"לאלכס שניידר אין שום כוונה למכור את המניות במישורים"
מקורבים לשניידר, אחד מבעלי השליטה בחברת הנדל"ן, מודים כי ניהל מו"מ למכירת מניותיו לשותפו גיל בלוטרייך — אך חזר בו. החברה נאלצה אתמול לדווח על מלוא פרטי הסכסוך היצרי בין השניים, לאחר חשיפת כלכליסט
"לאלכס שניידר אין שום כוונה למכור את מניותיו". כך טוענים מקורבים לאחד משני בעלי השליטה (37%) בחברת הנדל"ן מישורים, הנסחרת בבורסת תל אביב. הסכסוך בינו לבין בעל השליטה השני, גיל בלוטרייך, פרץ בשבוע שעבר — ופרטיו נחשפו אתמול ב'כלכליסט'.
- המחלוקת בין שניידר ובלוטרייך הובילה את מישורים לרשימת מעקב עם השלכות שליליות
- השותפות במישורים התפוצצה: אלכס שניידר וגיל בלוטרייך פנו לעורכי דין
- הכביסה המלוכלכת במישורים: האשמות הדדיות בפלילים
"שניידר שמח מאוד מביצועי ההנהלות של מישורים והחברה־הבת (50%) סקייליין אינווסטמנטס, שמעולם לא היו במצב טוב יותר", אמרו המקורבים לשניידר, שגם הודו כי הוא ניהל מו"מ קצר עם בלוטרייך למכירת מניותיו, אבל בסופו של דבר סירב למכור אותן.
"המחלוקת של שניידר עם בלוטרייך היא על המנהלים, סמנכ"לי הכספים ומנכ"ל סקייליין, בלייק לאיין, שבלוטרייך רוצה לפטרם, בעוד שניידר תומך בהם לחלוטין. סקייליין הציגה תוצאות שיא, ושניידר לא רואה דרך אחרת מלבד להביע בהם תמיכה", הם הוסיפו.
במסגרת חלופת מכתבים בין עורכי הדין של שניידר ובלוטרייך, שייסד את מישורים, עולה כי האחרון מעוניין לפטר את מנכ"ל סקייליין. באחד ממכתבי התשובה שהוא שיגר לשניידר ציטט בלוטרייך את שניידר כמי שאמר "הוא יפוטר על גופתי המתה". המכתבים המלאים של עורכי הדין נחשפו אתמול בדיווח של מישורים לבורסה — שבוע לאחר שדיווחו על עצם הסכסוך ביניהם, מבלי לפרט את סיבותיו.
שניידר מאשים את בלוטרייך בניפוח הכנסות אתר הנופש, כדי לנפח את השווי של מישורים ולגרום בכך לשניידר לרכוש את אחזקותיו בחברה במחיר מנופח.
המכתב ששיגר שניידר לבלוטרייך ב־15 בנובמבר היה יריית הפתיחה במערכה בין השניים. במכתב הוא האשים את בלוטרייך בפעולות פסולות וברישום כוזב במסמכי תאגיד, על דרך הצגת הוראות השיווק בכפר הנופש והסקי הורסשו. שניידר רמז כי בלוטרייך הנפיק שוברי כניסה 'פיקטיביים' לאתר הסקי, שבעקבותיהם רשמה החברה הכנסות שניפחו את שוויה, אף שאלה לא נוצלו. על כך השיב בלוטרייך כי "מנכ"ל סקייליין בלייק לאיין פועל בסקייליין כזרועו הארוכה של אלכס שניידר, שמשמש כדירקטור צללים בחברה".
רכש קמינים מחברה בשליטתו
במרכז הפרשה עומדת רכישת הקמינים, בהיקף של 300 אלף דולר שקנדי, שסקייליין רכשה בנובמבר 2017. אלה נרכשו מחברת ברביקיו וורלד (Barbeque World), ששניידר הוא בעל השליטה בה, והמנכ"ל לאיין הוא בעל מניות ודירקטור בה.
