בלעדי לכלכליסט
הכביסה המלוכלכת במישורים: האשמות הדדיות בפלילים
גיל בלוטרייך מאשים את אלכס שניידר כי רכש תנורים לכפר סקי של סקייליין בקנדה מחברה שבשליטתו, מבלי לחשוף מידע זה. שניידר, מצדו, מאשים את בלוטרייך כי ניפח את הוצאות השיווק של אותו אתר סקי — וכך גם את שווי מישורים — וגרם לו להפסד
חברת הנדל"ן מישוריםאמנם הודיעה בשבוע שעבר על הסכסוך בין שני בעלי השליטה בה, המייסד גיל בלוטרייך ושותפו היהודי־קנדי ומבעלי מכבי ת"א בעבר, המיליארדר אלכס שניידר, אולם מבלי לחשוף את הרקע שהוביל לקרע. "כלכליסט" חושף הבוקר את ההתרחשויות מאחורי הסכסוך המר, שקרוב לוודאי יוביל לבדיקה או לחקירה של רשות ני"ע על הנעשה בחברה.
- המחלוקת בין שניידר ובלוטרייך הובילה את מישורים לרשימת מעקב עם השלכות שליליות
- השותפות במישורים התפוצצה: אלכס שניידר וגיל בלוטרייך פנו לעורכי דין
- מישורים בתנופת רכישות: קונה מרכז מסחרי בווירג'יניה ב-38 מיליון שקל
בדיווח לבורסה נמסר כי "התגלעו מחלוקות שונות, בין היתר בקשר למעורבות כל אחד מבעלי השליטה בחברה ובחברות־הבנות, וכן היתה חלופת מכתבים בין עורכי הדין של בעלי השליטה. בשלב זה אין ביכולתה של החברה להעריך את השפעתן של המחלוקות והטענות על החברה, על החברות־הבנות ועל השליטה בחברה".
הסיפא של ההודעה מרמזת לנושא המחלוקת, והיא קשורה בחברה־הבת סקייליין אינווסטמנטס, הפועלת בתחום המלונאות והנדל"ן למגורים בארה"ב וקנדה ונסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של 455 מיליון שקל. בין דירקטוריון סקייליין, שמושפע ככל הנראה משניידר, והמנכ"ל של סקייליין בלייק לאיין (Blake Lyon), לבין דירקטוריון מישורים שוררים חילוקי דעות והוטחו האשמות מהותיות. מישורים מחזיקה ב־49% מסקייליין, וביתרת המניות מחזיקים הכשרת הישוב של עופר נמרודי (20%), הציבור (25%), בלוטרייך 2.6%, שניידר 1.5% והמנכ"ל לאיין 1.2%.
לכלכליסט נודע שמנכ"ל סקייליין לאיין עומד במרכז הקרע בין שני הצדדים, שכן לבלוטרייך נודע רק בחודשים האחרונים כי הוא שותף של שניידר בעסקים בקנדה ומקורב אליו. סקייליין רכשה תנורי חימום בהיקף של 300 אלף דולר קנדי (כ־850 אלף שקל) מחברה מקומית בשם B.B, ובדיעבד התברר כי השליטה בה (כ־80%) מוחזקת בידי שניידר, וכי גם לאיין מחזיק במניות בחברה ומשמש בה כדירקטור. עסקה מסוג זה מחייבת דיווח כעסקת בעלי עניין ומעמידה את מנכ"ל סקייליין שביצע אותה בחשש לניגוד עניינים.
מימין: אלכס שניידר וגיל בלוטרייך | צילום: גלעד קוולרצ'יק, באדיבות ONE |
בלוטרייך האשים את שניידר כי אף שחלק מהתשלומים עבור התנורים כבר הועברו ל־B.B, שניידר ולאיין לא שיתפו את מישורים ואת דירקטוריון סקייליין במידע על זיקתו לחברה שממנה נרכשו. בלוטרייך טוען כי שניידר היה מחויב לדווח לסקייליין על השליטה שלו בחברה המוכרת.
התנורים הוזמנו כבר לפני כשנה, ושניידר ולאיין טוענים כי העסקה אושרה כדין בידי ועדת הביקורת ודירקטוריון סקייליין לפני כחודשיים. שניידר, לאיין ודירטקוריון סקייליין מחזיקים בחוות דעת של משרד עורכי דין, הקובע כי הפעולות שלהם היו כשרות, וכי מדובר בעסקה לא מהותית לחברה.
