שחור אבל לא זהב: מדוע הנפט איבד 25% מאז אוקטובר?
עלייה בקצב מהיר מהמצופה בייצור בארה"ב, ונצאולה ולוב - לצד הקלות בסנקציות כלפי אירן, שלחו את הנוזל השחור לירידות שמזכירות במידה רבה את המשבר שחוותה התעשייה ב-2014
- קובי מימון פותח סדק להשתלטות עוינת על אקויטל
- הנפט צלל ב-7% ל-55.7 דולר לחבית - שפל של כמעט שנה
- רבעון מוצלח בברזיל דחף את ה-NOI של גזית גלוב
הירידות הללו, שמזכירות במידה רבה את המשבר שחוותה התעשייה ב-2014, אז צנחו מחירי הנפט, מהוות גורם מרכזי לדאגה עבור המדינות החברות בקרטל אופ"ק, שהכלכלות שלהן תלויות בהכנסות ממכירת נפט. בעקבות זאת, מוקדם יותר החודש הודיעה סעודיה – הנציגה החזקה ביותר בקרטל – כי בכוונתה לצמצם את התפוקה בחצי מיליון חביות ביום, וזאת בניסיון להעלות מחדש את המחירים.
Oil prices getting lower. Great! Like a big Tax Cut for America and the World. Enjoy! $54, was just $82. Thank you to Saudi Arabia, but let’s go lower!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 21, 2018
אולם, ההכרזה הזו הובילה לתגובה נזעמת מצידו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהגיב יום לאחר מכן בהודעה בטוויטר: "נקווה שסעודיה ואופ"ק לא יצמצמו את תפוקת הנפט. מחירי הנפט צריכים להיות נמוכים בהרבה בהתבסס על ההיצע!" האנליסטים מעריכים כי דבריו של טראמפ עזרו להוריד את המחירים, שכן הוא יצר ספקות לגבי הנכונות של אופ"ק לצמצם את התפוקה.
מה הסיבות לירידת המחירים?
עם זאת, ישנן סיבות נוספות לירידות הללו במחירי הנפט. ביוני האחרון כשנציגי המדינות היצרניות הגדולות נפגשו בוינה, החששות העיקריים נגעו לאפשרות של עליית מחירים ולשאלה האם ההיצע יעמוד בביקושים. החלטתו של טראמפ לסגת מהסכם הגרעין עם איראן ולהטיל מחדש סנקציות על המדינה, גרמה לכך שכמות גדולה של נפט מאחת היצרניות הגדולות הוצאה מחוץ לשוק.
לאורך הקיץ, הסעודים ויצרניות אחרות, שהגבילו את התפוקה מאז 2017, פתחו מחדש את הברזים וזאת כדי להרגיע את חששות הצרכנים ולרצות את טראמפ. אמנם נראה שהיו פעילים מדי. בינתיים הסוחרים העבירו את ההתמקדות שלהם מהנעשה באיראן לנושאים אחרים, ביניהם השאלות האם מלחמת הסחר המתפתחת בין ארה"ב וסין והעלאת הריביות יפגעו בצמיחה הכלכלית העולמית ובביקוש לנפט.
בו זמנית, הייצור בארה"ב גדל בקצב מהיר מהמצופה. עליות מפתיעות נוספות נרשמו גם בלוב, זאת על אף מצב המלחמה המתמשך במדינה, ובוונצואלה שמתמודדת עם משבר כלכלי עמוק. האנליסטים מסבירים כי מאגרי הנפט ברחבי העולם מתחילים לעלות מחדש, ומעוררים את החשש לעודף ייצור נוסף.
כיצד השפיעו הסנקציות על איראן?
ההשפעה של הסנקציות האמריקאיות שנכנסו לתוקף בתחילת החודש על התפוקה האיראנית הייתה פחותה מכפי שהעריכו במקור האנליסטים, אך ייתכן שמראש התחזיות היו שליליות מדי. אחת הסיבות להשפעה המתונה יחסית על הייצור היא ככל הנראה הפטורים הזמניים שהעניק ממשל טראמפ ללקוחות הנפט הגדולים ביותר של איראן, ביניהם סין, הודו ויפן, שמורשים להמשיך ולרכוש לעת עתה נפט מהמדינה.
