מחזיקי אינטרנט זהב ובי־קום ראש בראש
המצב החדש בפירמידת בזק יוצר לחצים וחששות בקרב השחקנים, ובראשם מחזיקי האג"ח של אינטרנט זהב — החברה שבראש הפירמידה, שחייבת להם 730 מיליון שקל
המצב החדש בפירמידת בזקיוצר לחצים וחששות בקרב השחקנים, ובראשם מחזיקי האג"ח של אינטרנט זהב— החברה שבראש הפירמידה, שחייבת להם 730 מיליון שקל. עד שבוע שעבר היתה סבירות גבוהה שהם יזכו לראות את מרבית החוב כלפיהם. הם ניהלו מו"מ עם קרן סרצ'לייט למכירת אחזקתם היחידה, 52% ממניות בי־קום, שמחזיקה ב־26.3% ממניות בזק, תמורת 387 מיליון שקל, אבל החליטו לדחות את הצעת הקרן. סכום זה, ששיקף מחיר של 20 שקל למניית בי-קום, בצירוף 130 מיליון השקלים שבקופת אינטרנט זהב, היה אמור לספק למחזיקים 520 מיליון שקל מהחוב, תספורת של כ־30% ממנו.
- בזק בוחנת הנפקת מניות של 400-500 מיליון שקל
- יום אחרי הפצצה שהטילה גואטה:בי־קום קרסה, וסרצ'לייט נוטשת את אינטרנט זהב לטובתה
- בי-קום מקפיאה את התשלומים למחזיקי האג"ח
אינטרנט זהב מאיימת לתבוע את סרצ'לייט
אבל החלטת רשות ני"ע לדחות את בקשת בזק להכיר בבזק, yes ובזק בינלאומי כיחידת רווח אחת טרפה את הקלפים וסימנה את המפולת בבי־קום, שצללה לשווי שוק של 292 מיליון שקל ולמחיר מניה של פחות מ־8 שקלים. מניות אינטרנט זהב בחברה שוות עתה כ־250 מיליון שקל בלבד. סרצ'לייט, שהודיעה למחזיקי האג"ח שהיא נוטשת את המו"מ, מתכוונת לנהל מו"מ חדש, הפעם מול בי־קום, שבעצמה נקלעה למערבולת. זאת עקב הפרת קובננט של הון עצמי מינימלי בהיקף 650 מיליון שקל, שהיא מחויבת בו למחזיקי האג"ח, בשל חוב כלפיהם של 2.5 מיליארד שקל.
ל"כלכליסט" נודע שכוונת סרצ'לייט גרמה ללחץ עצום בקרב מחזיקי האג"ח של אינטרנט זהב, ובראשם בית ההשקעות מיטב דש וקרן נוקד. על רקע זה שיגר מנכ"ל אינטרנט זהב דורון תורג'מן מכתב חריף לסרצ'לייט, ובו הודיע כי כל מו"מ עם בי־קום יגרור תביעה נגד הקרן. לטענת אינטרנט זהב, סרצ'לייט — כמו מתמודדים אחרים במכרז לרכישת בזק שעלו לשלב השני — חתמה על מסמך סודיות שאוסר עליה לבצע עסקה כלשהי בניירות הערך של אינטרנט זהב, בי־קום או בזק, שלא במסגרת המכרז שנוהל ושלא באישור אינטרנט זהב. לפיכך, גם הקרנות יורק ואפולו, שממידע שהגיע ל"כלכליסט" חתמו גם הן על הסכם הסודיות, עלולות להיתקל בבעיה משפטית, אם ירצו לעשות עסקה ישירות מול מחזיקי האג"ח של בי־קום.
תורג'מן ציין במכתב את כמות המידע שסרצ'לייט נחשפה אליו והציע לקרן לחזור למו"מ עם המחזיקים של אינטרנט זהב. מקורבים לקרן אמרו כי אין כרגע מו"מ בינה לבין בי־קום, אבל ל"כלכליסט" נודע כי צד שלישי כבר העביר מסר למחזיקי האג"ח של בי־קום, ולפיו המחויבות של סרצ'לייט תופסת רק עד לפרסום הדו"חות השנתיים של בזק ובי־קום השבוע. במקרה של מגעים ישירים בין סרצ'לייט ובי־קום, עשוי הנושא להגיע לבית המשפט, כשאינטרנט זהב ונושיה יטענו לחוסר תום לב וחוסר הוגנות מצד סרצ'לייט.
