נסיגה בשקל: הדולר טיפס, היורו התחזק
שערו היציג של הדולר ירד ב-0.7% ונקבע על 3.595 שקלים, היורו היציג ירד ב-0.4% ונקבע על 4.178 שקלים; הראל: "בהינתן שער החליפין הנוכחי, הריבית תחל לעלות באיטיות רק במהלך שנת 2019"
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
מגמה שלילית נרשמה היום (ה') בשוק המט"ח המקומי עם היחלשותם של הדולר והיורו מול השקל. המטבע האמריקאי ירד ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.595
שקלים; היורו היציג נחלש ב-0.4% ונקבע על 4.178 שקלים.
- יצחק תשובה מקרב את הפניקס לתוכנית פירוק גרעין השליטה
- מנהל לרשות שוק ההון עוד אין - אבל לפחות יש ועדת איתור
- נוקד של רועי ורמוס רוכשת 49% מבית ההשקעות פורטה של בדש
"בהינתן שער החליפין הנוכחי, הריבית תחל לעלות באיטיות רק במהלך שנת 2019 כאשר חוזקו של השקל יהיה הטריגר המרכזי להחלטה", אמר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים.
מגמת ההיחלשות של המטבעות המובילים והתחזקתו של השקל במקביל החלה לפני כשבועיים עם החלטתו של בנק ישראל להותיר את הריבית ברמתה האפסית - רמה שבה היא מצויה זה שלוש שנים וחצי.
"המשקיעים בשוק המט"ח הופתעו מהודעת בנק ישראל", אמר קליין. בהודעה שהתלוותה להחלטה כתב הבנק שסביבת האינפלציה ממשיכה לעלות בתמיכת המדיניות המוניטרית המרחיבה, ומסתמן שהיא מתחילה להתבסס בתחום יעד יציבות המחירים. לפי ההערכות בשוק, משפט זה היה סוג של רמז למשקיעים כי העלאת הריבית קרבה. "אנו סבורים שמדובר יותר בתיאור מצב ולא בהצהרת מדיניות", סיכם קליין.
העלאת הריבית היא תהליך הדרגתי
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג התייחסה אתמול בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" לנושא האינפלציה וציינה כי הייתה תנודתיות ניכרת בנתוני האינפלציה שפורסמו לאחרונה.
"העובדה שהיה לנו רבעון עם נתון נמוך יחסית, אינה מבחינתי סימן להאטה. כשאנחנו מנכים מזה את מה שמאוד משפיע על הנתונים, כמו ייבוא הרכב שהמס עליו נחשב כחלק מהתוצר, אז אנחנו באותו סביבה של צמיחה של כ-3.5-4%, מדובר בצמיחה סבירה", אמרה הנגידה.
לגבי מדיניות הריבית האפסית אמרה נגידת בנק ישראל כי מדובר בתהליך כלל עולמי שישראל היא חלק בלתי נפרד ממנו. "בכל העולם, גם בבנקים מרכזיים וגם באקדמיה מצביעים שלאורך זמן הייתה ירידה טבעית בריבית הריאלית. גם אם היינו בשיא מחזור העסקים שיעורי הריבית היו נמוכים יותר מבעבר בגלל כל מיני סיבות ארוכות טווח שקשורות להזדקנות האוכלוסיה, החלק של האוכלוסיה בגיל העבודה קטן יותר ולכן חוסכים יותר ומשקיעים פחות - וזה משפיע על הריבית בטווח הארוך של הבנקים המרכזיים. לגבי הריבית בארץ אמר הנגידה שגם אם היא תתחיל לעלות זה יהיה לאט ובאופן הדרגתי".
הדולר ימשיך להתחזק
בשבוע האחרון נרשמה החרפה ברוב חזיתות מלחמת הסחר כאשר נשיא ארה"ב אמר שארה"ב לא תהסס לפרוש מארגון הסחר העולמי (WTO) אותו הוא הגדיר כ"הסכם הסחר הכי גרוע אי פעם".
למרות ההחרפה במלחמת הסחר, הכלכלה האמריקאית ממשיכה לייצר אינדיקטורים חיוביים. "נתוני הצריכה הפרטית, האבטלה והאינפלציה יאפשרו לבנק המרכזי להמשיך בהעלאת הריבית" סבור קליין ומציין שגם המשברים בארגנטינה, בטורקיה והחשש ממלחמת סחר ימשיכו לחזק את המטבע האמריקאי.
באירופה פורסם לאחרונה כי אינפלציית הליבה בגוש ממשיכה לשהות באזור ה-1 אחוז (מאז סוף שנת 2013), האינפלציה הנמוכה מצטרפת למתיחות באיטליה ולמשבר בטורקיה. בתוך כך מעריך קליין כי הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) לא ימהר להקטין את התמיכה בשוק. "הרחבות יימשכו לפחות עד דצמבר 2018 הריבית השלילית עוד הרבה אחרי. דבר שממשיך ותומך ביורו חלש יותר", אמר ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים.