בלעדי לכלכליסט
קרן גידור של אלטשולר איבדה 10% השנה בגלל הימור כושל
מנהל ההשקעות של קרן הגידור האגרסיבית נץ, איציק טרגן, הפועל גם כשחקן נוסטרו עצמאי, הימר נגד האג"ח הממשלתיות הארוכות של ארה"ב ובעד האג"ח הארוכות של ישראל - פוזיציה שהתממשה ביוני. הקרן הציגה ב־2017 תשואת שיא של 29%
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
קרן הגידור האגרסיבית נץ של בית ההשקעות אלטשולר שחם הפסידה מתחילת השנה 10%, כתוצאה מפוזיציה כושלת באג"ח ממשלתיות, שהתממשה בעיקר בחודשיים האחרונים.
- בדקו: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם מתחילת 2018
- גילעד אלטשולר: "הזרים חוששים מההצהרה הצפויה של הנגידה על כיוון הריבית"
- ועדת הכספים נגד הפנסיונרים: שוב סירבה לאשר הצעה שתוזיל את דמי הניהול
הקרן שהוקמה ב־2015 ומנוהלת בידי איציק טרגן, ששימש אחד ממנהלי הנוסטרו של אלטשולר שחם ב־20 השנים האחרונות, מנהלת 180 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי היא הפסידה על פוזיציה שפתחה, וכללה חשיפת "לונג" לאג"ח ארוכות של ממשלת ישראל ו"שורט" על אג"ח ארוכות של ממשלת ארה"ב.
"מנצלת עיוותים בשווקים הפיננסיים"
טרגן מנהל את הקרן בעיקר עבור משקיעים כשירים - משקיעים מתוחכמים הפעילים בשוק ההון - אך גם לכמה משקיעים רגילים. על פי חוק ניירות ערך אפשר לגייס עד 35 משקיעים שאינם כשירים בשנה ללא פרסום תשקיף. מטרת הקרן מוגדרת כ"יצירת ערך עבור המשקיעים לאורך זמן, ללא מתאם לשוק המניות ואיגרות החוב.
הקרן פועלת במטרה לנצל 'עיוותים' בשווקים הפיננסים ומשקיעה בניירות ערך ובמכשירים פיננסיים הנסחרים בארץ ובחו"ל (בעיקר בארה"ב ובאירופה)", כך לפי האתר של בית ההשקעות. הקרן משתתפת בהנפקות מקומיות וגלובליות ומבצעת פעילות ארביטראז' לונג/שורט בין אג"ח קונצרניות, אג"ח להמרה ומניות. בנוסף, פועלת הקרן באמצעות חוזים עתידיים ואופציות.
מדובר בקרן אגרסיבית, ולראיה היא רשמה ב־2015 תשואה של 10%, שנה לאחר מכן תשואה מרשימה של 26.7% ואשתקד תשואת שיא של 29%. כאמור, בעקבות הפוזיציה הכושלת שהתממשה בחודשיים האחרונים, התשואה מתחילת השנה היא שלילית - -10%. הפוזיציה הכושלת, שבגללה התשואה השנה היא שלילית, התממשה ביוני, אז עלו האג"ח הארוכות בארה"ב בעוד האג"ח הממשלתיות הארוכות בישראל דווקא ירדו. התנודות באג"ח הממשלתיות בארץ ובחו"ל מושפעות מציפיות השוק למועד העלאת הריבית. בעוד בארה"ב העלאת הריבית כבר החלה - מהלך שאמור לפגוע בתמחור האג"ח הממשלתיות הארוכות, הרי שבישראל העלאת הריבית עוד רחוקה. עם זאת, מגמת עליית הריבית בישראל החלה לחלחל לאחרונה לשוק הישראלי והציפיות לאינפלציה גדלו, כך שהאג"ח הממשלתיות הארוכות בישראל איבדו גובה.
