ענקית המדדים הבריטית פוטסי שוקלת להכניס את אג"ח ישראל למדד הבינלאומי שלה
"בעקבות השיפור במצבה הכלכלי, ישראל עומדת כעת בדרגה המינימלית לכניסה למדד ה-WGBI", ציינה החברה אחרי שסיימה בחינה מקיפה של תחום חוב בריבית קבועה של מדינות העולם; לפי הערכות, הכנסת ישראל למדד תוביל לביקושים מוגברים לאג"ח ממשלתי מצד גופי השקעה בינלאומיים
- קופיקס מכרה מניות של בעלת השליטה רמי לוי ב-20 מיליון שקל
- ההורים הגזימו: הבן התגרש וההורים תבעו ממנו ומגרושתו להחזיר הלוואה שנתנו להם לרכישת בית
- אבן קיסר: המנכ"ל דגים ממנה את רינת אפרימה לסגנית נשיא לשיווק
בשוק ההון רווחות הערכות כי בשל הפרסום שיצא שלשום (א') נערכים מוסדיים וענקי השקעות בינלאומיים והם מגבירים את הביקושים לאג"ח של ממשלת ישראל. הערכות אלה מסבירות גם את הירידות בשער הדולר בתקופה האחרונה מול השקל. המטבע האמריקאי השלים נפילה חדה למדי מול השקל של 5% מאז תחילת השנה.
שלשום הודיעה פוטסי ראסל על סיום בחינה מקיפה של תחום חוב בריבית קבועה של מדינות העולם. מדובר בהליך חדש שהושק בתחילת השנה ומיועד לפי החברה להגביר את השקיפות בנוגע להכללת מדינות חדשות במדדי החברה. הדירוג החדש מעניק שלוש דרגות למדינות השונות. בין 0 ל-2. דרגה 2 היא הדרגה הגבוהה ביותר של נגישות שוק החוב של מדינה ריבונית למדדי החברה.
לפי הדירוג החדש, המדינות שנכללות במדד ה-WGBI, דורגו באופן מקדמי ברמה הגבוהה ביותר (2). מדינות בדרגה הנמוכה יותר של השווקים המתעוררים, במדד ה-EMGBI דורגו בדרגה 1. לפי הודעת החברה, אתמול ניתנה דרגת – 2 ל-3 מדינות חדשות: ישראל, הונג קונג וניו זילנד. דרגה 1 ניתנה לצ'כיה ולדרום קוריאה.
"בעקבות השיפור במצבה הכלכלי, ישראל עומדת כעת בדרגה המינימלית לכניסה למדד ה-WGBI", מציינת חברת ראסל פוטסי. לפי החברה, אם ישראל תמשיך לעמוד בקריטריונים האלה, כחלק מבחינה שתבצע החברה בין אוגוסט לספטמבר השנה, תצא הודעה מסודרת שתודיע על הצטרפותה של ישראל למדד האג"ח הממשלתי היוקרתי של החברה. עם ההודעה יצא גם לוח זמנים מפורט והדרך ליישום ההחלטה. תינתן תקופה מינימלית של חצי שנה להערכות הגופים הפיננסיים ברחבי העולם.
מדובר בהצלחה של מדיניות המאקרו של ממשלת ישראל. ההכללה במדד ה-WGBI, היא הכרה בשוק חוב ממשלתי בוגר ומפותח, נזיל מספיק כדי שמדדי דגל ישקלו את הכללתו. זרימה מסיבית של כספים מהעולם דרך האינדקסים של פוטסי ראסל, עשויה לא רק לשפר את הנזילות, אלא כאמור להגביר את הביקושים לאגרות החוב של ממשלת ישראל ודה-פקטו להוריד את עלויות הגיוס. כלומר, הפחתת תשלומי הריבית של הממשלה, תורגש בפועל על ידי אזרחי המדינה שכן היא תקל על מדיניות ניהול התקציב הממשלתית.
לא לכולם יש חדשות טובות בהודעת החברה. חברת המדדים שוקלת להוריד את הדירוג של מלזיה מרמה 2 ל-1, לראשונה מאז 2004. סין (Onshore china), כלומר עיקר הכלכלה הסינית הסגורה כיום להשקעות זרות, עשויה לעלות מדרגה 1 לדרגה 2 גם כן. גם כאן מדובר כמובן בהתפתחות דרמטית בסדרי גודל.
לפי החברה גודל השוק של החוב הממשלתי הישראלי מוערך בשווי של 50 מיליארד דולרים. ישראל מדורגת בדירוג AA- ונחשבת לכלכלה מפותחת. יחד עם ישראל כאמור עוד 4 כלכלות בדרגות נגישות שונות של פוטסי ראסל. צ'כיה (דרגה 1) עם שווי שוק של חוב ממשלתי של 42.6 מיליארד דולרים, ניו זילנד עם שווי שוק של 36.3 מיליארד דולרים ודרגה 2, דרום קוריאה (דרגה 1) ושוק חוב ממשלתי בשווי של 477.4 מיליארדי דולרים והונג קונג (דרגה 2) ושווי שוק חוב של 8.8 מיליארד דולרים.
חברת פוטסי ראסל היא חברת בת של הבורסה הלונדונית שהוקמה ב-1995. החברה עוסקת ביצירת מדדי ניירות ערך ומוצרי השקעות. לפי החברה מדדי פוטסי ראסל אומדים נכסים בהיקף של 16 טריליון דולר. מוצרי המדדים משמשים בין היתר גופי קרנות נאמנות, תעודות סל וגם כמדדי ייחוס למנהלי תיקי השקעות. מדד הפוטסי (FTSE) עצמו הוא ראשי תיבות של מדד המניות של הפיננשיאל טיימס. מדד ה-FTSE 100 נחשב למדד הדגל של הבורסה הלונדונית והוא כולל את מאה החברות בעלות שווי השוק הגבוה באותה בורסה.