מחפשים פסגה משותפת: מה עומד מאחורי האיחוד בין ורמוס לבדש
חגי בדש עזב את פסגות בשיא לטובת הקמת בית השקעות משלו, פורטה, אלא שהתזמון התגלה כבעייתי ונראה שהוא עוד רחוק מהגשמת החלום; אחרי שנה בלבד בדש מוותר על העצמאות וחוזר לחברו מפסגות, רועי ורמוס, כדי להיתמך בשם ובקשרים שלו: "ציוץ של ורמוס שווה הרבה כסף"
חגי בדש עזב את פסגות בשיא לטובת הקמת בית השקעות משלו, פורטה, אלא שבשוק לא עצרו את הנשימה: התזמון שלו התגלה כבעייתי בצל חולשה בקרנות הנאמנות, שבהן הוא מתמקד, ונראה שהוא עוד רחוק מהגשמת החלום. אחרי שנה בלבד בדש מוותר על העצמאות וחוזר לחברו מפסגות, רועי ורמוס, כדי להיתמך בשם ובקשרים שלו: "ציוץ של ורמוס שווה הרבה כסף"
- נוקד של רועי ורמוס רוכשת 49% מבית ההשקעות פורטה של בדש
- ורמוס וברכה ינסו להכות את שוקי העולם עם קרן רביעית
- קרן אייפקס נכנסת לזמן פציעות עד האקזיט הבא
ההודעה על האיחוד מחדש של רועי ורמוס וחגי בדש, שפורסמה רגע לפני חגי תשרי, לא עוררה הרבה רעש אבל אפשר ללמוד ממנה לא מעט על שוק ההון המקומי. שני המנהלים, אולי הדומיננטיים ביותר בבתי ההשקעות בישראל לאחר שניהלו בזה אחר זה את בית ההשקעות הגדול בישראל, פסגות, מאחדים כוחות - בעסק עצמאי שבו הם בעלי הבית.
בדש לא בא לעשות סיבוב מהיר. הוא רוצה להפוך את פורטה לבית השקעות משמעותי בנוף הישראלי, ולא מן הנמנע כי בעתיד ינסה להיכנס גם לחיסכון ארוך טווח. מה שברור הוא שאין לו את הסבלנות להמתין עשור לפריצה הגדולה, וזו הסיבה, בין היתר, שהוא חבר לוורמוס - לזרז תהליכים. כשבדש הקים את פורטה, הוא אמר למקורבים שהוא רוצה להפוך אותו ל"פסגות הבא".
ורמוס ובדש נמצאים במקומות שונים מאוד. ורמוס מחזיק עסק משגשג, עם מיעוט הוצאות בהיותו לא מפוקח (בניגוד לתיקים ולקרנות), שמייצר רווח של עשרות מיליוני שקלים בשנה. לצד סכומי הכסף הלא מבוטלים שצבר ורמוס בשנותיו כמנכ"ל וחבילת הפרישה שלו, מדובר באיש אמיד מאוד. רק ממכירת פסגות הוא יצא עם בונוס ומימוש אופציות ב־50 מיליון שקל.
השניים ליהטטו לא פעם ברעיון שיהפכו לשותפים. לפני כחודש הרעיון הבשיל לכדי הסכם שמתגבש לחתימה בימים אלה. במסגרתו, נוקד קפיטל, החברה המנהלת של קרנות הגידור של ורמוס, תיכנס כשותפה (49%) בפורטה. ל"כלכליסט" נודע כי נוקד תזרים לפורטה 5-4 מיליון שקל, סכום המשקף שווי של 10-8 מיליון שקל לבית ההשקעות. פורטה מנהל היום נכסים בשווי 370 מיליון שקל, בדמי ניהול ממוצעים של 1.3%.
בשוק הרימו גבה על עיתוי המהלך. בדש לא זקוק לכסף של נוקד, ולפי הערכות עלות הוצאות המטה שלו מסתכמת ב־1.5 מיליון שקל בשנה. גם אם בית ההשקעות עדיין אינו רווחי, הוא מכסה את ההוצאה הזו. מדוע מלכתחילה לא חבר בדש לורמוס? מה קרה דווקא עכשיו?
השאלה
האם בדש נקלע למצוקה שדרשה את השותפות
בסביבתו של בדש דוחים כל השערה שלפיה בדש זקוק למזומנים, ומספרים ש"הוא איש שאוהב לחשוב בגדול. כבר כשהקים את העסק הוא דיבר עם רועי שבעתיד הם יחברו כשותפים".
