעדיפו להותיר את הריבית ללא שינוי.

 

הפעם האחרונה שבה שינה הפד את הריבית הייתה בדצמבר 2018, אז העלה הבנק המרכזי את הריבית ב-0.25% וחתם שנה עם ארבע העלאות ריבית. 

 

ברוקרים צופים במסיבת העיתונאים של יו"ר הפד ג'רום פאוול, הערב ברוקרים צופים במסיבת העיתונאים של יו"ר הפד ג'רום פאוול, הערב צילום: רויטרס

 

    צילום: איי אף פי

 

    

יו"ר הפד פאוול: "לא לקחנו בחשבון שיקולים פוליטיים"

 

במסיבת העיתונאים שכינס יו"ר הפד פאוול הוא אמר שההורדה הנוכחית והמהלכים האחרונים הם צעדים של ביטוח, שנועדו להותיר את הצמיחה הכלכלית על המסלול.

 

לדבריו, בפד לא רואים צורך בצעדי הקלה אגרסיביים, והצעדים הנוכחיים מספיקים על מנת להשיב את האמון. "צריך להסתכל לא רק על ההורדה של 0.25% אלא על כלל המדיניות של הפד בשנה האחרונה – מכיוון של העלאות להפסקת ההעלאות ושמירה על הריבית ללא שינוי, ועתה להורדה. כך שאנחנו מאז תחילת השנה מבצעים התאמות למצב הכלכלי".

 

"אני חושב שהמדיניות שמרה על הכלכלה שלנו במסלול ואת הציפיות לעתיד במצב טוב. ההורדה הנוכחית היא התאמה של אמצע סייקל', אמר פאוול, שהתכוון בכך לסייקל או למהלך של העלאות הריבית בשלוש השנים וחצי האחרונות.

 

בעניין מתיחות הסחר אמר פאוול ש"חולשה גלובאלית ומתיחות בענייני הסחר הם בעלי השפעה על הכלכלה האמריקאית והם תחום חדש שהפד צריך לדאוג בגללו", אך הוא ממהר להבהיר שבכך הוא אינו מכוון להעביר ביקורת על מדיניות הסחר.

 

פאוול חוזר על אמירת המפתח במסיבת העיתונאים – הפד לא צופה הורדות רבות בהמשך הדרך: "אנחנו לא רואים בהורדה של היום התחלה של סיייקל ארוך של הורדות, זו אינה העמדה שלנו, או התחזית שלנו".

 

פאוול מבהיר שהפד לא לקח בחשבון את עמדת הנשיא או שיקולים פוליטיים אחרים בהחלטה שלו היום וגם לא שיקול של הוכחת העצמאות שלו. "השיקולים המקצועיים קובעים את המדיניות המוניטארית".

 

פאוול דוחה את הטענה שריבית נמוכה יכולה להגביר את אי היציבות הפיננסית ולהוביל למשבר: "באופן כללי, הסיכונים ליציבות הם נמוכים".

 

לנוכח התייחסות לדבריו על כך שלא מדובר בפתיחת מהלך של הורדות, פאוול מסייג מעט: "הפד לא צופה סייקל ארוך של הורדות ריבית אבל זה לא אומר שתהיה רק אחת".

 

לחץ כבד מצד נשיא ארה"ב טראמפ

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הפעיל בחודשים האחרונים לחצים רבים על הפדרל ריזרב וביקר בחריפות את המדיניות המוניטרית של הבנק. טראמפ טען כי על פאוול להוריד את הריבית, ושרמתה הנוכחית היא הרסנית למשק האמריקאי.

 

גם התחזיות שצפו כמעט בוודאות את הורדת הריבית הנוכחית לא סיפקו את הנשיא האמריקאי, שביום שני הבהיר את עמדתו. בסדרת ציוצים בטוויטר ביקר טראמפ את הפד על כך שהוא זהיר הרבה יותר, לשיטתו, מהמוסדות המקבילים בסין ובאירופה. "אירופה וסין ימשיכו להוריד את הריבית על מנת להזרים כספים למערכת שלהן, ובכך לסייע ליצרנים שלהן למכור מוצרים הרבה יותר בקלות. באותו הזמן, ומול אינפלציה נמוכה מאוד, הפד שלנו לא עושה כלום - וכנראה יעשה מעט מאד בהשוואה. חבל מאוד", צייץ הנשיא.