בלוטרייך מאשים כי שניידר ולאיין לא גילו לדירקטוריון החברה כי ברביקיו וורלד בבעלותם, לא חשפו את עצם היותם שותפים עסקיים בעלי היכרות ארוכת שנים וכי מדובר בעסקת בעלי עניין עם פוטנציאל לניגוד עניינים. "לאיין אף הסתיר את הדבר בתצהיר בעלי עניין שעליו חתם הן בעת מינויו לתפקיד, והן פעם נוספת בשלהי 2017", מאשים בלוטרייך.
מקורבי שניידר אמרו כי העסקה שבמסגרתה נרכשו קמינים לאתר הנופש הורסשו (Horseshoe) של סקייליין בקנדה מחברה ששניידר הוא הבעלים שלה, דווחה במלואה בידי סמנכ"לי הכספים של החברה, הקודם והנוכחי. הם גם הוסיפו כי הרכישה חסכה לחברה יותר מ־120 אלף דולר קנדי.
במכתב ששלח שניידר, באמצעות עו"ד דורי קלגסבלד, נכתב כי "באחרונה התבררו למרשי עובדות שונות, המצביעות כי פעלת, ואתה ממשיך לפעול, בענייני החברה הציבורית, תוך הפרת חובותיך כדירקטור וכבעל שליטה, בניגוד לחוק החברות הציבוריות. הפעולות פגעו בחברה וגרמו לה ולי נזקים משמעותיים. בחלק מהמקרים הפעולות עולות כדי עבירה פלילית של רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד".
שניידר מוסיף ומאשים את בלוטרייך ב"דיווח מטעה וכוזב בדו"חות השנתיים של 2017 של מישורים וסקייליין על היקף המשרה שלך (100%) באותן חברות". שניידר טוען כי בלוטרייך אינו עובד בפועל ב־100% משרה, ולפיכך עליו להחזיר כספים שקיבל מהחברה כהוצאות אש"ל וכספים אחרים שמשך, לדברי שניידר, שלא כדין.
שניידר מוסיף וטוען כנגד בלוטרייך כי "פעולותיך באתר הנופש הורסשו ניפחו את הערכת השווי של הנכס ואת שוויה של החברה הציבורית. מצגי שווא אלה גרמו למרשי להתקשר עמך בעסקת מכירת מניות של החברה הציבורית". למכתב צורפה תכתובת עבר בין שניידר לבלוטרייך, שבה היתנה בלוטרייך את ביצוע העסקאות להכנסת שניידר ללברה "בבדיקה של בלוטרייך מול עו"ד ישראלי, ובדיקה כזו נערכה ולא נמצאה בעיה.
מרשי ביקשני לנסות ולהגיע עמך להסכמות בדבר פיצוי או סעדים אחרים המגיעים למרשי או לחברה. אם הסכמות לא יושגו תוך 14 יום משליחת המכתב, ננקוט נגדך צעדים משפטיים".
בלוטרייך השיב ב־21 בנובמבר, באמצעות עו"ד ברקמן, כי "שניידר מנסה להלך אימים על בלוטרייך, שייסד את החברה לפני 28 שנה ומאז פועל ללא רבב למען מישורים. בלוטרייך לא ייכנע לדרישות סחטניות של מי שבא זה מכבר למישורים, ופועל בשיטות של אלימות ואיומים".
במכתב ששלח בלוטרייך נטען כי דווקא שניידר הוא זה שמעורב בחשד לביצוע עבירות ני"ע. "חרף העובדה ששניידר לא מונה ולא הוסמך מעולם לתפקיד כלשהו במישורים, או להיות מעורב בניהולן היומי של סקייליין ומישורים, הרי שבאמצעות פונקציונרים במישורים ובסקייליין, הנאמנים לו, הוא מתערב באופן פעיל ופסול בניהולן השוטף של החברות. התברר לנו כי הוא מקבל דיווחים שוטפים ומידע מלא על התנהלותן ועסקיהן, לעתים עוד לפני דיון כלשהו באורגנים של הקבוצה".