"כמה בתי השקעות מצליחים הם עסק של אדם אחד?" אומר מקורב לשניים בשיחה עם "כלכליסט". "רועי לא חמד את העסק שחגי הקים בעשר אצבעות. להיפך. חגי פשוט הבין ש־51% שלו יחד עם רועי יהיו שווים בעוד כמה שנים יותר מ־100% שיחזיק לבד. חגי יכול היה להמשיך לבד גם עוד שנה ושנתיים, והעסק היה צומח".
מקורב לשניים מבהיר: "חגי ממש לא בצרות. הוא בנה עסק והגשים חלום ותכל'ס, משעמם לבד. זה לא פשוט כמו שאולי נדמה להפוך להיות ילין לפידות ברגע. הייעוץ של רועי שווה כסף".
"לגייס 350 מיליון שקל, גם אם מצקצקים יגידו שהם חברים ומשפחה, זו הצלחה", מספרים מקורבים לשניים. "אבל זו תקופה מורכבת בענף. היועצים בבנקים לא קונים קרנות בלי לראות ביצועים ארוכי טווח, והתקופה עכשיו לא פשוטה, בטח באפיקים הסולידיים. כדי להצליח לא די להיות טוב, צריך להוביל בדירוגים".
אחד הגורמים שאולי השפיעו הכי הרבה על הצלחת פסגות בעידן ורמוס־בדש היתה גאוות היחידה שורמוס הנחיל בעובדים, שהפכה אותם לסוג של משפחה. לא סתם בכירי פסגות לשעבר, בהם ורמוס, בדש, שלומי ברכה, טל קדם (היום מנכ"ל הראל פיננסים), ירון דייגי (מנכ"ל הקרנות של הראל), אלי בבלי (מנכ"ל איגוד קרנות הנאמנות) ודקלה קפצן הם חברים טובים עד היום. ורמוס הוא איש של אנשים, של חברויות קרובות ונאמנות. לא סתם הוא בחר להביא לנוקד את שותפיו לדרך משכבר הימים.
ורמוס הצליח להגיע להישגים עם נוקד. הקרן נוקד אופרטיוניטי רשמה ב־2017 תשואה של 13.2% ובחמש שנות פעילותה (עד סוף 2017) - של 60%. נוקד אקוויטי, שהוקמה בתחילת 2016, רשמה ב־2017 תשואה של 17.3%.
לאורך השנים הוא קיבל לא מעט הצעות לשותפויות עסקיות. הבחירה בבדש מסמלת יותר מכל עד כמה חשוב לורמוס הקשר האישי עמו. "רועי מאוד מאמין ביכולות הניהול של בדש. בפסגות, כשהיה צורך לחזק את מערך הלקוחות והקשרים מול היועצים, הוא מיד בחר בבדש לקחת את המושכות. כשפסגות קנתה את חברת הגמל של פריזמה, הוא מיד מינה אותו להוביל את פעילות הגמל, וגם ראה בו מועמד טבעי להחליפו", מספרים מקורבים לשניים.
ורמוס אגב לא צפוי ולא מעוניין לקבל תפקיד פורמלי בפורטה. "הוא יספק ייעוץ חברי" מספר חבר. "רועי הוא השם הכי חם היום בתעשיית קרנות הגידור. הלקוחות שלו מאושרים ומרוויחים, אז הוא לגמרי יכול להציע להם מוצרים אחרים. כבר היום הוא מפנה לקוחות לפורטה, והוא בהחלט יעזור בשיווק לא פורמלי.
"אם צריך לסכם, עבור חגי זו עסקה מדהימה. הוא קיבל את האיש הכי מוכשר שיש בשוק במחיר נמוך. עם הראש והעזרה שהוא ייתן, פורטה יהפוך לילין לפידות או אלטשולר שחם הבא. השם של רועי זה כמו השם של סרינה ויליאמס, עבור ציוץ שלה בטוויטר משלמים מיליונים. במונחים יש ראלים זה רועי. הוא נמצא במקום טוב מאד בחיים, הצליח לו. והוא הסכים לעשות טוב לחבר ויודע שזה ייטיב גם עמו".
