צעד ראשון לפרידת הבנקים משב"א - לאומי מוכר 10% לויזה העולמית
שב"א בדרך להנפקה בבורסה לפי שווי מוערך של 300 מיליון שקל. המכירה לויזה בוצעה לפי שווי של כ-370 מיליון שקל - לאומי ירשום בעסקה רווח לפני מס של 24.5 מיליון שקל
בנק לאומי חתם על הסכם עם תאגיד ויזה העולמית במסגרתה ימכור 10% ממניות שב"א (שירותי בנק אוטומאטים) לויזה בתמורה ל-37 מיליון שקל - עסקה המשקפת לשב"א שווי של 370 מיליון שקל.
- לאחר חלוקת דיבידנד נדיבה: שב"א תונפק לפי שווי מכווץ של 300 מיליון שקל
- שנה נותרה להשלמת רפורמת שטרום: רגע לפני הפרידה, ההכנות לא הושלמו
- IFF נכנסה למדדים, סודהסטרים ומזור עלולות ליצור בעיה
המכירה מתבצעת לצורך יישום הרפורמה להגברת התחרות במערכת הבנקאית (שטרום). הבנק נדרש לרדת בשיעור אחזקותיו בשב"א (42%) בהתאם להוראות החוק להגברת התחרות לשיעור של 10% לכל היותר עד 2021.
לאומי צפוי לרשום רווח לפני מס בגובה של 24.5 מיליון שקבל בגין המכירה. הסיבה שנמכרים רק 10% היא שיש מגבלה לגוף בודד להחזיק לא יותר מ-10%.
חברת הסליקה שב"א בדרך להנפקה בבורסה בת"א ותפרסם בימים הקרובים תשקיף. ההערכה היא שההנפקה תתבצע לפי שווי של 300 מיליון שקל - ההנפקה כאמור נכפתה על הבנקים מכוח חוק שטרום שקובע כי עליהם להקטין אחזקותיהם בשב"א ב-60% עד 2020.
שב"א הפעילה בעבר מסופי בנקים אוטומטיים (בנקטים), וכיום מגזר הסליקה מהווה את עיקר הפעילות של החברה. החברה המנוהלת על ידי משה וולף אחראית על תשתית מערכת התשלומים בארץ ומרכזת את הפעילות של סליקת כרטיסי האשראי. החברה מקשרת בין בתי העסק הסולקים לבין חברות האשראי שמנפיקות את הכרטיסים. בנוסף, שב"א מעניקה שירותים למערכות המחשוב של הבנקים ושירותי תקשורת לחברות האשראי, כך שכל הפעילות של כרטיסי אשראי זורמת דרך מחשבי החברה.
מנכ"ל ויזה בישראל ברק מלניק אמר: "ויזה מחזקת את המחויבות שלה לאקוסיסטם התשלומים הישראלי ומברכת את יוזמת משרד האוצר ובנק ישראל לעידוד התחרות בשוק. אישרנו את רכישת 10% ממניות חברת שבא בהנפקה פרטית, כחלק מאסטרטגיה כוללת להעמקת מעורבותינו במערך התשלומים המקומי. השקעה זו משקפת את מחויבותינו ארוכת הטווח לשוק הישראלי. אנו מאמינים כי ויזה תוכל לתרום רבות לחברת שבא, ומצפים לשיתוף פעולה פורה עם החברה".
כחלק ממחויבותה לשוק הישראלי, ויזה השיקה מרכז חדשנות בתל-אביב מוקדם יותר השנה, בחודש פברואר. מטרתו של המרכז הינה לתמוך ולחבר חברות הזנק מקומיות העוסקות בעולמות הפיי-טק (paytech), עם מערך השותפים ברשת הגלובאלית של ויזה הכוללת בנקים ובתי עסק בכל העולם. במסגרת זו, הכריזה ויזה באוגוסט האחרון על השקעה ראשונה בחברה ישראלית, הסטארט-אפ Behalf.