בלוטרייך האשים את לאיין בכך שלעתים העביר לשניידר מידע, שאותו לא העביר לבלוטרייך עצמו, המשמש יו"ר סקייליין, או שהעביר את המידע באיחור. "לאיין, שמונה בהמלצת שניידר, לא גילה בעת מינויו, וכך גם שניידר, את היותם שותפים עסקיים ואת הקשרים ארוכי השנים ביניהם.
"לאיין משמש כזרוע ארוכה של שניידר, במקום לפעול לטובת סקייליין ובעלי מניותיה. שניידר הוא דירקטור צללים ואחראי באחריות מלאה לנעשה בקבוצה, ופועל תוך החזקת מידע פנים", טוען בלוטרייך, שמאשים את שניידר ולאיין ב"הולכה בכחש של סקייליין בעסקת הקמינים".
דירקטוריון מישורים שכר את שירותיו של משרד עו"ד פירון לתת חוות דעת על התנהלות מנכ"ל סקייליין בעסקת התנורים, ששניידר טוען כי אושרה כדין וניתן בה גילוי.
בחוות הדעת של פירון נכתב כי "המנכ"ל הביא את החברה להתקשר בעסקה שהיתה אמורה להיות מאושרת על פי הוראות הפרק החמישי לחוק החברות, תוך יצירת מצג כי מדובר בהתקשרות במהלך עסקיה הרגיל של החברה.
"לעמדתנו המשפטית, החשש מפני ניצול כוחו של המנכ"ל לטובתו שלו מעמידה בספק את אינטרס החברה באישור העסקה ומחייבת דיון מחודש בה. לאור זאת, בפני דירקטוריון החברה עומדות מספר אפשרויות. נדגיש כי לעמדתנו המשפטית, לאור הנסיבות וחומרת המעשים, מוצע לנקוט באפשרות המחמירה ביותר, קרי פיטורין של המנכ"ל והפסקת עבודתו בחברה, או לסיום חוזה ההתקשרות עמו".
המסקנה של פירון, בחוות הדעת שאותה הזמין בלוטרייך, היא כי דירקטוריון סקייליין צריך לפטר את המנכ"ל. משרד עורכי הדין של מישורים, מטרי־מאירי ושות', קבע בחוות דעת נגדית לזו של פירון, כי מנכ"ל סקייליין צריך להישאר בתפקידו.
רשות ני"ע התעכבה בשבוע
שבוע חלף מאז שמישורים וסקייליין דיווחו לבורסה על הסכסוך בין בעלי השליטה, מבלי לפרט את מהותן, ורק אתמול, אחרי הפרסום ב"כלכליסט", נכנסה רשות ניירות ערך לתמונה. הרשות פנתה למישורים לקבל הבהרות, אף כי פנייה כזו היתה צריכה להיעשות בצאת הדיווח הראשוני, ולא אחרי שהפרטים דולפים לתקשורת.
יצוין כי בדו"חות סקייליין לרבעון השני צוין כי במהלך עריכתם עלה חשש להערכת השווי לקרקעות באתר בלו מאונטיין של החברה. לבקשת ועדת הביקורת הוזמנה הערכת שווי חדשה בידי מעריך אחר, ועל בסיסה נקבעו נתוני הדו"חות. הערה זו בדו"חות מבהירה כי הרשות כבר התנהלה מול סקייליין, ולכן העובדה שנמנעה מלפנות לחברה עד כה בעניין הסכסוך תמוהה אף יותר.
פנייה של הרשות ביום הדיווח הראשוני, לפני שבוע, היתה יכולה לחשוף בזמן לעיני המשקיעים את עומק ההאשמות בין השותפים ואת החשדות לניפוח הוצאות והעלמת עיסקאות בעלי עניין.
מניית מישורים ירדה אתמול ב־2.7% בבורסת תל אביב ומניית סקייליין ירדה ב־2.3%.
בעקבות ההאשמות ההדדיות בין בעלי השליטה המשותפים הוחלט כי מישורים תמנה ועדה שתבדוק את הטענות הצדדים.