החיבור
ורמוס לא במקום של לנהל בשוטף, בדש מתאים למשימה
ורמוס ובדש מאוד שונים. מאז ומתמיד נחשב ורמוס איש של אנשים, חם, משפחתי, שמציע ניהול לא מעונב אך גם מנהיג, שאנשיו מוכנים ללכת אחריו באש ובמים, גם מידיעה שהוא תמיד יהיה שם בשבילם.
מנגד, בדש הרבה יותר מחושב, חדור מטרה, ריכוזי, מוכן לעבוד מבוקר עד ליל להגשמת המטרות שהציב לעצמו. בדש נחשב איש שיווק ומיצוב מהשורה הראשונה. הוא אוהב את ההצלחה וסממניה, ולא חושש מהנראות הציבורית. גם אם ורמוס חלם תמיד להחזיק בית השקעות משלו, הוא לא במקום של לנהל אותו בשוטף. לכן מבחינתו, בדש עם סכין בין השיניים הוא האיש המתאים לעשות את זה עבורו. "חגי הוא זה שחי ומנהל את הדברים ורועי חושב כמה צעדים קדימה, מלמעלה. הוא יעזור לחגי לבנות תוכנית עסקית לפורטה חמש שנים מהיום".
פורטה
רוב הגיוס לא נעזר בזרוע ההפצה העיקרית של הקרנות
בית ההשקעות החדש פורטה מנהל בשלב זה חמש קרנות נאמנות: פורטה מניות, שרשמה מתחילת השנה תשואה של 6.81%; פורטה השקעות, עם תשואה של 3.54%; פורטה אג"ח עם 1.75%; פורטה תיק השקעות עד 10 - 0.85%; ופורטה 80/20 עם תשואה של 0.24%.
רוב הכסף גוייס עד כה ממשפחה וחברים, ופחות ממערך הייעוץ הבנקאי, שלרוב לא משווק קרנות חדשות לפני שהן מסכמות שנת פעילות. לפיכך, פורטה מצאה את עצמו במצב מורכב, שפוגע ברווחיות שלו: מצד אחד הבנקים לא משווקים אותו, ומצד שני הוא גובה עמלת הפצה ממוצעת של 0.1%.
קצב ההכנסות השנתי בהיקף נכסים נע סביב 4.8 מיליון שקל. מכיוון שהקרנות גדלו על פני השנה הראשונה לפעילות, בפועל ההכנסות בה נמוכות משמעותית, סביב 2-1.5 מיליון שקל. אם כוללים גם את הוצאות ההוסטינג לבית ההשקעות אלומות עבור שירותי הבק אופיס של הקרנות, ההכנסות הללו מתקזזות עם ההוצאות השוטפות (עובדים ודמי שכירות), כך שבשלב זה בית ההשקעות אינו רווחי.
בשוק טוענים כי גיוס של 370 מיליון שקל בתום שנה, רובו ככולו לא נעזר בזרוע ההפצה העיקרית של הקרנות, הבנקים, הוא הישג לא מבוטל, במיוחד בשנה כמו 2018. לו בדש היה מקדים את כניסתו לפעילות לתחילת 2017, שרשמה גיוסים מצטברים נטו של לא פחות מ־18 מיליארד שקל, מצבו היה טוב בהרבה. כאשר נראה היה שכל מטאטא שירה לעבר השקעה ב־2017 הצליח.
אלא שאז באה 2018 והפכה את הקערה על פיה. בארה"ב הריבית התחילה לעלות, וגלי ההדף הגיעו לישראל, כשאפיקי האג"ח הסולידיים חטפו. מתחילת השנה איבדה תעשיית הקרנות המסורתיות 4 מיליארד שקל. הקרנות המנייתיות נהנו מגיוסים נטו חיוביים של 3.7 מיליארד שקל, ואילו קרנות האג"ח ספגו פידיונות קשים. הקרנות המעורבות עם חשיפה מנייתית, שהיו הכוכבות של 2017, איבדו יותר מ־8 מיליארד שקל מתחילת השנה.
בדש פועל כבר שנה בפורטה, בדרך לפריצה הגדולה שהוא מתכנן. במקרה או שלא, בדש בחר למקם את משרדי פורטה חמש קומות מתחת למשרדים של נוקד בהרצליה פיתוח, לצד חבריו משכבר הימים ורמוס, ברכה ורוקח. נוקד אגב מעבירה בקרוב את משרדיה לתל אביב, למתחם שרונה, אך בינתיים בדש יכול להמשיך לקפוץ לקפה אצל ורמוס כפי שעשו לא מעט פעמים בתקופה האחרונה, הפעם כשותפים. לפי הערכות, גם פורטה תעבור בסופו של דבר קרוב לנוקד ולוורמוס.
