$
שוק ההון

יו"ר דיסקונט: "מאגר נתוני אשראי עלול בטווח הקצר לייצר מחנק אשראי לשכבות החלשות"

בנק דיסקונט סיכם שנת שיא עם רווח של 1.5 מיליארד שקל עם רוח גבית של עליית הדולר והכפלת הרווח בפעילות בניו יורק. הבנק הסתער על שוק המשכנתאות ואף החל להכשיר יועצי השקעות פיננסים להסבה לייעוץ משכנתא, אלא שבאשראי הצרכני, בדומה לפועלים ולאומי הוא האט את הקצב. טופילסקי אישר "מאגר נתוני האשראי יגדיל את חופש הבחירה של הקהל הטוב אך עלול להקשות על הקהל החלש יותר"

רחלי בינדמן 17:4811.03.19

רווחי שיא לבנק דיסקונטב-2018 של 1.5 מיליארד שקל – המשקפים תשואה להון של 9.3% - עלייה חדה של 19.5% לעומת 2017 אז התשואה על ההון הסתכמה ב-8.4%. על רקע התוצאות החזקות עדכן דירקטוריון הבנק את מדיניות הדיבידנד שלו מ-10% ל-15% מהרווח הנקי.

 

אלא שגם לילך אשר טופילסקי, מנכ"לית הבנק, מבינה שלא מדובר ברווח מייצג, בשנה שבה מה שדחף את הרווחיות כלפי מעלה הן רווחים חריגים לטובה של דיסקונט ניו יורק עם רווח נקי של 96 מיליון דולר, כמעט כפול מ-2017, הן בזכות סביבת הריבית והן בזכות הזינוק בדולר וברווחי פעילות הנגזרים. בין היתר הדבר סייע לעליה של 11.1% בהכנסות הריבית ל-5.5 מיליארד שקלים.

 

בשיחה עם "כלכליסט" על רקע פרסום הדוחות אמרה טופילסקי אשר "אכן היו כמה אירועים חריגים לטובה אבל עדיין התוצאות המייצגות חזקות. תוצאות ניו יורק עם רוח גבית של הדולר בהחלט חריגים לטובה, במיוחד שבדיסקונט ניו יורק כלל לא נרשמו ב-2018 הפסדי אשראי, אך מנגד צריך לזכות שהרווחיות הגבוהה הזו קוזזה בחלקה מרווחיות נמוכה יותר בחברת כרטיסי האשראי כאל על רקע ההוצאות הכרוכות בהטמעת מועדון שופרסל, והסכם השכר החדש במרכנתיל שבתמורה לויתור של העובדים על הצמדה לשכר של עובדי לאומי בהיקף של 56 מיליון שקל ותכנית פרישה שעלתה עוד 57 מיליון שקלים.

 

בהסתכלות קדימה התשואה תהיה כנראה יותר נמוכה אבל אנחנו ממשיכים לכוון לתכנית האסטרטגית להגיע ליעד תשואה של 10% בשנים 2020-2021".

 

יו"ר דיסקונט שאול קוברינסקי ו מנכ"לית דיסקונט לילך אשר טופילסקי יו"ר דיסקונט שאול קוברינסקי ו מנכ"לית דיסקונט לילך אשר טופילסקי צילום: סיון פרג''

 

בנק דיסקונט נחשב לאחד הבנקים הפחות יעילים במערכת ובשנים האחרונות עבדה טופילסקי אשר לשפר את הקשר עם העובדים ולהוביל מהלכי התייעלות ששיפרו את יחס היעילות בבנק מ-73.1% ב-2016 ל-68.2% ב-2018. ב-2018 לא נרשם שינוי משמעותי ביחס היעילות בגלל מענק לעובדים במרכנתיל על רקע חתימה על הסכם קיבוצי חדש וניתוק ממנגנון ההצמדה לשכר עובדי לאומי. בנטרול המענק יחד היעילות עמד על 66.6% לעומת 67.9% ב-2017.

 

ואמנם, המהלכים שהובילה אשר טופילסקי גרמו לכך שבין השנים 2014-2018 מספר המשרות בקבוצה קטנו ב-1,497, ירידה של 14.9% ומספר העובדים בקבוצה קטן ב-1,406 עובדים – ירידה של 13%. בין השנים 2017-2018 ירד מספר העובדים על בסיס משרה מלאה ב-4.3% ל-4,968.

 

האשראי לציבור, נטו, של הבנק גדל בשיעור של 10.8% והסתכם ב-164.8 מיליארד שקל. הבנק היה מאד אגרסיבי בשנה החולפת בתחום המשכנתאות תוך שהוא מציג צמיחה של 14% באשראי זה להיקף של 32.9 מיליארד שקל. התחרות בשוק המשכנתאות היא עזה ומתמקדת היום בעיקר בין דיסקונט, פועלים ולאומי בעוד מזרחי, השחקן הגדול במערכת הקפיא את הצמיחה שלו בתחום, מה שאפשר דריסת רגל של דיסקונט בצורה כה משמעותית.

 

ניתן לראות שלמרות שהמינוף של משקי הבית בעת נטילת משכנתא לא גדל (שיעור המימון עמד על 55% בממוצע בדומה לאשתקד) סכום ההלוואה הממוצעת לרכישת דירה עלה ל-752 אלף שקל לעומת 698 אלף שקל ב-2017 – עליה של 7.7%.

 

האשראי הצרכני ללא דיור ולא כולל האשראי דרך כרטיסי אשראי (של חברת הבת כאל) עמד על 15.3 מיליארד שקלים, עליה של כ-25 לעומת 2017 וזאת לעומת צמיחה של כ-7% בין 2017 ל-2016 על רקע החלטה של הבנק לנקוט משנה זהירות באשראי הזה בדומה למהלך דומה של לאומי ופועלים.

