$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

הענן מעל שוק המניות האמריקאי: הימים שלפני בחירות האמצע

תשואת S&P500 נפגעת בששת החודשים שקודמים לבחירות בארה"ב בנובמבר. החדשות הטובות? אחריהן מגיע שיפור

אבישי קרואני 12:5009.08.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

בחודשים האחרונים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא נח. האקטיביות שלו מתבטאת בהטלת מכסים על ייבוא סחורות לארה"ב, בכוונה להגביל השקעות סיניות בחברות אמריקאיות, בפגישה שקיים עם נשיא צפון קוריאה - והרשימה מתארכת. ייתכן שניתן לייחס את האקטיביות הזו לרצונו להצליח בבחירות האמצע בארה"ב, שייערכו ב־6 בנובמבר, בהן עומדים להצבעה כל 435 חברי הקונגרס, כשליש מחברי הסנאט (34) ו־39 מושלים.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ




שוק המניות האמריקאי מאופיין בשני דפוסים היסטוריים מיוחדים. הראשון, והמוכר יותר למשקיעים, הוא העונתיות.

 

הביטוי Sell in may and go away מתייחס למגמה בתשואות, שהן גבוהות יותר בחודשי החורף (נובמבר-אפריל) לעומת חודשי הקיץ (מאי-אוקטובר).

 

מבדיקה של תשואת מדד S&P500 בין השנים 1950 ל־2017, עולה כי הססמה מאחורי דפוס העונתיות אינה מדויקת. תשואת המדד המצטברת בחודשי החורף היא כ־7%, לעומת חודשי הקיץ שבהם התשואה המצטברת חיובית, אבל עומדת על 1.5% בלבד. לאורך השנים אסטרטגיית Buy and Hold הוכיחה עדיפות על פני אסטרטגיה של מכירה במאי ורכישה בנובמבר.

 

הדפוס השני, הפחות מוכר למשקיעים, הוא השפעת בחירות האמצע, שנערכות בסוף השנה השנייה לנשיאות, על תשואות שוק המניות האמריקאי.

 

מבחינת התשואה שהושגה בשוק המניות במהלך כל אחת מארבעת השנים לכהונת נשיאי ארה"ב, עולה כי שתי השנים הראשונות לנשיאות מניבות תשואות נמוכות בהרבה לעומת שתי השנים החותמות את הקדנציה. הפער המשמעותי הוא בין תשואת השנה השנייה, 4.80%, לבין תשואת השנה השלישית, 12.80%. תשואת השנה השנייה לנשיאות היא הנמוכה ביותר באופן עקבי, וזו של השנה השלישית - הגבוהה ביותר.

 

אם בוחנים מה מתרחש בתקופה הסמוכה לבחירות האמצע, עולה כי ששת החודשים שקודמים לבחירות, מאי־אוקטובר, הם שפוגעים בתשואת השנה השנייה; ועיקר התשואה בשנה השלישית מיוחסת לששת החודשים הראשונים שלאחר הבחירות הללו, נובמבר־אפריל.אז מה מסביר את הפער הזה בתשואות - האנומליה העונתית או בחירות האמצע?


 

 

תשואת היתר שנרשמה בחודשי החורף בשנים שנבחנו, היא משמעותית (15.5%) ומובהקת רק בשנה השלישית, כלומר מיד לאחר בחירות האמצע.

 

ואכן, מחקר עכשווי של ד"ר Chan מאוניברסיטת קווינסלנד אוסטרליה ושל פרופ' Marsh מאוניברסיטת ברקלי ארה"ב, שבחן את השפעת בחירות האמצע על תשואות שוק המניות בארה"ב בשנים 2016-1815, הגיע למסקנה דומה גם לגבי 200 השנים האחרונות. כלומר, ביצועי היתר של חודשי החורף הם משמעותיים ומובהקים רק בשנה השלישית לנשיאות - מיד לאחר בחירות האמצע. מכאן שאת ביצועי היתר בחודשים הראשונים בשנה השלישית אין לתלות בדפוס עונתי, אלא באותן בחירות.

 

לטענת החוקרים, אי־הוודאות הפוליטית בתקופה שלפני בחירות האמצע בנוגע לתוצאות שתשיג המפלגה השלטת בבית הלבן, מתעצמת לקראת מועד הבחירות. זו גוררת ביצועים ירודים בששת החודשים שקודמים לבחירות, המסתיימים ב־31.10.

 

החוקרים מראים, כי לפני בחירות האמצע משקיעים דורשים פרמיית סיכון גבוהה יותר להשקעה במניות. זאת בצל אי־הוודאות הגבוהה, שמשפיעה לרעה על השקעות ריאליות בחברות ועל היכולת לחזות את רווחיותן.

 

בשנתיים מאז בחירת הנשיא ועד בחירות האמצע, המשקיעים אוספים מידע על יכולתו ואישיותו, מדיניותו ויכולתו להגשים אותה. בחירות האמצע הן אירוע מפתח, שכן הן מפחיתות את סימני השאלה ביחס ליחסי הכוחות בין הבית הלבן לבתי המחוקקים, וביחס ליכולת של הבית הלבן להשפיע ולקדם את המדיניות הרצויה לנשיא.

 

ואכן, ב־18 מערכות בחירות האמצע מאז 1946, איבדה מפלגת השלטון בממוצע 22 מושבים בקונגרס וארבעה מושבים בסנאט; זאת בעוד מדד S&P500 רושם ירידה ממוצעת של 1.1% בששה חודשים אלה ויורד בתשעה מתוך 18 מקרים, בחמישה מתוכם מדובר בירידה דו־ספרתית.

 

לכן, בששת החודשים שלאחר היוודע תוצאות הבחירות והתפוגגות הערפל הפוליטי, ניכרת ירידה חדה בפרמיית הסיכון להשקעה במניות. כתוצאה, נרשמות עליות חדות בשווקים, של 8.4% בממוצע.

 

החדשות הטובות הן כי על פי דפוסי התנהגות היסטוריים בשווקי המניות בארה"ב, ישנם סיכויים טובים ששוק המניות יעלה בחדות בחצי השנה שלאחר בחירות האמצע בנובמבר. החדשות הרעות הן, שכדי שהראלי הזה בשוק המניות יקרה, פרמיית הסיכון להשקעה במניות צריכה לגדול, וייתכנו ירידות בשוק זה בארה"ב עד לבחירות האמצע.

השורה התחתונה: ממצאי המחקר תומכים בהקטנת שיעור המניות האמריקאיות בתיק ההשקעות בחודשים שלפני בחירות האמצע - ובהגדלתו מיד לאחר הבחירות.

 

הכותב הוא מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x