טראמפ יקשה על חברות זרות להשקיע בארצות הברית
חוק חדש שמקדם הנשיא יחייב כל השקעה בטכנולוגיות AI, מציאות מדומה או רובוטיקה לעבור ועדה מיוחדת. המטרה היא לצמצם את יכולתן של חברות סיניות לקבל גישה לטכנולוגיות אמריקאיות, אך הצעד צפוי לפגוע בעיקר בהייטק האמריקאי עצמו
- מלחמת הסחר בין סין וארה"ב הורגת את עסקת קוואלקום-NXP
- הרפובליקנים סלחו ל-ZTE, ויתרו על הדרישה להחמיר בעונשה
החוק, שעבר בקונגרס בתמיכה חוצת מפלגות לא מציין את סין כמטרה, אך ברור לכל שהיא היעד המרכזי; הוא מצטרף לסדרה של מכסים והגבלות שכבר נכנסו לתוקף והציתו מלחמת סחר בין ארה"ב לסין.
משפטנים מובילים מסרו לסוכנות AP שהחוק מעיד על הדאגה בארה"ב מניסיונותיהם של גורמים סינים לרכוש טכנולוגיות אמריקאיות. למשל, ניסיון הרכישה של קוואלקום בידי ברודקום נתפסה כסוג של ניסיון כזה. בתגובה לווטו שהטיל הבית הלבן על העסקה, מנע רגולטור הסיני את רכישת NXP בידי קוואלקום.
גם הטלת המכסים הגיעה לחלק לא קטן מהיצוא הסיני לארה"ב; כיום הוטלו מכסים על יצוא סיני ב-34 מיליארד דולר, כשהרחבת המכסים נמצאת בעבודת מטה וארה"ב רוצה למסות עוד סחורות בהיקף של 200 מיליארד דולר. החוק החדש מצטרף למכסים, אך שלא כמותם, הוא רחב הרבה יותר ומקשיח את הפיקוח גם על מדינות אחרות חוץ מסין. הוא מסמיך את הוועדה האחראית על השקעות זרות בארה"ב לבצע בדיקה ופיקוח מעמיק על משקיעים, בעיקר אם אלה מעוניינים להשקיע בתחומי הטכנולוגיה או אף לרכוש חברות אמריקאיות. הוועדה גם מוסמכת לבדוק השקעות נדל''ן, אם יכללו נכסים בסביבת בסיסי צבא.
גם היצוא האמריקאי נופל תחת העין של הוועדה וסוכנויות ממשל נוספות - מה שעלול לגרור הדרה של חברות אמריקאיות מהשוק הסיני. לא מעט חברות פעילות שם תחת פיקוח סיני - ביניהן אמזון, אפל ומיקרוסופט, כשגם גוגל ופייסבוק מעוניינות לשוב ולפעול במדינה. בסין הבינו לאן הרוח נושבת; היקף ההשקעות של גורמים סינים בארה"ב צנח מאז 2017 מכ-29 מיליארד דולר בשנה לכ-1.8 מיליארד דולר בחצי הראשון של של 2018.