האם הפער החיובי בין שוק המניות בישראל ובארה"ב עומד להיסגר?
אמנם בקצב הנוכחי ייקח 20-15 שנה עד שהפער ייסגר במלואו, אך בהנחה של תנאי האינפלציה הנוכחיים, קיימים סימנים שהקצב יגבר והפער ייסגר מהר יותר; יהיה אשר יהיה כיוון השינוי במדד S&P 500 האמריקאי, ביצועי מדד ת"א 125 הישראלי יהיו נחותים בהרבה
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
שנת 2002 הייתה שנת מפנה במשק הישראלי ביחס לכלכלות הארצות המפותחות (OECD). הביטוי הטוב ביותר לעוצמה היחסית של הכלכלות בא לידי ביטוי בהתנהגות שוק המניות, פערי הריביות הריאליות ושער החליפין.
- ירידות קלות בנעילה וול סטריט; הזהב איבד 1.5%
- הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות עם הכסף ב-2019
- ניו יורק: נאסד"ק קרוב 0.7% בלבד לשיא של כל הזמנים
עד שנת 2002 דשדש המשק הישראלי ביחס למרבית הכלכלות של הארצות המפותחות ואילו משנה זו ואילך פתח המשק הישראלי פער משמעותי לגבי מרביתן - כולל שוק המניות הסיני, הדרום קוריאני והיפני. שיאו של הפער התרחש בשני מועדים: אוקטובר 2007 ומאי 2015.
לשם השוואה נבחן את הגרף הבא המציג את היחס בין שוק המניות הישראלי (מדד ת"א 125) ומדד S&P 500 האמריקאי.
(התרשים מבוסס על נתונים שנלקחו מ-Investing.com)
בדיקה סטטיסטית פשוטה מעלה כי הפער בין הכלכלה האמריקאית והישראלית, מנקודת ראות של קצב צמיחה, מתחיל להיסגר.
אמנם בקצב הנוכחי ייקח 20-15 שנה עד שהפער ייסגר במלואו, אך להערכתי, בהנחה של תנאי האינפלציה הנוכחיים, קיימים סימנים שהקצב יגבר והפער ייסגר מהר יותר.
אחת האינדיקציות המקדימות היא ההשוואה בין המדדים ת"א 35 ודאו ג'ונס, שלגביהם הפער כבר נסגר ב-2019 (גם בנטרול השפעת הירידה במניית טבע).
מה משמעות הדבר?
יהיה אשר יהיה כיוון השינוי במדד S&P 500 האמריקאי, ביצועי מדד ת"א 125 הישראלי יהיו נחותים בהרבה. למשל, אם מדד S&P 500 יעלה בעשר השנים הקרובות רק ב-100%, משמעות סגירת הפער היא ירידה של כ-10% במדד ת"א 125.
פער הריביות הנומינלי לעשר שנים עומד היום על כ-0.35%. סגירת הפער הכלכלי תתבטא גם בהיפוך הפער, כך ששערי הריבית בישראל יהיו גבוהים מאלו שבארה"ב. כדי להימנע מהשפעת התחזית לגבי האינפלציה היחסית בין הארצות, נציין שפער הריביות הריאלי משמעותי יותר ועומד על 0.64%, כאשר פער זה נותן אינדיקציה טובה יותר לגבי עוצמה כלכלית יחסית.
שער החליפין יגלם בין השאר את היפוך היחס של הריביות הריאליות, כך שהביטוי לחוסן כלכלי יחסי, בהינתן שהפער המוזכר למעלה ייסגר, יחליש את השקל ביחס למטבע האמריקאי באופן ניכר.
כל האמור למעלה מותנה בהמשך המגמה של סגירת הפער בין הארצות. יתכן שיהיו תקופות בהן הפער ישמר, אך גובר משקלם של האינדיקציות שמגמת סגירת הפער תימשך והשאלה היא בעיקרה לגבי קצב הסגירה.
האצה בקצב סגירת הפער בטווח הקצר של מספר שנים תקבל רוח גבית מהעובדה שהמחזור העסקי הנוכחי בישראל ארוך מהרגיל והכלכלה הישראלית לא חוותה "צינון" כלכלי אמיתי וחיוני במשבר הגלובלי בשנים 2011-2008.