"השוק הופתע למדי מעצם הענקת הפטורים", הסביר האנליסט האיראני הומיואן פלקשאי (Homayoun Falakshahi) מחברת המחקר ווד מקנזי. לדבריו, הענקת הפטורים ליפן ולדרום קוריאה, שהפסיקו לרכוש נפט איראני לפני כניסת הסנקציות לתוקף, הפתיעה במיוחד. יש בכך לרמוז כי לממשל היה חשוב יותר לשמור על מחירים נמוכים עבור הצרכנים האמריקאיים מאשר להפעיל לחץ על איראן. נראה שהאסטרטגיה פועלת. מחיר הדלק בארה"ב עמד אתמול על 2.61 דולר לגלון, זאת לעומת 2.85 דולר בחודש שעבר.
אילו גורמים ישפיעו על המחירים בשבועות הקרובים?
בתחילת דצמבר מתוכננת פגישה של מדינות אופ"ק, רוסיה ויצרניות גדולות נוספות בווינה. לפי האנליסטים יופעל לחץ רב עליהם לפעול להעלאת מחירים. ההערכות הן שיוחלט על קיצוצים בתפוקה של סביבות מיליון חביות ביום, המייצגים כ-1% מכלל האספקה העולמית.
אין ספק שהסעודים יוכלו לעמוד בקיצוצים ברמה הזו. אחרי הכל, הם העלו את הייצור בקרוב ל-70 אלף חביות ביום לעומת התפוקה הממוצעת ב-2017.
אולם, סעודיה קרוב לוודאי שתרצה לחלוק בנטל. אך האנליסטים מאמינים שהיא תתקשה לשכנע מדינות כמו רוסיה או עיראק להצטרף לקיצוצים. הסעודים גם יצטרכו לנווט בין הדרישה של טראמפ להוריד מחירים והצורך של הכלכלה שלהם בהכנסות גבוהות.
מנגד, ייתכן שרוסיה ועיראק דווקא יחליטו שהקיצוצים משרתים את האינטרסים שלהן. "בסופו של דבר, אנחנו מעריכים שפוטין יגיע לאותה החלטה כפי שעשה בנובמבר 2016 ויצטרף לקיצוצים של אופ"ק בשל שיקולים פנימיים", העריכה הלימה קרופט, אנליסטית ב-RBC קפיטל מרקטס ב-14 בנובמבר.
רק לפני מספר חודשים נראה היה שהסעודים הצליחה לנווט את השוק בחזרה לרמות מחירים הנוחות להם, זאת לאחר שהנדסו קיצוצים בתפוקה ביחד עם רוסיה ויצרניות אחרות. כעת, הסעודים ובנות בריתם מוצאים עצמם שוב תחת לחץ, בעיקר מצד יצרניות פצלי הנפט האמריקאיות. "הם שוב נאלצים למנוע מהשוק להמשיך בירידות, במקום לדאוג שיעלה", מסכם ג'יימס דיוויס מחברת הייעוץ לחברות נפט FGE.
ומתי נרגיש את הירידה גם בתחנות הדלק?
בישראל, משרד האנרגיה קובע את מחיר הדלק לפי מחירי הנפט באגן הים התיכון (CIF W MED), כפי שנרשמו ב-5 ימי המסחר האחרונים של כל חודש. שיעור המיסוי המוטל על הדלק בישראל (המורכב ממס בלו ומע"מ) מהווה יותר מ-60% ממחירו לצרכן.
בעקבות ירידת מחירי הנפט החודש, אם לא יהיו שינויים חריגים, ליטר בנזין ימכר בדצמבר ב-40 אגורות פחות ממה שהיום (היום זה 6.49 שקל לליטר).