טרגן הוא בין סוחרי הנוסטרו המוכרים והמוערכים בשוק, ובעבר נחשב לאחד מסוחרי האג"ח המובילים בישראל לצד שחקנים כמו אייל בקשי ודוד אדרי. ב־2010 אמר ל"כלכליסט" כי “פעם פחות אנשים הבינו בשוק, והשוק היה פחות משוכלל. היום יש שינויים, נכנסו מחשבים, אנשים מבינים יותר, ורוב היתרון היחסי שלי הלך לאיבוד. אני עדיין מצליח, כי אף על פי שהרבה יותר אנשים מבינים שצריך ללכת נגד הזרם, מרביתם עדיין לא מעזים".
שמו של טרגן עולה לעתים לכותרות, אם כי הוא הוא מעדיף להישאר מאחורי הקלעים. ביולי אשתקד, למשל, נודע כי קרן הגידור נץ השקיעה 3.1 מיליון שקל בהנפקת מניות פרטית שביצעה רשת האופנה גולף, אלא שאז התברר כי טרגן עצמו השקיע בהנפקה 3.1 מיליון שקל נוספים. למעשה, שמו "יצחק טרגן" מופיע מדי פעם בתשקיפי הנפקות כמשקיע פרטי, כשהוא פועל במקביל גם כמנהל הקרן של אלטשולר.
גם קרן SIS ספגה הפסד כבד בשל פוזיציה כושלת
בחודש שעבר חשף "כלכליסט" שקרן גידור ישראלית נוספת ספגה הפסד כבד בשל פוזיציה כושלת באג"ח. מדובר בקרן SIS שמנהל יורם בן־יאיר. מדובר בקרן קטנה יחסית, המנהלת כמה עשרות מיליוני שקלים בלבד, שאיבדה במאי השנה כמעט 18% מערכה, בעקבות פוזיציה ממונפת על אג"ח חברות שנפלו במאי. זאת לאחר שמיום הקמתה ביוני 2016 ועד מרץ 2018 היא הציגה תשואה נאה של 26%.
תעשיית קרנות הגידור פורחת בשנתיים האחרונות, בעיקר בקרב בעלי הון שמחפשים אלטרנטיבות השקעה מניבות בעידן של ריבית אפסית ועל רקע התקררות שוק הנדל"ן. עם הקרנות הבולטות נמנות קרן הגידור נוקד של רועי ורמוס, בעבר מנכ"ל פסגות, ושלומי ברכה, שמנהלים כיום שלוש קרנות - אחת המתמחה באג"ח, שנייה במניות בישראל ושלישית במניות בחו"ל - וקרן האג"ח של עודד גל, בעבר מנכ"ל קרנות הנאמנות של אי.בי.אי.
התעשייה הזו מתנהלת הרחק מעין הציבור, בניגוד לשוק הפנסיוני ולקרנות הנאמנות, הנתונים לפיקוח ואפשר לעקוב אחר ביצועיהם. לא מעט מנהלי השקעות מצטיינים עזבו בשנים האחרונות את הגופים המוסדיים, כדי להצטרף או להקים בעצמם קרנות גידור, צעד שמאפשר להם לא להיות כבולים למגבלת שכר הבכירים בגופים הפיננסיים.
עם השמות נמנים שי יצחקי, שהיה מנהל ההשקעות של כספי העמיתים בהפניקס שעבר לנוקד; יניב צלאל, מנהל ההשקעות הראשי לשעבר של קופות הגמל במיטב דש, שעבר לקרן קלירמארק; ואמיר הסל, לשעבר מנהל ההשקעות הראשי של הראל, שהקים קרן השקעות בתחום האג"ח (שאינה קרן גידור).
קרן גידור אמנם מתיימרת להשיג תשואות גבוהות בהשוואה למדדי השוק, אך המטרה העיקרית שלה היא לרדת פחות כשהשוק יורד, באמצעות גידור החשיפות. אבל המקרה של נץ מוכיח שגם קרנות הגידור יכולות ליפול - ובחדות - בפוזיציות כושלות.
מאלטשולר שחם לא נמסרה תגובה.