טבעי שמקורבים של ורמוס ובדש יהיו אופטימיים לגבי הזוגיות הזו. מה שמפליא הוא שגם המתחרים מפרגנים. "זו עסקה מאוד הגיונית לשני הצדדים", אומר בעלים של בית השקעות מתחרה. "לרועי יש את היכולות, הוא עזר להקים את פסגות ולהפוך אותו למה שהוא. יש לו צוות מהטובים בשוק, והוא יכול למשוך אנשים כאלה גם לחגי. בכוח המשותף הזה הם יכולים לשחזר את ההצלחה של פסגות. זה מתחרה חזק בשוק. אם לא יהיו כאן בעיות אגו, זה יצליח. זה ממה לא כישלון לחגי, כי רועי יכול להביא לו הרבה כסף, כך שחלקו יהיה שווה יותר. רועי מצידו מקבל דריסת רגל בבית השקעות קטן שיכול להפוך לגדול, ולהחזיר אותו לקדמת הבמה, שממנה סולק שלא בצדק".
בכיר בבית השקעות נוסף ציין כי "לא קל להקים היום בית השקעות מאפס, גם אם קוראים לך חגי בדש. אבל בדש פלוס ורמוס זה כבר ליגה אחרת".
על פניו, פורטה עשויה להתחרות בעתיד בנוקד, באמצעות הקמת קרן גידור משלה, כפי שעושים לא מעט בתי השקעות. אך בהסכם ללא מילים, זה כמובן לא צפוי לקרות.
לא מעט גופים אלמוניים שבמקרה קמו בעיתוי המתאים נהנו מהשקעות נקודתיות שסידרו להם, שנה לאחר הקמתם, גיוסים של מיליארדי שקלים הודות למערך ההפצה הבנקאי. חלק מאותם גופים לא נהנו בהכרח מתהילה מתמשכת. חברת הקרנות איילים, לדוגמה, היתה כוכבת הגיוסים של 2016, שבה גייסה סכום אדיר של 7 מיליארד שקל. אולם, בתוך פחות משנתיים איבדה 80% מנכסיה. לשחקנים הגדולים בשוק המקומי לקח יותר זמן לקנות את מעמדם. גופים כמו ילין לפידות, אלטשולר שחם ואפילו מור בית השקעות, שהפתיע בצמיחה מהירה, פעלו לעתים יותר מעשור לפני שהפכו לגופים גדולים ומשמעותיים.
ורמוס
הטלטלה דחפה לעבר הקמת קרן חדשה
ורמוס נחשב לאחד המנהלים המוכשרים בשוק המקומי. ב־2010 הצליח להוביל את פסגות ואת בעליו דאז, קרן ההשקעות יורק, לאקזיט ענק: פסגות נמכר לקרן איפקס לפי שווי של 2.76 מיליארד שקל, המחיר הגבוה ביותר ששולם על בית השקעות ישראלי. אלא שהטעם המתוק של המכירה החמיץ כשסמוך לאחר חתימת העסקה התפוצצה פרשת הרצת ניירות ערך בבית ההשקעות. הפרשה טלטלה את חייו של ורמוס, שנחקר ברשות ני"ע בחשד שידע על העבירות של הסוחרים בפסגות. בסופו של דבר העסקה הושלמה כמתוכנן, אך גבתה מחיר: רשות ני"ע דרשה כי ורמוס יחדל לכהן כמנכ"ל חרף מחאות קרן איפקס. כך הסכום המפולפל שקיבל כלל גם פיצויים על פיטוריו.
לאחר תקופה ארוכה, שבמהלכה נמנע מכל פעילות עסקית, החליטה הפרקליטות שלא להגיש כתב אישום נגד ורמוס. אך במסגרת הסדר שחתמה מולו הוא נדרש לקנס של חצי מיליון שקל והורשה לחזור לכהן כנושא משרה בכל גוף שיבחר.
ורמוס החליט להישאר הרחק מהעין הציבורית ומתפקידים בגופים מפוקחים. הוא חבר לשלומי ברכה, מנהל ההשקעות הוותיק של פסגות, והשניים הקימו את קרן הגידור נוקד. מאז הם הספיקו לחבור גם לשי יצחקי, שהגיע מהפניקס, ולאילן רוקח, מנהל השקעות ותיק בפסגות. יחד הם מנהלים ארבע קרנות גידור עם היקף נכסים מנוהל של כ־3 מיליארד שקל, ונחשבים לשחקן המוביל בתעשיית קרנות הגידור הישראלית הקטנה.