בלוטרייך ביקש לפטר את לאיין מתפקידו, בהתבססו על חוות דעת משפטית של אחת מפירמות עורכי הדין המובילות בישראל — ככל הנראה פירון ושות' - שבה נקבע כי יש לפטר את המנכ"ל מיידית, מאחר שהפר את חובת האמונים שלו כלפי החברה, שכן היה מחויב לדווח לדירקטוריון על העניין האישי שלו ב־B.B. שניידר התנגד לפיטורי מנכ"ל סקייליין והודיע כי יעמוד על רגליו האחוריות ולא יאפשר פיטורים אלה. בלוטרייך גם מאשים את לאיין בנקיטת פעולות שנועדו לעקוף את סמכויותיו כיו"ר סקייליין, ומדובר בעיקר בסמכויות חתימה על הוצאות כספיות בחברה.
עוד נודע כי שניידר דורש מבלוטרייך פיצוי כספי, אך היקפו אינו ידוע. הוא מאשים את שותפו בדיווחים כוזבים של החברה והחברה־הבת, שפגעו בה והסבו לשניידר, לטענתו, נזקים כספיים. שניידר מאשים את בלוטרייך בהצגת הוצאות שיווק מטעות לאתר הנופש בקנדה Horseshoe Resort, ששייך לסקייליין. מדובר באתר סקי בסמוך טורונטו ובו 140 חדרים ואגם מלאכותי. שווויו האתר בספרי סקייליין עומד על 54 מיליון דולר קנדי, והוא מניב לחברה NOI (הכנסות תפעוליות נטו) של 4.2 מיליון דולר קנדי בשנה.
שניידר טוען כי בלוטרייך ביצע פעולות ש"ניפחו" את שווי אתר הסקי - גם באמצעות שוברי כניסה שונים שהנפיק המקום - ואיתו גם את השווי של מישורים, ובכך גרם לו, לשניידר, לשלם מחיר מופקע עבור מניות מישורים שרכש, ככל הנראה בסבב הרכישה השני שלו. מקורבים לחברה אומרים כי נראה ששניידר מבקש כי בלוטרייך ירכוש ממנו את המניות שלו במישורים לפי מחיר של 11.5 שקל למניה - הגבוה בכ־30% מהמחיר שבו הוא רכש אותן.
שניידר השקיע לראשונה במישורים בסוף 2015, כשרכש 21% מהמניות לפי מחיר של 6 שקלים למניה. בנובמבר 2016 הוא הגדיל את אחזקתו ב־16% נוספים, שאותם רכש מבלוטרייך תמורת 45 מיליון שקל ולפי מחיר של 9.5 שקלים למניה. בכך נהפך שניידר לשותפו של בלוטרייך לשליטה עם 37% מהמניות לכל אחד. עם הצטרפות שניידר לשליטה במישורים חתמו השניים על הסכם שליטה משותפת, הכולל גם הסדרים לגבי אופן הצבעתם באסיפות החברה, מינוי דירקטורים ופעולות נוספות.
בלוטרייך טוען עוד כי שניידר, שאינו מכהן בתפקיד רשמי כלשהו בחברה, משמש מעין "דירקטור צללים" באמצעות בעלי תפקידים שונים במישורים ובסקייליין, ובראשם המנכ"ל לאיין. בלוטרייך טוען כי אותם אנשים נאמנים לשניידר, וכך הוא מעורב באופן פעיל בניהול השוטף של החברות ומקבל דיווחים שוטפים על האירועים, שאף חושפים אותו למידע פנים.
בלוטרייך דוחה על הסף את טענותין של שניידר על התנהלות לקויה בקשר עם אתר הסקי בקנדה, וטוען כי הוא משדר מסרים מאיימים במטרה לפגוע בקבוצה.
בלוטרייך הסתכסך לפני כשנה עם עופר נמרודי והכשרת הישוב, שטענו כי הוא מקפח אותם כבעלי מניות מיעוט - סכסוך שהסתיים בפשרה. אבל הסכסוך הנוכחי נראה מהותי וחריף הרבה יותר, וצפוי כנראה להוביל להתערבות של רשות ני"ע.
מניית מישורים נסחרת כיום במחיר של 6.16 שקל, לאחר שירדה מתחילת השנה ב־30%. לפיכך, המחיר ששניידר דורש מבלוטרייך, לטענתו, הוא כמעט כפול ממחיר המניה בשוק. שניידר עצמו מופסד כיום כ־20 מיליון שקל על השקעה של כ־90 מיליון שקל בחברה. סקייליין רשמה מתחילת 2018 הכנסות של 450 מיליון שקל, עלייה של כ־40% לעומת התקופה המקבילה. אולם שלושת הרבעונים הסתיימו בהפסד של 2 מיליון שקל לעומת רווח של 6.5 מיליון שקל בתקופה המקבילה.