 

טראמפ המשיך במתקפה ארוכה בשני ציוצים רצופים: "הפד העלה ריבית הרבה יותר מדי מוקדם והרבה מדי. הצמצום הכמותי שלו היה עוד טעות גדולה. בזמן שהמדינה שלנו מצליחה מאוד, הפוטנציאל ליצירת עושר נוסף, שאותו החמצנו, במיוחד כשמודדים אותו מול החוב שלנו, הוא מזעזע. אנחנו מתמודדים עם מדינות אחרות, שיודעות איך לשחק את המשחק נגד ארה"ב. זו הסיבה מדוע נוצר האיחוד האירופי. עד עכשיו, ארה"ב היתה 'טרף קל', הפד עשה את כל המהלכים הלא נכונים, הורדת ריבית קטנה היא לא מספיקה, אבל אנחנו ננצח בכל מקרה".

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: גטי אימג'ס

 

 

בהודעה שהתלוותה להחלטת הריבית האחרונה, בחודש יוני, צפו בבנק המרכזי שהריבית תישאר ללא שינוי ב-2019 אם כי הייתה מחלוקת בנושא. בפד צפו אז הורדת ריבית אחת ב-2020 והעלאה אחת ב-2021.

 

ביוני חתך הפד את תחזית האינפלציה ל-1.5% מ-1.8% בתחזית הקודמת, והותיר את תחזית הצמיחה ל-2019 ללא שינוי על 2.1%. התחזית לאינפלציית הליבה, ללא מזון ואנרגיה, נחתכה אז מ-2% ל-1.8%.

 

פרופ' בארי אייכנגרין, אחד המומחים ידועי השם במערכת הכלכלית הבינלאומית, שמככב ברשימת 20 הכלכלנים הכי מצוטטים בעולם, אמר היום ל"כלכליסט" כי "שיעורי ריבית נמוכים יכולים לעודד 'בועות' בעיקר בכלכלות אשר צומחות בקצב של 3% עד 4% בשנה". זהו שיעור הצמיחה של כלכלת ישראל. המשמעות המעשית היא שבאותן כלכלות, "הבנקים המרכזיים שלהן חייבים להסתמך על מדיניות של יציבות איתנה יותר כדי להכיל סיכונים פיננסיים", הסביר אייכנגרין והוסיף כי "המהלך הצפוי של הפד בארה"ב מהווה אישור לכך שהרף 'הנורמלי החדש' של ריביות ריאליות נמוכות לא יסתיים בקרוב".

 

סיום תקופה של העלאות ריבית

 

בדצמבר 2008 הוריד הבנק המרכזי את הריבית מרמה של 1% לרמה של 0.25%-0% - הרמה האפסית שליוותה את השוק בשבע השנים הבאות. ההורדה של דצמבר 2008 הייתה הפעם השביעית באותה שנה שהפד הוריד את הריבית, בתגובה למשבר.

 

בדצמבר 2015, לאחר שלוש תוכניות הקלה כמותית ורכישות ני"ע במאות מיליארדי דולרים, הודיע הפד, הפעם תחת ג'נט ילן, על שינוי כיוון - הריבית הועלתה לראשונה מאז המשבר הפיננסי, לרמה של 0.25%. מאז ביצע הפד שמונה העלאות נוספות, כל אחת מהן בשיעור מתון של 0.25%, האחרונות שבהן בוצעו ב-26 בספטמבר 2018 וב-19 בדצמבר 2018.

 

הבנק מסיים סבב העלאות ריבית של שלוש שנים וחצי, שהחל כאמור בדצמבר 2015. המהלך התקופתי האחרון של העלאות ריבית רצופות התרחש בין יוני 2004 ליוני 2006, אז הועלתה הריבית באופן עקבי מרמה של 1% לרמה של 5.25% (ההעלאה של יוני 2006, בשיעור של 0.25% ל-5.25%, התבררה כהעלאה האחרונה שביצע הפד עד לדצמבר 2015). 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x