הצוות של נוקד מונה 14 אנשים. עם המשקיעים בקרן נמנים בעלי הון, קופות גמל מפעליות וכמה גופים מוסדיים כמו פסגות והפניקס. לאחרונה התברר כי משקיע הביומד מורי ארקין, אחד האנשים הנזילים בישראל, שמכר את אגיס לפריגו ב־2004 תמורת 800 מיליון דולר, השקיע 100 מיליון שקל בקרן הרביעית שלה, נוקד לונג. הקרן גובה דמי ניהול של 1.75% מהנכסים ועוד דמי הצלחה של 20% על התשואה.
שלוש הקרנות הוותיקות הניבו בשנים האחרונות תשואה דו־ספרתית ממוצעת של 20%-15% לשנה, מה שמניב לנוקד, לפי הערכות, הכנסות של 80-70 מיליון שקל בשנה: 40 מיליון שקל דמי ניהול שוטפים וסכום דומה כדמי הצלחה. הוצאות מטה רזות יחסית, של כ־10 מיליון שקל בשנה, משאירות לארבעת השותפים הכנסה שנתית שיכולה להגיע לכמה מיליוני שקלים נטו לכל אחד.
בדש
עזב את פסגות בשיא, רגע לפני אקזיט צפוי
בינתיים בדש, בן טיפוחיו של ורמוס, המתין בסבלנות לרגע שלו. בקרן אייפקס לא זיהו מיידית את הפוטנציאל של מנכ"ל חברת הגמל של פסגות — מינוי אישי של ורמוס, והעדיפו להביא שחקן חיזוק מבחוץ להחליף את המנכ"ל המיתולוגי. הם בחרו ברונן טוב, שהיה משנה למנכ"ל מגדל, אך טוב התקשה להתאים את עצמו לתחרותיות של בתי ההשקעות ולעוצמת המעורבות של איפקס. על רקע הדי הפרשה, שהרחיקו את הלקוחות, טוב מצא את עצמו די מהר בחוץ. מנכ"לית איפקס זהבית כהן החליטה לתת צ'אנס לבדש. ההימור צלח. בדש הרים את פסגות הפצוע חזרה להובלה בשוק.
ואז, לאחר ארבע שנים בתפקיד, בדש הפתיע כשהודיע כי הוא עוזב. היו שתהו מדוע המנכ"ל המוערך עוזב בשיא, רגע לפני אקזיט צפוי, אך המהלך התברר כחכם: חצי שנה לאחר עזיבתו נכנסה באוקטובר 2016 מגבלת חוק שכר הבכירים בגופים הפיננסים, שקטמה את שכר המנהלים ל־2.5 מיליון שקל בשנה. יתרה מכך, בפסגות הוקם לראשונה ועד עובדים, ובאיפקס שנערכת למכירתו הגבירו את המעורבות בחזית זו.
עד עזיבתו בדש היה שיאן השכר בבתי ההשקעות, עם עלות שכר שנתית של כ־5 מיליון שקל בשיא. כמנכ"ל חברת הגמל ובתפקידים קודמים בכירים שמילא ב־16 שנותיו בפסגות, הוא נהנה משכר שלפי הערכות הגיע לכ־2 מיליון שקל בשנה. בסך הכל ב־8 השנים האחרונות שלו בבית ההשקעות צבר שכר בעלות כוללת של 30 מיליון שקל ובמונחי ברוטו של כ־20 מיליון שקל. אלה סכומים נאים למנהל שכיר, אך בהשוואה לוורמוס, צנועים. לאחר אפיזודה קצרה כמנכ"ל מכבי ת"א בכדורסל, שלוותה בהרבה כותרות אך כנראה מעט הישגים, בדש הקים את בית ההשקעות שלו באוגוסט שעבר.
ורמוס אמר בתגובה ל"כלכליסט": "יש לנו שנים של עבודה משותפת עם חגי והערכה גבוהה מאוד ליכולות שלו. ברמה האישית, שלומי ואני שמחים על ההזדמנות להיות שותפים שלו וסומכים על יכולות הניהול שלו, ובכלל".