מחלוקת בין הרגולטורים: רבע או חצי ממניות כלל ביטוח - מה גודל אחזקתה של אי.די.בי פתוח?
רשות שוק ההון חייבה את אי.די.בי למכור מדי חודש 5% ממניות חברת הביטוח, אי.די.בי ביצעה עסקאות החלף (סוואפ), אך רשות ני"ע טוענת שהן לא מכירה אמיתית. לתפיסת רשות ני"יע שיעור האחזקה עומד על 54.2% ולדעת רשות שוק ההון הוא 25.3% — אז מי צודקת?
האם אי.די.בי פתוח תיאלץ למכור שוב מניות של כלל ביטוח? זאת לאחר שרשות ניירות ערך, בראשות ענת גואטה, קבעה בעמדה משפטית כי לא תכיר בעסקאות הסוואפ (החלף) שביצעה החברה, בהובלתו של אדוארדו אלשטיין, כעסקאות מכר אמיתיות.
- אלשטיין מתניע את עסקת בעלי העניין בכלל ביטוח
- דסק"ש בדרך לבקש היתר שליטה בכלל ביטוח
- אי.די.בי מכרה בשוק 5.5% נוספים מהחזקותיה בכלל ביטוח
בשנתיים האחרונות מכרה אי.די.בי מניות כלל ביטוח באמצעות עסקאות החלף בהיקף של 28.9% מאחזקותיה, דבר שהותיר בידיה אחזקה של 25.3% בלבד — ומתוכה 20.3% מוחזקות בידי הנאמן משה טרי. זאת בעקבות דרישת רשות שוק ההון מהחברה למכור מדי רבעון כ־5% מאחזקותיה, לאחר שסירבה להעניק לאי.די.בי היתר שליטה בכלל. ברשות ני"ע הבהירו כי יראו עסקאות החלף כאילו המוכר והקונים בצד השני של העסקה מחזיקים יחד במניות.
היום פרסמה אי.די.בי התייחסות לעמדתה של רשות ני"ע, ובה נאמר כי "החברה מבהירה, בקשר לעמדת הרשות, כי על פי תנאיהן של עסקאות החלף אין לה ידיעה באשר לזהות הרוכשים". עוד הבהירה אי.די.בי פתוח כי "בהתאם לעמדת הרשות, ולמען הזהירות, מודיעה החברה כי היא נחשבת (על פי עמדת הרשות) כמחזיקה בכ־54.2% מהון המניות המונפק והנפרע בכלל עסקי ביטוח, כאשר ביחס לכ־28.9% החברה נחשבת כמחזיקה ביחד עם צדדים שלישיים אשר זהותם אינה ידועה לה, וזאת בהתאם לתנאיהן של עסקאות ההחלף".
לכאורה נוצר מצב אבסורדי, שבו לפי עמדת רשות ני"ע אי.די.בי עדיין מחזיקה ב־54.2% מכלל ביטוח, ועל פניו לא מכרה כנדרש את אחזקותיה על פי דרישת רשות שוק ההון. בדצמבר האחרון הגיע הממונה על שוק ההון משה ברקת להסכמות עם אי.די.בי, ולפיהן תחדל החברה לבצע עסקאות סוואפ, שכן גם הוא תפש אותן כעסקאות מלאכותיות. אך הממונה לא התייחס לעסקאות שנעשו בעבר, כך שלכאורה הכיר בהן וראה באי.די.בי כמחזיקה בפועל בכלל בשיעור של 25.3% בלבד.
כעת מציגה רשות ניירות ערך עמדה ברורה גם לגבי עסקאות העבר כך שבעיניים שלה אידיבי מחזיקה 54.2% מכלל – התייחסות שרלוונטית למשל להיקף אחזקות הציבור לצורך הכללת מניית כלל במדדי הבורסה המובילים. לעומתה, על פניו, רשות שוק ההון מציגה גישה אחרת ומכירה בעסקאות העבר.
מרשות שוק ההון לא נמסרה תגובה.