אילן בן דב עושה עוד תספורת למשקיעים: מחזיקי האג"ח של טאו יקבלו רק שליש מהחוב
במסגרת הסדר הפשרה, שגובש בהליך גישור מול אילן בן דב ובנק לאומי, יקבלו מחזיקי האג"ח בראשות כלל ביטוח, 110 מיליון שקל מתוך חוב של 330 מיליון שקל. לאומי ישלם 80 מיליון שקל, ואת היתרה ישלם בן דב
מחזיקי האג"ח של טאו תשואות יקבלו 110 מיליון שקל מאילן בן דב ובנק לאומי. ל"כלכליסט" נודע כי הצדדים הגיעו לפשרה זו במסגרת הליך גישור שהתנהל בפני השופט לשעבר עדי זרנקין.
- אילן בן דב: "אני לא חייב שקל לאף אדם לא בישראל ולא בחו"ל"
- בן דב: "יש לי 92 מיליון שקל בבנק, רבע קניון באילת ופרויקט בת"א"
בן דב נמצא בימים אלה במוקד סערה אחרת, עקב בקשה של המנהל המיוחד של סקיילקס עו"ד אופיר נאור, לעקל כרבע מיליארד שקל מחשבונותיו. במסגרת ההסדר בטאו, ישלם בן דב כ־30 מיליון שקל מהסכום ולאומי ישלם כ־80 מיליון שקל. הבנק ישלם את חלקו מתוך 110 מיליון שקל שגבה מטאו. מחזיקי האג"ח יספגו תספורת של כ־220 מיליון שקל. ההסדר דורש את אישור מחזיקי האג"ח של טאו, בראשות כלל ביטוח, המשמשת נציגת המחזיקים. הרמטיק היא נאמן האג"ח. בכך מגיע לסיומו עימות משפטי שנמשך יותר משש שנים.
טאו נכנסה להקפאת הליכים ב־2012
טאו תשואות, שהיתה חברת השקעות שהקים בן דב ונסחרה בבורסה, גייסה מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור בהנפקות אג"ח ומהבנקים. היא יצאה לשורה ארוכה של רכישות ממונפות, בעיקר בתחום הנדל"ן, שהסתיימו בהפסדים כבדים בעשור הקודם - בעיקר בשל המשבר הפיננסי. כיום נמצאת החברה בפירוק.
טאו הגיעה להקפאת הליכים ב־2012, לאחר שלא יכלה לשלם חוב של 435 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה. 105 מיליון שקל מתוך סכום זה הוא חוב לבן־דב עצמו, שקנה את האג"ח בשוק לאחר שמחירו ירד. בנוסף, לטאו היתה יתרת חוב לבנק לאומי בסכום של 130 מיליון שקל מתוך הלוואה שניטלה ממנו.
בנוסף לערבות באופציה על מניות סאני ול־30 מיליון שקל, תורם בן דב להסדר גם את האג"ח בשווי פארי (שווי תיאורטי) של 105 מיליון שקל ואג"ח בשווי 30 מיליון שקל שהעביר בנוסף לטאו בעבר. אף שמדובר בחברה בפירוק, הרי שהאג"ח של טאו נסחרות בין גופים שונים מחוץ לבורסה עד היום.
את מחזיקי האג"ח ייצגו עו"ד אמיר ברטוב ורענן קליר, ואת בן דב ייצג עו"ד רוני ברקמן. את בנק לאומי ייצג עו"ד אייל רוזובסקי, ואילו המנהל המיוחד מטעם בית המשפט הוא עו"ד עמית אשור.
בתחילת 2013 החליט בית המשפט לפרק את טאו ומינה את עו"ד יוסי שגב למנהל מיוחד. שגב הגיש שתי תביעות נגד בנק לאומי, שאותו מנהלת רקפת רוסק־עמינח, במסגרת עבודתו. הראשונה היתה בסכום של 1.2 מיליארד שקל, בטענה שהבנק ניצל מידע עודף שברשותו כדי למזער הפסדים ולגלגל אותם לחברות (טאו) שבהן הציבור יספוג את רוב התספורת. תביעה נוספת היתה להורות ללאומי להחזיר 500 מיליון שקל לקופת טאו, בטענה שהבנק ובן דב חברו לרמות את מחזיקי האג"ח בהסדר חוב של טאו מ־2009, ולכן יש לבטל את ההסדר.
טאו היתה אחת הלוות הגדולות של לאומי. בסוף 2007 הגיעה החשיפה של לאומי לטאו לכ־1.6 מיליארד שקל. הבנק החל בגביית החוב כשאילץ את בן דב לממש מניות של חברות אחרות שבהן החזיקה טאו, כמו נכסים ובניין ודסק"ש, והעברת התמורה לבנק. ב־2012 ירד החוב ללאומי ל־160 מיליון שקל. במסגרת צמצום החוב מכרה טאו לסקיילקס מניות של סקיילקס, אחזקה בקניון מול הים באילת ונכסים נוספים. בן דב היה ערב ל־80 מיליון שקל מיתרת החוב של 160 מיליון שקל של טאו לבנק. לאומי ניסה לממש את הערבות, אך שגב התנגד וטען שמחזיקי האג"ח לא אישרו את החזרת הכספים של בן דב לבנק.
אופציה למניות של סאני ב־52 מיליון שקל
בידי טאו היתה גם אופציה שקיבלה מבן דב, שלפיה ירכוש מטאו מניות של חברה אחרת שבשליטתו, סאני אלקטרוניקה, בהיקף של 52 מיליון שקל. גם סאני הגיעה לחדלות פירעון, ובית המשפט דחה את בקשת בן דב לבטל את אופציית המכירה של טאו. אחת מטענותיו המרכזיות של בן דב נגד בקשת המימוש נגעה לעובדה שהמניות נשואות האופציה משועבדות לטובת בנק לאומי כבטוחה לפירעון חובות טאו לבנק. בקשתו כאמור נדחתה, והוא הפסיד את ה־52 מיליון שקל של האופציה שלגביה ישנה כעת מחלוקת בין לאומי ומחזיקי האג"ח, בשאלה מי יקבל אותה.
בן דב איבד את חברת פרטנר, שאת השליטה בה הוא רכש באמצעות סאני עם מינוף כבד. לפני חודש פורסם שבן דב מכר מגרש גדול בכפר שמריהו, שגם הוא היה משועבד ללאומי, לאיש ההייטק משה חוגג. האחרון שילם 10 מיליון שקל מהסכום בביטקוין. במסגרת התביעה על דיבידנדים אסורים שמשך לטענתו בן דב מסקיילקס, טען עו"ד נאור שהעסקה מהווה הברחת נכסים. בן דב פירט את הונו, הכולל 92 מיליון שקל במזומן בחשבון בנק, ומניות קניון הים האדום ששוות 119 מיליון שקל נטו, כדי להראות שאינו חדל פירעון כפי שטוען נאור.