 

האשראי לרכבים לעומת זאת צמח בשיעור חד של 41% ל-720 מיליון שקל בזמן שהבנקים האחרים ציננו גם אותו על רקע אזהרות מצד הפיקוח על הבנקים. לצד זאת ההוצאות בגין הפסדי אשראי מסך התיק קטנו בכמעט 6% לעומת 2017 והסתכמו ב-540 מיליון שקל- 0.34% ביחס ליתרה הממוצעת של השראי לציבור – עדיין שיעור גבוה יחסית למערכת.

 

טופילסקי אשר התייחסה לנושא האשראי הצרכני ולהחלטה של הבנקים להוריד את הרגל מהגז בד בבד עם הסתערות חברות כרטיסי האשראי על התחום "הרגשנו ואפילו ב-2017 התרענו שיש הרעה ביכולת ההחזר של הלוים. בהסתכלות קדימה קשה לאמוד את ההשפעה של הפרדת חברות כרטיסי האשראי על המינוף של משקי הבית. מאגר נתוני אשראי יצא לדרך באפריל הקרוב ולאורך זמן אני מאמינה שמידע גלוי על הלווים יש בו כדי לייצר יעילות כלכלית ומחיר תואם סיכון ולהפחית סיכונים כי נותני האשראי יראו בדיוק את רמת המינוף של משקי הבית אבל בטווח הקצר עלול להיווצר מצב של אי רציפות".

 

שאול קוברינסקי, היו"ר הטרי של הבנק הצטרף וחידד את הדברים "ברגע מסויים אותו אדם שנמנה על שכבה סוציו אקונימית נמוכה ירצה לקבל אשראי חדש ואז יראו שהמינוף שלו גבוה ממה שחשבו ולא יקבל אשראי חדש ואז הוא עלול ללכת למקומות שבהם יציעו לו אשראי בריביות מאד מאד גבוהות.

 

היום אותו אדם עושה ג'אגלינג, פוזיציות המינוף שלו לא שקופות אבל מחר בבוקר הוא שקוף למוסדיים הפיננסים שלא יתנו לו אשראי. אותו אדם מצידו לא יוכל לגלגל את האשראי הזה ועלול להיחנק. מגדל הקלפים של המינוף שלו עלול לקרוס". טופילסקי אשר הוסיפה "נגלה דברים על לקוחותינו או על לקוחות חדשים והמידע החדש הזה הוא לטוב או לרע. קהל טוב, חופש הבחירה שלו יגדל ואילו הקהל החלש, יתקשה יותר לקבל אשראי".

 

ביחס למשכנתאות אמרה ושוק הדיור אמרה טופילסקי אשר "אנחנו מנהלים חיתום קפדני לפני מתן משכנתא ודואגים שיחס המינוף לא יהיה גבוה מידי, בינתיים לא רואים שום עליה במחיקות חובות וגם יש לנו בטוחה. השוק הזה מאד תחרותי וזה בא לידי ביטוי גם בריביות אבל אנחנו מאד מאמינים בשןק הזה ושהוא יתייצב סביב רמות מרווחים סבירות וממשיכים לצמוח. אנחנו עד כדי כך מאמינים בתחום שאפילו הסטנו יועצי השקעות בפיננסים והעברנו אותם קורסים להפוך ליועצי משכנתאות".

 

קוברינסקי דיבר לראשונה על המינוי שלו ליו"ר במקומו של יוסי בכר שפרש מהבנק "אני 4 שנים דירקטור בבנק והבנק לא דומה ולו ברמז לאיך שהיה לפני 4 שנים. הבנק עובד לפי תכנית אסטרטגית ברורה מאד וההנהלה מבצעת אותה בנחישות מול ועד עובדים שמבין לא פחות טוב מכל דירקטור לאן הולכת התעשייה הזו וההנהלה מצליחה לרתום את העובדים להצלחה משותפת. כשהייתי בתחילת דרכי והלכתי לתחום התעשייה תמיד הסתכלתי על הבנקאים האלה במסעדות בלונדון ואמרתי 'איזה אידיוט אני שאני על רצפת הייצור והם חוגגים' אבל בסופו של דבר אין הבדל בין העובדים גם בתעשיה וגם בפיננסים – צריך לדעת לגעת באנשים".

 

סך כל ההון של הבנק ליום ה-31 בדצמבר 2018, צמח בשיעור של 10% מתחילת השנה, והסתכם בסך של 17.7 מיליארד שקל, לעומת 16.1 מיליארד שקל בשנת 2017. יחס ההון העצמי רובד 1 ליום 31 בדצמבר 2018 הגיע לשיעור של 10.24%, יחס כיסוי הנזילות עמד על 124.8% ויחס המינוף עמד על 6.9%.

 

לאור התוצאות, המשך המגמה החיובית ובהתאם למדיניות שנקבעה, החליט הדירקטוריון על חלוקת דיבידנד בשיעור של 15% מהרווח הנקי במקום 10% עד כה.

 

זרוע החיתום ובנקאות ההשקעות של דיסקונט – דיסקונט קפיטל בניהולה של הילה חימי רשמה ירידה חדה ברווח הנקי שהסתכם ב-71.5 מיליון שקל – 61.7% פחות מ-2017, על רקע שנה חלשה וקיפאון בכל ענף החיתום.

 

עלות שכרה של לילך אשר טופילסקי עמדה על 3 מיליון שקל (לעומת 2.5 מיליון שקל ב-2017). מנכ"ל דיסקונט ניו יורק אורי לוין, נהנה משכר יותר מכפול שעמד על 7.3 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x