עם פשרה ביחס לשומה והנחה של 50 מיליון שקל מהמחזיקים: עסקת אפריקה תיחתם השבוע
מוטי בן־משה הגיע להסכמות מול רשות המסים שלפיהן תשלום של 245 מיליון שקל שהוטל על אפריקה ייחתך ל־70 מיליון שקל. המחלוקת האחרונה: ההזרמה שנקבעה בהסדר המקורי
העסקה למכירת אפריקה ישראל למוטי בן־משה, שהושגה במסגרת הסדר חוב, צפויה להיחתם השבוע אחרי מחלוקות שעיכבו אותו זמן רב. בן־משה הגיע להסכמות עקרוניות מול רשות המסים על השומות שהטילה על החברה ואיימו לפוצץ את ההסדר.
- דו"חות רבוע כחול חושפים: קניון TLV הפסיד 4.5 מיליון שקל ברבעון
- אלון רבוע כחול סיימה את 2017 ברווח של 131 מיליון שקל
- "בן־משה ידע על חבויות המס של אפריקה לפני הרכישה"
ל"כלכליסט" נודע כי ההסכמות נוגעות לתשלום מס של 70 מיליון שקל. מתוך זה, 60 מיליון שקל ישולמו כפשרה עבור שומה של 245 מיליון שקל שהשיתה רשות המסים על אפריקה; 10 מיליון שקל ישולמו עבור שומה קטנה יותר, של החברה־הבת אפריקה סוכנויות וסחר. ההסדר אמור להיחתם היום ולסלול דרך להסכם מול נציגויות האג"ח ונאמני החוב.
עוד נודע כי בן־משה יקבל ממחזיקי האג"ח הנחה של 50 מיליון שקל מהסכום המקורי של העסקה, 2.4 מיליארד שקל. מדובר בהנחה של 35 מיליון שקל במזומן ו־15 מיליון שקל מהאג"ח החדשות שאמורה החברה להנפיק למחזיקים.
בין הצדדים נותרה מחלוקת אחרונה. בהסדר המקורי התחייב בן־משה להזרים במקרה הצורך עד 250 מיליון שקל לאפריקה, ועתה מבקש להפחית את הסכום.
בשיא המשבר בין הצדדים, במאי, החליטו נאמני האג"ח לחלט פיקדון של 100 מיליון שקל, שהעמידו לטובתם חברות בשליטת בן־משה. 50 מיליון שקל העמידה חברת אקסטרה הפרטית של בן־משה, 40 מיליון שקל העמידה חברת האג"ח אלון רבוע כחול, ו־10 מיליון שקל הועמדו על ידי דור אלון.
נושא המסים והמחלוקת בין בן־משה והמחזיקים הגיע לבית המשפט. השופט איתן אורנשטיין, שהמליץ לצדדים להגיע להסכמות, קבע את ה־15 ביוני כמועד שבו יבקשו המחזיקים לאכוף את ההסדר. על פי הסדר החוב של אפריקה ישראל, אמורה חברת אקסטרה לרכוש את הבעלות המלאה על החברה. במקביל, אמורות שתי חברות נוספות בשליטת בן־משה לרכוש נכסים מידי אפריקה ישראל ובכך לפצל ולצמצם את נטל ההסדר. כך, אלון רבוע כחול אמורה לרכוש את מניות השליטה (55.9%) באפריקה נכסים, ואילו דור אלון אמורה לרכוש מאפריקה ישראל את אחזקותיה (35.5%) בחברות המפעילות את כביש 6.
בסך הכול היו אמורים מחזיקי האג"ח לקבל מזומנים וני"ע בשווי 2.4 מיליארד שקל, כנגד חוב של כ־3 מיליארד שקל של אפריקה כלפיהם. אלא שרגע לפני אישור ההסדר, קם לאפריקה ישראל נושה מהותי חדש - מס הכנסה, שהוציא לחברה צו שומה של 245 מיליון שקל. מאפריקה ישראל, בשיתוף בן־משה והנאמנים, פנו לבית המשפט בדרישה לביטול צו השומה. אורנשטיין הציע כי סכום המס המקסימלי יופחת ל־120 מיליון שקל, וכי מחזיקי האג"ח הלא מובטחות יפרישו סכום שווה מתוך התמורות שיקבלו מבן־משה עד לבירור סוגיית החוב בעתיד.
הצעה זו התקבלה על כל הצדדים, אלא שמחלוקת התגלעה בנוגע להשארת האפשרות בידי המחזיקים לדרוש מבן־משה פיצוי על תשלום החוב למס הכנסה, במידה שייקבע בעתיד כי חוב זה שריר וקיים. בן משה התנגד לשלם סכומים נוספים מעבר לאלה שכבר התחייב אליהן. ההסכמות שאליהן הגיעו הצדדים ביום חמישי הסדירו גם את המחלוקת הזו. בתום החתימה יכונסו אסיפות מחזיקים לאשר את ההסדר. לאחריו יחל בן־משה בגיוס חוב של מיליארד שקל לאלון רבוע כחול, למימון העסקה.