$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות החברות שכרה את 'שווי הוגן' לבחינת עסקת רפאל-אירונאוטיקס

החברה הממשלתית רפאל רוכשת את אירונאוטיקס יחד עם אביחי סטולרו והיא נזקקת לאישור הממשלה על מנת להשלים את העסקה; שווי הוגן תבחן האם מחיר העסקה, 850 מיליון שקל, אכן משקף תמורה הוגנת, וכן האם יש הצדקה לשותפות עם סטולרו

גולן חזני 18:5114.05.19

השלמת עיסקת מכירת יצרנית המל"טים לחברת רפאל ולאביחי סטולרו תמורת 850 מיליון שקל מתעכבת, בשל משרד האוצר שמתמהמה במתן האישור לעסקה (ולאחר שרשות ההגבלים העסקיים כבר אישרה את המכירה). ל"כלכליסט" נודע שרשות החברות שליד משרד האוצר שכרה את שירותיה של חברת "שווי הוגן" כדי לבחון אם המחיר שנקבע הוא אכן הוגן ואינו מחיר מופקע.  

רפאל היא חברה ממשלתית וככזו זקוקה לאישור הממשלה כדי לבצע עיסקת רכישה מהסוג האמור. האישור ניתן בדרך כלל לפי המלצה של משרד הבטחון והאוצר, ובעיקר רשות החברות. חברת אירונאוטיקס, שהונפקה ביוני 2017 לפי שווי של כמיליארד שקל, וסבלה מצניחת שווייה עד לשפל של 350 מיליון שקל נמכרה בסופו של דבר ב-850 מיליון שקל לאחר שבחיצי השנה האחרונה לפני הרכישה זינקו מניותיה פי 2.5 בבורסה בת"א. רשות החברות שמנוהלחת בידי ינקי קוינט שכרה את שווי הוגן גם לשם מעקב אחר בדיקות הנאותות שביצעה פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג לאירונאוטיקס.

 

המניע העיקרי לבדיקות המחיר היא העובדה שחברה ממשלתית אחרת, התעשיה האווירית, התחרתה מול רפאל על רכישת אירונאוטיקס והמאבק הביא לעלייה בשווי העיסקה. שווי הוגן תבחן מאפיינים שונים של המכירה, כולל שווי של חברות דומות לאירונאוטיקס בעולם, ועל פי הדו"ח שתכין תחליט רשות החברות אם לאשר את העיסקה או להודיע לרפאל כי המחיר גבוה מדי. הסיכוי לכך איננו גבוה אבל הוא קיים.

 

נתון נוסף שהאוצר ורשות החברות בודקים היא מערכת היחסים בין רפאל לסטולרו, שני הגורמים שרוכשים את אירונאוטיקס בחלקים שווים, 50% לכל כל צד. בין היתר תיבחןו שאלת הערך המוסף שמביא סטולרו לשותפות, מעבר להיותו שותף פיננסי. רפאל החליטה לרכוש את אירונאוטיקס עם שותף משום שהחזקה של מעל 51% באירונאוטיקס היתה מגבילה אותה בהתמודדויות על מכרזים בחו"ל בעיקר, וכן במהלכים עסקיים נוספים. באוצר סבורים כי זו איננה סיבה מספיק טובה לבצע את העיסקה עם שותף פרטי, ונושא זה ייבדק. נושא נוסף שייבדק היא החשיפה של החברה בחקירות השונות שעוברת אירונאוטיקס.

 

בכל מקרה הבדיקה לא תסתיים לפני הקמת ממשלה חדשה, ואישור העיסקה לא יובל לאישור בפני הממשלה הקיימת, גם אם יתקבלו כל האישורים הדרושים. זאת בשל היותה של העיסקה מהותית.

 

מל"ט של אירונאוטיקס מל"ט של אירונאוטיקס

אירונאוטיקס, שמנוהלת ע"י עמוס מתן, ושהיו"ר שלה הוא ידידיה יערי, מפתחת ומייצרת את כל הרכיבים הרלוונטיים לייצור כלי טיס בלתי מאויישים, ושולטת בכל שרשרת הערך של מוצריה. החברה מוכרת את מוצריה ב מ-50 מדינות, כרבע מהכנסותיה מגיעות ממשרד הביטחון ומגופים נוספים בישראל.

 

החברה מעסיקה יותר מ–800 עובדים. לאחרונה הוחלט להשעות את המנכ"ל מתן באופן זמני ממרשם היצוא הביטחוני, בכפוף לשימוע, יחד עם סמנכ"ל החטיבה העסקית מאיר ריזמוביץ', ועובד נוסף, שלא יוכלו להיות מעורבים בעסקאות מול גורמים מחוץ לישראל. האחזקה המהותית של אירונאוטיקס היא החברה הבת קונטרופ (50%), הפועלת בתחום מערכות האלקטרואופטיקה, ושוויה נאמד ב-300 מיליון שקל. במחצית השניה של המניות מחזיקה רפאל. אירונאוטיקס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x