$
בורסת ת"א

אמא, אנחנו בפנים: הבורסה משיקה מדד לחברות משפחתיות

מדד ת"א־פמילי יכלול חברות שנבחרו על ידי מרכז רעיה שטראוס לחקר עסקים משפחתיים באוניברסיטת ת"א, בהן גם מניית שטראוס עצמה. הקריטריונים: 40% אחזקות בעלי עניין ושלושה חברי הנהלה או דירקטורים

צלי גרינברג 06:4517.09.18

פחות משנה לאחר השלמת הרפורמה במדדי הבורסה וכמה חודשים לאחר שהמפקחת על הביטוח לשעבר דורית סלינגר דרשה להוציא את בעלי השליטה בחברות הביטוח מהדירקטוריונים, הבורסה מבצעת סיבוב פרסה ומשיקה את מדד ת"א־פמילי.

 

 

 

לא מדובר במדד שיכלול חברות המתחשבות בעובדיהן, אלא 32 חברות כאלה הנשלטות או מנוהלות על ידי משפחות, כמו רמי לוי, פוקס, קסטרו, מגדל, עזריאלי, אלקטרה וי.ח דמרי. המדד החדש יורכב ממניות של חברות שנקבעו על ידי מרכז רעיה שטראוס לחקר עסקים משפחתיים. המרכז יהיה זה שיגיש את רשימת החברות הסופית לבורסה ויעדכן אותה פעם בשנה.

 

"הבורסה לא רצתה להחליט מי יהיו החברות שבמדד"

 

מנהל משותף של מרכז רעיה שטראוס פרופ' דן וייס, שגם עומד בראש מכון קסירר למחקר בחשבונאות בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, מסביר כי "הסיבה שהמרכז קובע מי הן החברות היא רק טכנית. הבורסה לא רצתה להחליט מי יהיו החברות בשל הרגישות הנובעת מעצם החברות משפחתיות, ולכן אנו עושים זאת. אך הקריטריונים ברורים ומפורסמים, ולמעשה כל אחד יכול לעשות זאת".

 

לפי הודעת הבורסה, חברה תוגדר כמשפחתית אם יתקיימו לגביה שני התנאים הבאים: לפחות שלושה חברי דירקטוריון או נושאי משרה הם בני משפחה, ושיעור האחזקה של בעלי עניין מהמשפחה בחברה הוא לפחות 40%. בבורסה מסרו גם כי במדד ייכללו גם חברות משפחתיות שנכללות במאגר רימון, וששווי השוק שלהן עולה על 400 מיליון שקל. המדד יעודכן כל שנה באוגוסט.

 

 

מחקרים אקדמיים שאליהם מפנים יוצרי המדד, מציגים את היתרונות של חברות כאלה. על פי המחקרים, קבלת ההחלטות בהן היא זהירה ולטווח ארוך, לעומת חברות שאינן משפחתיות. "קבלת ההחלטות של מנכ"ל שיודע שבסוף שנה יש לו בונוס ועוד כמה שנים אולי כבר לא יהיה בתפקיד, שונה מזו של בן משפחה שהחברה היא כל חייו", אומר וייס.

 

"חלק גדול מהחברות שבמדד לא התלהבו ממנו"

 

עם זאת, בקרב המועמדות להיכלל במדד הוא התקבל בצינון, וחלק מבכירי החברות שעתידות להיכלל בו אף לא ידעו על קיומו. מנכ"ל ויקטורי אייל רביד כלל לא ידע שהמדד עתיד להיות מושק. "זה מפתיע אותי", אמר רביד ל"כלכליסט". "נשמח לבחון את הנושא. מבחינתנו כל דבר כזה הוא טוב". מנכ"ל מנרב פרויקטים דרור קוזניצקי אמר, "אין לי מושג מה זה מדד ת"א־פמילי".

 

 

מה דעתך על מניית פוקס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

השאלה מדוע מחליט מרכז הנושא את שמה של בת משפחה ומחזיקת מניות לשעבר באחת החברות המשפחתיות הגדולות בישראל, אילו חברות ייכללו במדד, אינה גורעת בעיני וייס מיעילותו. ניגודי האינטרסים אינם זרים לו, בהיותו גם דח"צ בבורסה ובחברות פרטיות וציבוריות, שבאחת מהן הוא מכהן כחבר ועדת ההשקעות. בעבר הוא גם כיהן כיו"ר וחבר בוועדות השקעה של מגדל, שבעצמה עולה לעתים קרובות לכותרות סביב נושאי ממשל תאגידי כתוצאה מהתנהלותו של בעל השליטה שלמה אליהו. לפני שנים אחדות ניהל אליהו מאבק מתוקשר עם סלינגר, שלא איפשרה למגדל לחלק דיבידנד. אליהו זקוק לדיבידנד כדי לעמוד בתשלומי הריבית לבנקים על עסקיו הפרטיים.

 

הבורסה ומרכז רעיה שטראוס תולים את ההסבר להחלטה על השקת המדד בהמלצות של התאחדות הבורסות העולמית - WFE - לבורסות שבהן נסחרות מניות של חברות משפחתיות, לאור חלקן המשמעותי בכלכלה הגלובלית.

 

שווי השוק של הכולל של החברות במדד הוא כ־84 מיליארד שקל, שווי אחזקות הציבור הוא כ־30 מיליארד שקל. התשואה האינדיקטיבית המתואמת בשנה האחרונה היא 7.3%. המועד שנקבע לקביעת הרכב המדד הוא בסוף יום המסחר של 4 באוקטובר, והוא יושק בפתיחת המסחר ב־14 באוקטובר.

 

לדברי עו"ד רפי שפירא, שותף במשרד אפרים אברמזון ושות', "צריך לקדם יותר כלים כמו אנטרופי, שבוחנים איכות ועמידה בכללי ממשל תאגידי, שצריכים להיות נוקשים יותר עבור החברות המשפחתיות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x