לראשונה: החשב הכללי ביצע גיוס חוב לטווח של 50 שנה - בהיקף של 500 מיליון יורו
משרד האוצר הודיע על ביצוע הנפקה פרטית לקרן פנסיה "מהגדולות והמובילות באירופה", בריבית קבועה של 2%; האוצר: הנפקה זו מכניסה את ישראל, תודות לדירוג הגבוה שלה, לקבוצה מצומצמת של מדינות המנפיקות לטווחים ארוכים מאוד
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
החשב הכללי, רוני חזקיהו, הודיע היום (ה') על ביצוע הנפקה פרטית למשקיע מוסדי באירופה, בהיקף של 500 מיליון יורו, ולטווח של 50 שנה. ההנפקה בוצעה בריבית קבועה ביורו של 2%, המשקפת עלות נמוכה בהשוואה להנפקות ארוכות טווח קודמות (בהנפקה הקודמת חוב ל-30 שנה תומחר בריבית של 2.5%). עד כה הנפיקה המדינה לטווחים של עד 30 שנה.
המשקיע, לפי משרד האוצר, הוא "קרן פנסיה מהגדולות והמובילות באירופה, הנחשבת למשקיעה איכותית, אשר לא השקיעה בעבר באגרות החוב של מדינת ישראל". במשרד האוצר לא מפרסמים את שם הקרן בטענה לסודיות. מי ששימשו כחתמים בהנפקה היו Barclays ו-Deutsche Bank, המשמשים כעושי שוק ראשיים באג"ח ממשלתיות.
- מבקר המדינה: החשכ"ל מפרסם את הדוחות באיחור; רשימת מורשי החתימה לא מעודכנת
- עכשיו זה רשמי: יחס החוב תוצר עלה ל-61% ב-2018
- ניצחון המדינה: בזכות הפקידות המקצועית
במשרד האוצר מציינים כי בהנפקה זו מדינת ישראל נכנסת לראשונה לקבוצה מצומצמת מאוד של מדינות איכותיות המנפיקות לטווחים ארוכים מאוד, תודות לדירוג הגבוה שלה. ההנפקה האחרונה ביורו הייתה בחודש ינואר, אז ביצע החשב הכללי הנפקה בהיקף של 2.5 מיליארד יורו לטווחים של 10 שנים ו-30 שנה, בריבית של 1.5% ו-2.5% בהתאמה.
בהחלטות הדירוג של חברות הדירוג הבינלאומיות מציינות החברות פעם אחר פעם כי הירידה שנרשמה בשנים האחרונות (ונעצרה ב-2018), של היחס בין החוב לתוצר, תורמת לחוסנו של המשק הישראלי, אולם היחס בין החוב לתוצר בישראל עדיין נותר גבוה. המשך הפחתה שלו יכול להעלות את הדירוג, בעוד שעלייה ביחס בין החוב לתוצר, כפי שמסתמנת לאור הגירעון הגבוה, יכולה לפגוע בחוסנה הכלכלי של ישראל.
שר האוצר משה כחלון, מסר בתגובה לדברים כי "חוזקה של כלכלת ישראל נבחן באמון המשקיעים והמוסדות הפיננסים העולמיים בה. ההנפקה הזו היא הבעת אמון בכלכלת ישראל ובמשק הישראלי, אך יותר מכך, היא מבטאת את אמון העולם בכך שמדינת ישראל כאן כדי להישאר. אני מברך את אגף החשכ"ל על העבודה המקצועית והמסורה שהביאה להישג הזה".
החשב הכללי רוני חזקיהו, מסר כי "הביקוש הגובר של המשקיעים המובילים בעולם להנפקות החוב הישראלי לטווח ארוך מסמל את האמון הרב בכלכלת ישראל, ואת הגישה הנוחה של מדינת ישראל לשווקי ההון הבינלאומיים. ההנפקה לטווח זה נעשית כחלק מאסטרטגיית הארכת מח"מ החוב, המקבעת את הריבית הנמוכה לטווח ארוך".
סגן בכיר לחשב הכללי גיל כהן, מסר כי "ההנפקה הינה חלק ממדיניות ניהול החוב, הכוללת הנפקות בשווקים הגלובליים לצורך גיוון מקורות המימון והגדלת בסיס המשקיעים הזרים בחוב מדינת ישראל".