ירון דוחף את הדולר בשוק המקומי - פאוול מוריד את הדולר בשווקים העולמיים
מזרחי טפחות: "החלטת הריבית והתחזית החדשה משדרות תוואי זהיר, איטי ומדורג יותר"; הדולר עולה ב-0.4% ל-4.25 שקלים; גוברת הציפיה בשווקים הגלובאליים לבלימת העלאות הריבית של הפד - היורו מטפס ב-0.7% ל-1.147 דולר
בנק ישראל הותיר היום אמנם את הריבית ללא שינוי, אך התחזית השמרנית מאד שהציג מורידה את ערכו של השקל מול הדולר בשוק המקומי - בניגוד מוחלט למגמת ההיחלשות של המטבע האמריקאי בשוק העולמי. הדולר עולה ב-0.4% מול השקל ונסחר ב-3.70 דולר, היורו מטפס ב-0.6% ל-4.25 שקלים.
בעולם נרשמת נסיגה משמעותית בערכו של הדולר - גורמים בשווקים מייחסים את המגמה להערכות לפיהן הפד יוותר על העלאות ריבית נוספות בסבב ההעלאות הנוכחי - או לפחות יצמצם אותן באופן מהותי. היורו מטפס ב-0.7% ל-1.147 דולר, הפאונד מתחזק ב-0.3% ל-1.276 דולר ובמקביל יורד הדולר מול הפרנק השוויצרי ב-0.6% ונסחר ב-0.98 פרנק.
- הנגיד אמיר ירון: "בשנתיים הקרובות תהיה עלייה הדרגתית וזהירה של הריבית"
- פאוול: "הפד עשוי לבצע שינוי במדיניות, נבחן בסבלנות את ביצועי הכלכלה"
- הדשא של השכן ירוק יותר: המוסדיים העדיפו את ארה"ב על חשבון ישראל
תחזית זהירה של בנק ישראל
בנק ישראל, לראשונה בהובלת הנגיד החדש אמיר ירון, הותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25%. כך נאמר בין היתר בהודעת הבנק: "סביבת האינפלציה התייצבה מעל לגבול התחתון של היעד, אף שמדד נובמבר ירד ב-0.3% והיה נמוך מעט מהצפוי. בששת החודשים האחרונים נעה האינפלציה השנתית בין 1.2% ל-1.4%. בחודשים הקרובים צפויה האינפלציה לנוע סביב הגבול התחתון של היעד, וחטיבת המחקר צופה אינפלציה של 1.3% בארבעת הרבעונים הבאים".
לדברי עופר קליין, קליין ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, בהודעת הריבית הודגש שהוועדה מעריכה שתוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר.
"במסיבת העיתונאים נגיד הבנק הדגיש שרוב הסיכונים לתחזית נוטים כעת כלפי מטה. מתווה העלאות הריבית שהוצג נמוך מהתחזיות הרווחות בשוק. "חטיבת המחקר פרסמה את תחזיותיה המעודכנות. כפי שצפינו, התחזיות ל-2019 עודכנו קלות כלפי מטה ל-3.4% והאינפלציה ל-1.3%. בעקבות זאת תוואי הריבית החזוי של חטיבת המחקר נשאר על 0.5% בסוף הרבעון השלישי של השנה, בדומה להערכתנו ונמוך מהציפיות בשווקים הפיננסים", אמר קליין.
רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה במזרחי טפחות, מזהה גם הוא שינוי ברוח הדברים של הבנק המרכזי. "ניתן להבחין כי בנק ישראל מאמץ גישה זהירה יותר. הוא חוזר על הערכתו שתוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר, באופן שיתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תייצב בסביבת מרכז תחום היעד, ובפעילות הכלכלית. זו אמירה כללית למדי. כמו כן הוסיף אמירה לגבי ירידת המומנטום, התנודתיות הגבוהה וחוסר הוודאות בחו"ל. בשונה מההודעה הקודמת, מעריך בנק ישראל כי הצמצום המוניטארי בחו"ל יאט ולא יימשך כמתוכנן. גישה זו אמורה לשאת חן אצל השווקים".
"החלטת הריבית והתחזית החדשה משדרות תוואי זהיר, איטי ומדורג יותר מבעבר ולכן אמורות לתת רוח גבית לשוקי המניות ואיגרות החוב ומנגד עשויות לפעול לפיחות השקל", הוסיף מנחם.
מוקדם יותר נרשמה התחזקות בשקל היציג, על רקע ההודעה של משרד האוצר מאתמול לפיה עמד ביעד הגירעון שקבע ל-2018. הדולר נסוג ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.694 שקלים - רמתו הנמוכה מאז אמצע נובמבר. היורו נחלש ב-0.4% מול מקבילו הישראלי ושערו היציג נקבע על 4.227 שקלים.