אינטרנט זהב תשתמש במזומן כפיתוי לבי־קום
אבל זה אינו הדבר היחיד שממנו חוששים אנשי אינטרנט זהב ונושיה. תסריט הבלהות שלהם הוא החלטה של מחזיקי האג"ח של בי־קום לממש בעצמם, אפילו במכירה בבורסה, את אחזקתם (26.3%) בבזק. לא מדובר במהלך פשוט. בי־קום יכולה למכור כרגע רק 1.3% מהמניות האלה, שהן חופשיות. 25% הן מניות שליטה, שלמכירתן נדרש אישור מטעם משרד התקשורת, וכנראה גם אישור של בית המשפט, שם יתנגדו לכך נושי אינטרנט זהב, בטענה שלבי־קום שווי נכסי נקי חיובי.
אבל האפשרות הזו קיימת, ואם תתרחש, היא תשאיר את מחזיקי האג"ח של אינטרנט זהב רק עם המזומנים שבקופת החברה. 130 מיליון השקלים הללו הם הפיתוי שבאמצעותו ינסו באינטרנט זהב למנוע מבי־קום מהלכים כאלה. המחזיקים הגדולים של אינטרנט זהב יכולים להחליט להשתלט על המזומנים ולחלק אותם ביניהם, או לחלופין, להזרים אותם לבי־קום בגיוס ההון שזו תבצע. מדובר בסיכון שעלול להשאיר אותם בלי הכסף, אם בזק תמשיך להידרדר ובי־קום תידרש להזרמה נוספת, אבל ל"כלכליסט" נודע כי המחזיקים הגדולים באינטרנט זהב מוכנים לקחת את הסיכון.
ההצעה שלהם לנושי בי־קום והחברה תהיה כזו: הימנעו ממכירת חיסול של מניות בזק, ואנו נשתתף בהזרמת הון לבי־קום. ואכן מדובר בסכום לא מבוטל עבור בי־קום.
שתי אסיפות מחזיקים חשובות שצפויות להתקיים השבוע עשויות להצביע על הלך הרוח בשתי החברות ונושיהן: אסיפה ראשונה של נושי אינטרנט זהב היום ואסיפה של מחזיקי האג"ח של בי־קום ביום שלישי. שם גם צפויה להיבחר נציגות, שתייצג את המוסדיים הגדולים באג"ח, ילין לפידות, מנורה ואחרים.
מחזיקי אינטרנט זהב ניסו להגיע להסכמות עם הבנקים הנושים של יורוקום, המחזיקים בשליטה (51%) באינטרנט זהב, דיסקונט, הפועלים והבינלאומי, ולפיהן יזרימו הבנקים עד 75 מיליון שקל לחברה, אבל הבנקים מסרבים, בעיקר לאור המפולת בשבוע שעבר. המחזיקים יפנו השבוע לבית המשפט ויבקשו אישור להמיר חלק מהחוב, 50–100 מיליון שקל, למניות אינטרנט זהב, שיאפשרו להם להשתלט על החברה. במקרה כזה היתר השליטה בבזק יעבור מהמנהלים המיוחדים של יורוקום ליוסי רזניק, נאמן האג"ח, והיועץ המשפטי עו"ד עדי פיגל. היתר כזה, אם יינתן בידי משרד התקשורת, ישמש קלף מיקוח של אינטרנט זהב מול בי־קום. בכל אופן, כבר מסתמן קרב בין מחזיקי האג"ח של שתי החברות.
לאנשי אינטרנט זהב היתה אפשרות לקבל את הצעת סרצ'לייט במכרז, אבל אחד התנאים המתלים בהצעה שנדחתה היה עמידה של בי־קום בקובננטים שלה למחזיקי האג"ח שלה. כלומר, סרצ'לייט צפתה את המצב שנוצר בשבוע שעבר, וייתכן שהיתה נסוגה מההסכם במקרה כזה. כאמור המחזיקים הגדולים של אינטרנט זהב סבורים כי יש לקחת סיכון ולהזרים את ההון הדרוש לבי־קום - כדור אחרון בקנה שנשאר למחזיקים. זאת בתמורה להבטחה של נושי בי־קום, שיאפשרו לבזק להתאושש. אבל הבטחה כזו היא החלטה שיצטרכו נושי בי־קום לקבל ביום שלישי.