בשל טעות חשבונאית: אירונאוטיקס מחקה 23 מיליון דולר מצבר ההזמנות
מהדוחות הכספיים שפרסמה החברה עולה כי חישוב החזקה לא נכון בצבר ההזמנות של החברה הבת קונטרופ, צבר ההזמנות הכללי הסתכם ב-2018 ב-205 מיליון דולר בלבד, לעומת 228 מיליון דולר; עוד עולה מהדוחות: זינוק של 280% בהפסד התפעולי
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
השאלה שהכי מתחדדת לנוכח הדו"חות הכספיים שמפרסמת הבוקר (ג') יצרנית המטוסים ללא טייס מיבנה, אירונאוטיקס, היא למה רבו עליה חברת רפאל ואביחי סטולרו מול אהרון פרנקל, בקרב רכישת מניות שניפח את שוויה בחודשים האחרונים. החברה במצב בו זינק ההפסד התפעולי שלה ב-280%, ההפסד הנקי קפץ פי 2.6 ברבעון הראשון ביחס למקבילו, ולמעשה ברבעון בודד הפסידה אירנאוטיקס פי 2.7 יותר ממה שהפסידה בכל 2018.
- רשות החברות שכרה את 'שווי הוגן' לבחינת עסקת רפאל-אירונאוטיקס
- עיתוי כניסה מושלם סידר ליערי קופון באירונאוטיקס
- האסיפה באירונאוטיקס אישרה את עסקת המכירה לרפאל ולאביחי סטולרו
הדובדן על הקצפת, אם בכלל אפשר לקרוא לזה כך, בא בדמות טעות חשבונאית שביצעה החברה בתוצאות לסיכום 2018 שפרסמה בסוף מרץ האחרון. אז התגאתה בצבר הזמנות שתפח ל-228 מיליון דולר ונתן תקווה מחודשת למשקיעים. אך ברבעון הנוכחי גילתה החברה כי ביצעה טעות חשבונאית והכירה בצבר לפי שיעור החזקה לא נכון בחברת האלקטרואופטיקה קונטרופ. הצבר בסוף 2018 עמד על 205 מיליון דולר ולא 228 מיליון דולר, כפי שנכתב בדו"חות הכספיים ההם. כלומר מחיקה של 23 מיליון דולר מגודלו הממשי של צבר ההזמנות של החברה.
בסוף הרבעון הראשון הזה עמד צבר ההזמנות של אירונאוטיקס על 207.4 מיליון דולרים, גידול של כ-2.4 מיליון דולר ביחס לסוף 2018. גם סביב הסכום הנוכחי יש עדיין סימני שאלה שונים – כ-10 מיליון דולר מתוכו מהווים אופציה להארכת חוזה שירותים שאירונאוטיקס מעריכה שתמומש. כמו כן, כ-46 מיליון דולר מהצבר הנוכחי הם בשל לקוח מהותי א', שהינו לקוח שהחברה הסתבכה בגינו בחקירה פלילית שחוסה תחת צו איסור פרסום. ההתפתחות החיובית שאפשר לייחס ללקוח מהותי א' בכל הפרשה היא שבינואר השנה ביטל משרד הביטחון את התליית רישיון השיווק והייצוא של מל"ט Orbiter 1K לאותו לקוח.
ההכנסות של אירונאוטיקס גדלו ברבעון הראשון ב-5% והסתכמו ב-32.5 מיליון דולר. הגידול נבע מאיחוד של תוצאות חברה אמריקנית שרכשה אירונאוטיקס בעבר – חברת CP . הודות לה בעיקר נרשם גידול מגזר הכנסות 'תחום אחרים' של החברה מ-2.2 מיליון דולר ל-7.45 מיליון דולר ברבעון הראשון, גידול של 240%.
אלא שהחברה רשמה הפסד תפעולי של 4.5 מיליון דולר ברבעון הראשון, מול הפסד של 1.24 מיליון דולרים אשתקד. בשורה התחתונה ההפסד הסתכם ב-5.1 מיליון דולר מול 1.99 מיליון דולר ברבעון המקביל. בכל שנת 2018 עמד ההפסד על 1.87 מיליון דולר.
הפרשה שהתרחשה בקיץ 2017, סמוך לאחר ההנפקה, ונוגעת לאותו לקוח מהותי, הובילה להטלת צו איסור פרסום. כשנה לאחר מכן, בסוף אוגוסט אשתקד זומנו בכירי אירונאוטיקס לשימוע לפני הגשת כתב אישום בפרשה. בחודש נובמבר האחרון התקיים השימוע בפרקליטות.
מכתבי השימוע שנשלחו בקיץ נשלחו בין היתר למנכ"ל החברה, עמוס מתן, סמנכ"ל החטיבה העסקית, מאיר ריזמוביץ', מנהל חטיבת הפיתוח של החברה בתקופה הרלוונטית לפרשה, חיים היבשר, מנהל השיווק של החברה, דוד גולדין ועובדים נוספים. כתב החשדות ייחס למנהלי החברה הבכירים ולעובדים החשודים, ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני, שלכאורה גם הן בוצעו בנסיבות מחמירות.
כמו כן בסוף 2018 פשטו חוקרי רשות ניירות ערך על משרדי החברה. בהמשך נודע כי הרשות מנהלת חקירה הנוגעת לחשד לשימוש במידע פנים ולפי דיווח אירונאוטיקס נושאי משרה בחברה ומעורבים נוספים נחקרו. על שאר הפרטים בפרשה זו הוצא צו איסור פרסום.